Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

IZLASI: Kā uzkopt māju bez sadzīves ķīmijas

© depositphotos.com

Veselības saudzēšanas vai zaļās domāšanas vārdā, bet reizēm arī modes pēc cilvēki atsakās mājokļa uzkopšanai un citām sadzīves vajadzībām izmantot parastos plaša patēriņa tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļus.

Viena alternatīva ir doties uz bioloģisko produktu veikaliem un meklēt videi un savam organismam draudzīgākus risinājumus, bet otra - atcerēties, kā rīkojās vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Daudzas no metodēm, kas savulaik bija tradicionālas, tagad šķiet netradicionālas. Tās ne vienmēr darbojas tik ātri kā mūsdienu rūpnieciski ražotie līdzekļi, tomēr var noderēt cilvēkiem, kuriem ir mazliet pacietības un nopietni iebildumi pret «ķīmiju».

Entuziasti no visas pasaules internetā dalās pieredzē un piedāvā savas receptes. Tās gan uzmanīgi jāizvērtē, jo atsevišķas vielas, ko viņi iekļauj pašgatavoto tīrīšanas produktu sastāvā, tā pati «ķīmija» vien ir, turklāt tīrā veidā un brīvā pārdošanā nemaz nav atrodamas, vismaz Latvijā. Citi vienkārši nopērk gatavus preparātus bioproduktu veikalā un tos jauc kopā vai uzlabo pēc saviem ieskatiem. Bet diezgan daudz ko var paveikt ar līdzekļiem no virtuves plaukta. Ja māju kopj rūpīgi un regulāri, apbrīnojamu spodrību iespējams uzturēt vienkārši ar slapju lupatu, tomēr ir pietiekami daudz situāciju, kad vajadzīgi spēcīgāki līdzekļi.Te būs dažas receptes izmēģināšanai.

Porcelāna izstrādājumu un keramikas flīžu kopšanai var izmantot dzeramo sodu. Nedaudz sodas uzkaisa tīrāmajai virsmai, to berzē ar mitru sūkli vai lupatiņu, pēc tam nomazgā. Ja uz virsmas ir tumšāki traipi vai pelējuma plankumi, tos apslacina ar etiķi vai citronu sulu un pēc piecām minūtēm noberž ar sūkli vai suku. Lai dezinficētu porcelāna tualetes podus un izlietnes, var izmantot maisījumu no divām glāzēm ūdens, trīs ēdamkarotēm šķidro ziepju un 20 pilieniem Austrālijas tējaskoka eļļas.

Virtuves dēlīšus un darba virsmas, nerūsošā tērauda izlietnes, plīts virsmas, ledusskapjus un dažādus traukus produktu uzglabāšanai arī var tīrīt ar dzeramo sodu un ūdeni. Ja izveidojušies noturīgāki traipi, tos pārziež ar sodas putriņu un uz kādu laiku atstāj. Kā spēcīgāku abrazīvu tīrīšanas līdzekli var izmantot rupjo sāli.

Ja porcelāna tasītes sakrāsojušās no tējas vai kafijas, brūnos traipus var noberzt ar sāli.

Stiklam un spoguļiem var lietot tīrīšanas līdzekli, kas pagatavots no vienas ēdamkarotes etiķa un viena litra ūdens. To ielej smidzināmajā pudelē, izsmidzina uz virsmām un nospodrina ar saburzītu avīzi. Papīra dvielīši šim nolūkam neder, jo rada daudz plūksnu un ātri izjūk. Ja etiķis nav pa prātam, to var aizstāt ar citronu sulu.

Vara priekšmetus var padarīt tīrus un spožus, ja tos ieziež ar kečupu un noberzē.

Sudrablietas var uzmanīgi nospodrināt ar zobu pastu un mīkstu drāniņu. Izmanto arī šādu metodi: bļodas dibenu izklāj ar alumīnija foliju, uz tās saliek apsūbējušās sudrablietas, uzlej vārošu ūdeni, pievieno glāzi sodas un šķipsniņu sāls. Atstāj uz piecām minūtēm. Lai palēninātu apsūbēšanu, sudrablietas iesaka glabāt, ietītas drāniņā kopā ar dažiem krīta gabaliem.

Cepamās pannas stikla vāku, kam piecepušies tauki, var tīrīt, berzējot ar bumbiņā saveltu alumīnija foliju.

Aizsērējušā izlietnes caurulē ieber pusglāzi sodas un uzlej virsū divas glāzes vāroša ūdens. Ja tas nelīdz, caurulē vēlreiz ieber pusglāzi sodas, virsū uzlej pusglāzi etiķa un izlietnes noteku cieši noslēdz ar aizbāzni. Pēc kāda laika uzlej lielāku daudzumu vāroša ūdens.

Šauras vāzes un pudeles ir vieglāk izmazgāt, ja tajās ieber olu čaumalas. Ielej ūdeni, nedaudz šķidro ziepju un kārtīgi sakrata. Čaumalas palīdz mehāniski notīrīt netīrumus.

Veļas balināšanai ar dabas līdzekļiem noder citronu sula. Mazgājot drēbes veļas mašīnā, pievieno aptuveni pusglāzi citronu sulas.

Stikla burkas, kurās uzglabāti produkti ar spēcīgu aromātu, var no tā atbrīvot, mazgājot ar sinepju pulvera un ūdens maisījumu: uz vienu tējkaroti pulvera ņem litru silta ūdens.

Lai stikla glāzes būtu mirdzošas, tās skalo ar vieglu sālsūdeni.

Plastmasas kārbas pārtikas produktu glabāšanai var atbrīvot no nevēlama, ar mazgāšanu nenovēršama aromāta, ja tās piebāž ar avīzēm un atstāj uz nakti. Avīzes uzsūc nepatīkamo aromātu. Zaļās domāšanas piekritēji gan norāda, ka vislabāk pilnīgi atteikties no plastmasas izstrādājumiem savā mājsaimniecībā.

Gaisa atsvaidzināšanai telpās var atstāt nolobītās citronu, apelsīnu vai mandarīnu miziņas.

Universālu mazgāšanas līdzekli, kas der gan logiem, gan grīdām un citām virsmām, var pagatavot no etiķa un citrusaugļu miziņām - pudelē ar 9% etiķi liek nolobītās virsmiziņas un atstāj tur līdz divām nedēļām.

Ledusskapja tīrīšanai vienādās daļās sajauc dzeramo sodu un sāli, pievieno nedaudz ūdens, lai veidotos putriņa, un ar to izmazgā ledusskapja iekšpusi.

Lai no auduma būtu vieglāk iztīrīt vīna traipus, tiem tūlīt pēc vīna izlīšanas bagātīgi uzber sāli, neļaujot traipam izplesties un nedaudz mazinot tā iesūkšanos audumā.

Lai nomazgātu taukainus traukus, tiem vispirms var uzkaisīt sinepju pulveri. Ja nepatīk, ka pulveris put pa gaisu, to vispirms sajauc ar ūdeni, lai iegūtu pastas konsistenci, liek uz lupatiņas vai sūkļa un mazgā traukus.