Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI. Kā cīnīties ar skābuma mušiņām?

© Shutterstok

Ir aktuāls jautājums laikā, kad daba nobriedina ogas un augļus un noris aktīvi konservēšanas darbi.

Augļu jeb skābuma mušiņas - drozofilas - vairojas ātri, īpaši, ja tām ir labvēlīgi apstākļi - silta, mitra vide un brīvi pieejami skābi augļi un ogas, kā arī citi rūgstoši produkti. Un, lai gan šķiet, ka drozofilas vairojas tieši sezonālo augļu, īpaši ābolu, dēļ, mājoklī ir citas vietas, kas kukaiņiem patīk. Piemēram, iepuvis ābols vai burkāns, ilgstoši nemazgāti trauki ar ēdiena paliekām, no galda nenoslaucītas maizes drupačas, tāpat atvērti pārtikas iepakojumi. Vēl drozofilas var iemājoties puķupodos, ja tajos sakrājies mitrums vai mēslojums. Kā arī jārēķinās, ka mušiņām laba vide ir ne tikai iekštelpās, bet arī ārā, piemēram, augļu dārzā.

Cik ātri uzradušās, tik ātri tās pazūd, iestājoties aukstam laikam un pirmajām salnām, taču līdz tam vērts apzināt dažus ieteikumus, kā cīnīties ar nepatīkamajiem kukaiņiem.

Ieteikumi drozofilu apkarošanai

  • Pēc augļu pārnešanas mājās, pat ja veltes nav nākušas no sava dārza, bet veikala, uzreiz jānomazgā un jānoslauka.
  • Mušiņu aktivitātes laikā augļi jātur ledusskapī vai vismaz jāapklāj ar papīra dvieļiem, lai mušu mātītes nevarētu izdēt olas. Ja augļi atrodas ārpus ledusskapja, jāuzmana, lai tie neiebojājas.
  • Ja pie mājas atrodas augļu dārzs, regulāri jāsalasa sabojātie augļi, lai skābuma mušiņas nepaspētu tajos iemājot.
  • Ja tuvumā ir augļu dārzs vai ārpusē gar sienām aug vīteņaugi, durvju ailas un logu apmales jāapstrādā ar speciāliem insektu atbaidīšanas līdzekļiem. Lai gan skābuma mušiņas nepārnēsā slimības, tās pārnēsā baktērijas un var apdraudēt veselību.
  • Regulāri jāmazgā trauki, jo uz tiem palikušās ēdiena atliekas ieskābst un pievilina mušiņas. Tāpat ieteicams izskalot izlietni ar vārošu ūdeni, kuram pievienots mazgājamais līdzeklis, jo skābuma mušiņas mēdz izdēt olas uz izlietnes cauruļu malām.
  • Ja ir mājdzīvnieki, regulāri jāmazgā viņu bļodiņas un jāmaina ūdens.
  • Jāizmet viss, kas ir iepuvis vai nedaudz sabojājies, jo pretējā gadījumā no kukaiņiem nebūs iespējams tikt vaļā līdz pat pirmajām salnām. Regulāri jāiztīra ledusskapis, plaukti un galda virsma no ilgi stāvošiem produktiem, jo, ja drozofilām nebūs ko ēst, divu trīs dienu laikā tās pazudīs pašas.
  • Ja drozofilas ir jau savairojušās, ir jāatrod vieta, kur tās barojas. Lai no tām atbrīvotos, visefektīvāk ir izmantot putekļu sūcēju. Tomēr jākustas ir lēnām, lai kukaiņus neaizbaidītu, - drozofilas pamana tikai ātras un straujas kustības. Lai būtu drošs, ka visi kukaiņi iesūkti melnajā caurumā, pirms tam var sagatavot nelielas lamatas - kartupeļu mizas, apēsto ābolu serdes vai jau drozofilu iecienītu barošanās produktu. Uz šo mielastu sapulcēsies teju visas drozofilas, un vienuviet tās varēs vieglāk saķert.
  • Ja mājās nav putekļu sūcēja, var izmantot matu laku. Tomēr jārēķinās, ka laka ir ķīmisks līdzeklis un nav ieteicams izmantošanai virtuvē.
  • Virsmas var notīrīt ar spirtu, jo skābuma mušiņām nepatīk spēcīgā smaka. Tāpat efektīvas ir piparmētras. Smidzinātājā ielej ūdeni, nedaudz piparmētru eļļas un parasina šķidrumu pa telpu. Var mēģināt pagatavot stipras koncentrācijas piparmētru tēju un izmantot to pašu izsmidzināšanas metodi.
  • Skābuma mušiņas ir sīkas un vieglas. Ja pie augļu traukiem atstāj ieslēgtu ventilatoru, tās nespēj salidot un vairoties.
  • Lai skābuma mušiņas neieperinātos puķu podos, jālikvidē sausās lapas un ziedi. Bet, ja mušiņas ir jau parādījušās un zemē ir jauni to kāpuri, puķe jāpārstāda un vecā zeme jāizmet tālu prom no mājām.

Paša veidoti līdzekļi cīņai ar drozofilām

  • Nepieciešama tukša ūdens pudele, trauku mazgājamais līdzeklis ar augļu smaržu un ābolu etiķis (der arī vīna etiķis vai balzametiķis). Apmēram uz 50 ml ābolu etiķa ņem divus trīs pilienus mazgājamā līdzekļa, sajauc un lej pudelē. Etiķa vietā var izmantot arī skābu sulu, piemēram, no cidonijām. Sagatavoto līdzekli jānoliek vietā, kur uzturas mušiņas, jo tas pievilina kukaiņus un drozofilas noslīgst tajā.
  • Arī šīm lamatām nepieciešama plastmasas pudele. Tās sānā jāizgriež caurums «П» veidā un jāatloka uz leju. Pudeles apakšā jānovieto puse no tomāta vai plūmes, ābola serde vai bumbieru miziņas. Jāpagaida, kad mušiņas salidos caurumā, un jāaiztaisa ciet. Tad pudelē jāielej karsts, bet ne vārošs ūdens un pudeles saturs jānoskalo izlietnē.