Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Aktivētā kokogle. Palīgs ādas problēmu novēršanā un dzeltenīgas zobu emaljas attīrīšanā

PAĀTRINA ĀDAS REĢENERĀCIJAS PROCESUS. Aktivētā kokogle ir perfekts absorbents, kas izvelk no ādas visus netīrumus, putekļus un toksīnus, nomierina un tonizē ādu un vienlaikus paātrina ādas reģenerācijas procesus © depositphotos.com

Aktivētajai oglei piemīt spēcīgas absorbējošas īpašības, un tā palīdz attīrīt un sakārtot ne tikai kuņģa un zarnu traktu, izvadot visus nevajadzīgos toksīnus, – tā ir lielisks palīgs arī ādas problēmu novēršanā un pat dzeltenīgas zobu emaljas attīrīšanā.

Jau tūkstošiem gadu

Kokogle dažādās tautsaimniecības nozarēs tiek izmantota jau tūkstošiem gadu, un pēdējos gados tās absorbējošo īpašību dēļ aktivētā kokogle (tā ir visparastākā ogle, kas apstrādāta ar skābekli) arvien plašāk tiek izmantota arī skaistumkopšanā - gan sejas, gan matu, gan ķermeņa kosmētikas ražošanā. Ražotāji visi kā viens uzsver, ka attīrīšanas procedūras ar šādu kosmētiku ir daudz maigākas, turklāt ogli saturošie kosmētikas līdzekļi ir hipoalergēni, tiem ir nomierinoša un tonizējoša iedarbība, kas ādai rada patīkamas sajūtas, un tā paātrina ādas reģenerācijas procesus, kas ir svarīgs ādas jaunības priekšnosacījums. Kokogle ādu netraumē un nepadara sausu.

Pievēršot īpašu uzmanību kosmētikai ar kokogli, nākas secināt, ka skaistumkopšanas veikalu plauktos tā pieejama ļoti dažādos nosaukumos - ziepēs, sejas maskās, attīrošajās putās, dušas želejās, šampūnos un kondicionieros, kas ir lielisks līdzeklis daudzu matu problēmu profilaksei, ķermeņa skrubjos un maskās, pat zobu pastās -kokogles mikrodaļiņas burtiski nopulējot netīrumus no zobu virsmas. Kokogle iestrādāta pat zobu suku sariņos - ražotāji apgalvo, ka tādējādi tā palīdz absorbēt smakas, noņemt aplikumu un ievērojami samazina iespēju uzkrāties zobakmenim.

Augs arī piedāvājums

Interese par sejas maskām, kam piemīt attīroša (detox) iedarbība, pēdējo piecu sešu gadu laikā ir pieaugusi par 75%, liecina skaistumkopšanas industrijas novērojumi. Ir pierādīta to efektivitāte, tāpēc tās kļuvušas tik populāras.

Daudzi ādas stāvokļi pieprasa papildu kopšanu, un nereti tieši sejas maska var būt galvenais atslēgas vārds ādas kopšanas un ārstēšanas procesā. Sejas maskas vienmēr ir bijušas populāras, un tam esot arī savs zinātnisks pamatojums, jo sejas masku ideja ir īsā mirklī risināt kādu konkrētu problēmu, un līdz ar to arī to sastāvs tiek veidots tā, ka tās satur daudz vairāk aktīvo vielu nekā ikdienas krēmi un reizēm pat serumi.

Ekrānšāviņš no avīzes

Kāpēc savā uzvaras gājienā iet melnās sejas maskas - ar kokogli, ar jūras aļģēm, ar māliem? Jo mūsdienās pieaug tādu kosmētikas produktu pieprasījums, kas nodrošina ādai savelkošus, eksfoliējošus, lieko ādas izdalījumu un sekrētu absorbējošus efektus. Respektīvi, palielinās pieprasījums pēc maskām, kas piedāvā trenda vārdu detox. Un tas nozīmē, ka līdz ar to arvien augs arī piedāvājums.

PROFESIONĀĻA VIEDOKLIS

Melnās maskas fenomens

Dr. Iveta RUBULE, Dr. Raimonda Karla klīnikas Derma Clinic Riga dermatoloģe (dermatologs.lv):

- Pēdējā laikā dažādos interneta portālos un sociālajos tīklos Instagram, Twitter, Facebook un citviet lasāma informācija par brīnumlīdzekli - vienā mirklī poru attīrošu melno masku, kuras izcelsmes valsts sākotnēji bijusi Ķīna, taču nu jau to ražo daudzviet citur pasaulē. Maskas sastāvā ir algināti - jūras aļģes, kas ir bāze un pamats tam, lai masku varētu noņemt tik viegli kā otru ādu, vienlaikus izvelkot tauku dziedzeros esošo sebumu. Te rodas pirmais jautājums: vai tas darbosies, jo tauku dziedzeros esošais sebums mēdz būt blīvs un mēdz būt šķidrs. Ja sebums ir šķidrs, tad šāda masa nemaz nevarēs noturēties un izvilkt sebumu ārā, kā to sola reklāma. Savukārt, pie blīva sebuma maska daļēji varēs to izvilkt no porām, taču traumēs hidrolipīdu mantiju, līdz ar to sekas var būt iekaisuma veidošanās un demodikozes ērcītes aktivizēšanās, papulas (mezgliņi), pustulas (strutu pūslīši) un tā tālāk.

Papildu viela ir vai nu vulkāniskās izcelsmes ieži, kas satur daudz vulkāniskās izcelsmes minerālvielu, melnās jūras minerālus, vai vienkārši aktivētā ogle, kas relatīvi absorbē ādas pārragotās šūnas un lieko taukainību, viegli noloba un nosacīti izvelk no porām sebumu. Varbūt atceraties, ka jau reiz deviņdesmitajos gados bija populāri poru attīroši plāksteri T zonai, lai arī izvilktu sebumu no tauku dziedzeriem. Ideja nav slikta, ja attīrīšanas procesu veic pareizi, atbilstošam ādas tipam un stāvoklim. Izmantojot tikai masku, var tikt bojāta ādas dabiskā skābā hidrolipīdu mantija, kas atstāj neaizsargātu ādu. Tā var viegli iekaist un ir laba vide, lai savairotos jaunas baktērijas. Līdz ar to šādu masku var veikt profesionāļa uzraudzībā - iepriekš izvērtējot ādas tipu un stāvokli, un nepieciešamību pēc tieši «melnās izvelkošās» maskas.

Tikpat nozīmīgi ir pareizi sagatavot ādu - ar atbilstošu pīlingu, sekojoši masku un noslēgumā nekomedonisku krēmu/losjonu, lai mazinātu ādas skābās hidrolipīdu mantijas bojājumu. *

Esiet piesardzīgi lietot šo masku mājas apstākļos, bez pilnvērtīgas jūsu ādas stāvokļa novērtēšanas. Ja tomēr esat nolēmuši to pamēģināt, es ieteiktu sākumā konsultēties ar savu dermatologu vai kosmetologu.

PAGATAVOJIET PAŠI

Maska ar aktivēto ogli

Vajadzēs:

- ½ tabletīti aktivētās ogles

- ½ tējkaroti želatīna

- 1 tējkaroti ūdens

Pagatavošana:

želatīnu uzbriedina un pievieno sasmalcinātu ogli

Lietošana:

- uzklāj plānā kārtā uz tīras sejas ādas, izvairoties no acu zonas

- ļauj pilnībā nožūt (aptuveni 20 minūšu), tad noņem

Iesaka:

- pret pinnēm

- 1-2 reizes nedēļā

Zobu pasta ar ogli

- Ogli (tableti) sasmalcina pulverītī, uz zobu birstes uzklāj jebkuru zobu pastu un to iemērc aktivētās ogles pulverītī

- Tīra zobus kā ierasts

- Kārtīgi izskalo