Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

SVARĪGĀKAIS, kas pacientam jāzina par analīžu nodošanu

© F64

Precīza diagnoze ir vienīgais ceļš uz atveseļošanos, savukārt precīzas analīzes ir ļoti būtiskas diagnozes uzstādīšanā. Tāpēc pret analīžu nodošanu jāizturas atbildīgi un pārdomāti, jo analīzes ir svarīgs ārsta instruments, lai novērtētu pacienta veselības stāvokli.

Kas pacientam jāzina par analīžu nodošanu, kā pareizi nodot analīzes, lai iegūtu precīzus un ārstam derīgus rezultātus, un kas jāievēro pirms šīs procedūras, skaidro Centrālās laboratorijas vadītājs Uģis Bērs.

1. Konsultējieties ar ārstu par katru analīžu nodošanas specifiku un nepieciešamajiem sagatavošanās pasākumiem. Ļoti precīzi ievērojiet ārsta norādījumus, jo tas ir būtiski, lai iegūtu kvalitatīvus analīžu rezultātus.

2. Tradicionāli analīzes ieteicams nodot no rīta, neilgi pēc pamošanās un tukšā dūšā, brokastis aizstājot ar ūdens glāzi. Daudzi fizioloģiskie parametri var strauji mainīties dienas gaitā un uzņemtās pārtikas ietekmē, tāpēc šie faktori var traucēt precīzu analīžu rezultātu iegūšanā.

3. Ja pacients lieto kādus medikamentus, tas pirms analīžu nodošanas jāsaskaņo ar ārstu.

4. Ir svarīgi pareizi savākt analīžu materiālu - rūpīgi savāciet materiālu tam atbilstošā konteinerī. Urīna analīzēm ieteicams ievākt rīta vidējo porciju, savukārt fēču analīzēm ieteicams savākt materiālu no trim vēdera izejām.

5. Ievāktās analīzes pēc iespējas ātrāk nogādājiet laboratorijā.

6. Ja jāpārbauda aknu un nieru rādītāji, iepriekšējā dienā nav ieteicams ieturēt lielas, sātīgas maltītes. Tas var traucēt paraugu kvalitātei, un reizēm var būt nepieciešams atkārtot analīzes.

7. Hormonu analīzes ir svarīgi nodot specifiski norādītā diennakts laikā, stingri sekojot ārsta ieteikumiem.

8. Lai rezultāti būtu salīdzināmi un tos varētu novērot dinamikā, viena veida analīzes jāveic pie viena pakalpojumu sniedzēja, jo dažādās laboratorijās atšķiras izmeklējumiem pielietotās tehnoloģijas un metodes.