Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

IESMESLI, kādēļ nepiesakās bērniņš

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Bērniņa gaidības saistās ar gaišām izjūtām: skaistas bildes, cerības un prieka pilni mirkļi. Taču ir vērtīgi padomāt arī par otru monētas pusi – cēloņiem, kāpēc ilgi gaidītā grūtniecība var neiestāties. Tikai laikus apzinot situāciju, pāris var saprast, kurā brīdī meklēt palīdzību, kurā – uzmanīties, ja nākotnē tiek plānots bērns. Neauglības ārstēšanas kampaņa jau trešo gadu palīdz ģimenēm tikt pie ilgi gaidītā mazuļa. Lai veicinātu sabiedrības lielāku informētību, kampaņas ginekoloģe, Klīnikas EGV vadītāja Zane Vītiņa atklāj piecus biežākos iemeslus, kas traucē iestāties grūtniecībai.

Novēlota plānošana

«Mūsdienu sabiedrībai ir raksturīgi atlikt bērna plānošanu uz vēlāku laiku,» atzīst Dr. Vītiņa. Sevišķi izteikti tas esot Skandināvijas valstīs - tur pirmais bērns bieži tiek ieplānots, kad sieviete jau pārsniegusi 35 gadu vecumu. Kāpēc par to ir jāuztraucas? Sievietēm šajā vecumā bieži ir slimības, kas ietekmē grūtniecības iestāšanās iespēju un tās norisi, piemēram, dzemdes mioma, adenomioze un citas. Novērojamas arī aptaukošanās problēmas, un pieaug neveselīgas pārtikas patēriņš. Arī dzīvesveids kļūst mazkustīgāks, bet, par laimi, ir tendence šo problēmu risināt. Neveselīgs dzīvesveids un mazkustība ietekmē ne tikai sievieti - vīriešiem tās ietekmē savukārt novēro spermas kvalitātes pazemināšanos. Tāpēc ir jādomā gan par bērna plānošanu laikus, gan par sava ķermeņa uzturēšanu labā formā.

Endometrioze

«Endometriozi varam saukt par šī gadsimta slimību,» - stāsta ārste Vītiņa. Tas ir stāvoklis, kad dzemdes iekšējais slānis - endometrijs ieaug citos orgānos un rada imunoloģiskās reakcijas. Endometriozes dēļ rodas mazāk kvalitatīvas olšūnas un procesi, kas kavē apaugļošanos sievietes organismā. Aizdomas par endometriozi rodas, ja novēro šādus simptomus: sāpes vēdera lejasdaļā pirms mēnešreizēm un pirmajās menstruālā cikla dienās, kā arī sāpes un nepatīkamas izjūtas mīlējoties. Endometrioze skar 6-10% sieviešu. Ir ļoti svarīgi neignorēt šādus simptomus un laikus vērsties pie ārsta.

Seksuāli transmisīvās slimības (STS)

Neārstēta STS padara olvadus necaurlaidīgus. Rodas mazā iegurņa iekaisuma slimība - olvadi tiek izplesti un piepildīti ar šķidrumu, kā rezultātā spēja novirzīt apaugļoto olšūnu līdz dzemdei ir zudusi - pat pēc caurlaidības atjaunošanas operatīvā ceļā. Tāpēc nedrīkst vieglprātīgi nodoties nedrošai dzimumdzīvei, īpaši tāpēc, ka daļa sieviešu izslimo hlamidiozi un gonoreju bez simptomiem un līdz ar to slimības nav iespējams laikus diagnosticēt un uzsākt ārstēšanu. «Ja ir bijis nedrošs sekss, ir ļoti svarīgi nekautrēties aiziet pie ārsta. Ārsts nosūtīs uz visām pārbaudēm, kas nepieciešamas, lai laikus diagnosticētu STS,» aicina ārste Vītiņa, piebilstot, ka šāda rīcība var aiztaupīt raizes par nespēju tikt pie bērna nākotnē.

Dzemdes patoloģijas

Grūtniecība nevar iestāties arī dzemdes patoloģiju dēļ. Dzemdes patoloģijas ir plašs jēdziens - tās var būt gan iedzimtas, gan tādas, kas sievietei rodas dzīves laikā. No otrajām jāizceļ dzemdes polipi un miomas. Gan iedzimtu patoloģiju, piemēram, dzemdes starpsienu, gan iegūtu patoloģiju ārstēšanā nepieciešama operatīva iejaukšanās. Tiklīdz dzemdes iekšējais slānis atveseļojas, tas spēj veiksmīgi uzņemt un noturēt sevī apaugļoto olšūnu. «Lai laikus konstatētu šādas patoloģijas, nepieciešams regulāri apmeklēt ginekologu,» stāsta klīnikas vadītāja, piebilstot, ka īpaši svarīgs ir apmeklējums uzreiz pēc dzimumdzīves uzsākšanas.

Hormonālais disbalanss

Hormonāla disbalansa dēļ sievietei tiek nobloķēta ovulācija. Problēma var rasties gan hipofīzes līmenī, gan vairogdziedzera patoloģiju dēļ, gan olnīcu vai virsnieru patoloģiju dēļ, arī audzēju ietekmē. «Vēl viena mūsdienu problēma, kas var ietekmēt auglību, ir insulīna rezistence - galvenais otrā tipa diabēta attīstības izraisītājfaktors. Sievietēm, kuras saskaras ar šo problēmu, nepieciešama medikamentoza palīdzība, bet jāveic izmaiņas arī ēdienkartē un dzīvesveidā,» norāda Z. Vītiņa