Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Kā kopt un kam pievērst uzmanību matu un galvas ādas kopšanā vasarā?

© depositphotos.com

Izbaudiet tos brīžus, kad Latvijā var laiskoties saulē, taču atcerieties: lai droši pavadītu saules sezonu, ir jādomā ne tikai par sava ķermeņa veselību, aizsargājot to no bīstamā ultravioletā (UV) starojuma, bet arī par matiem.

Kā kopt un kam pievērst uzmanību matu un galvas ādas kopšanā vasaras laikā, skaidro Schwarzkopf Professional trenere Baltijas valstīs Katrīna Vavilova.

Mitrināšana, UV aizsargfiltrs

«Vasarā pats svarīgākais ir atcerēties par matu mitrināšanu, un nav nozīmes, kāda ir matu krāsa un to stāvoklis. Ne mazāk svarīgi ir izvēlēties matu kopšanas produktus ar UV aizsargfiltriem, jo saules stari vasarā ir īpaši aktīvi, un tie var ne tikai izbalināt matu krāsu, bet arī apdedzināt galvas ādu. Tāpēc īpaša uzmanība ir jāpievērš visiem - gan krāsotu, gan dabiskas krāsas matu īpašniekiem, jo aizsardzība matiem un galvas ādai vasarā ir nepieciešama ikvienam, tostarp vīriešiem,» uzsver Katrīna Vavilova. Viņa iesaka - veikalā, izvēloties vasarai piemērotus matu kopšanas līdzekļus, tādus, lai produkts mitrinātu matus un tam būtu UV aizsargfiltrs, pievērst uzmanību arī tam, lai produkta sastāvā būtu antioksidanti, kas spēj neitralizēt brīvos radikāļus.

«Vasaras laikā vajadzētu pasaudzēt matus un ļaut tiem izžūt dabiski vai arī - noregulēt fēna gaisu uz vēsu. Taču, ja ir jāskrien ārā no mājas jau pusstundu pēc matu mazgāšanas, vajadzētu pievērst uzmanību tam, lai produkti, ko izmantojat pirms matu žāvēšanas, būtu ar aizsargspējām pret karstumu,» iesaka pieredzējusī Schwarzkopf Professional trenere.

Kā alternatīvu standarta matu ieveidošanas līdzekļiem Katrīna Vavilova iesaka izmantot kopjošus matu krēmus, kas vienlaikus gan baro un mitrina matus, gan palīdz aizsargāt fēnošanas laikā. Uzklājot šādu kopjošo krēmu uz mitriem matiem un ļaujot tam dabiski izžūt, mati mazāk spurosies.

Galvas ādas pīlings, masāžas

Kamēr kosmetologi nenogurstoši stāsta, ka ir jākopj, jābaro un jāmitrina sejas un ķermeņa āda, retāk tiek dzirdēts, ka tikpat cītīgi ir jārūpējas par galvas ādas kopšanu, kas ir ļoti aktuāli vasaras sezonā. «Kopjot matus, obligāti būtu jāpadomā par galvas ādas kopšanu, jo bieži vien, mazgājot matus, esam pārliecināti, ka parūpējamies arī par galvas ādu, taču matu mazgāšana ne vienmēr var atrisināt tādas galvas ādas problēmas kā niezi, matu izkrišanu un/vai blaugznu parādīšanos,» stāsta Katrīna Vavilova. Tāpēc papildus tradicionālam šampūnam, kondicionierim un maskai matu kopšanas speciāliste rekomendē izvēlēties serumus vai fluīdus, kas palīdz kopt galvas ādu, barot matu sīpoliņus un atrisināt galvas ādas problēmas.

Ekrānšāviņš no avīzes

Par galvas ādu īpaši jādomā vasarā, kad aktīva ir pludmales sezona, jo tad pie galvas ādas nokļūst putekļi, smiltis, sāļais jūras ūdens, galvas āda arī pastiprināti svīst. Lai galvas ādas būtu veselīga, Katrīna Vavilova iesaka reizi nedēļā veikt galvas ādas pīlingu un matus mazgāt, izmantojot masāžas ķemmes. «Mazgājot matus ar pirkstiem, tiek izmazgāti mati, bet pēc laika varam manīt matos atmirušās galvas ādas šūnas, kuras liela daļa cilvēku notur par blaugznām,» viņa piebilst.

Nespodri, trausli, plāni

«Sievietes bieži saka, ka mati vasarā kļūst nespodri, trauslāki un plānāki. Jā, tā notiek, ja ikdienas steigā neesam laikus parūpējušies par matu sīpoliņu kopšanu, kas vēlāk ietekmē matu struktūru un augšanas ciklus,» saka Schwarzkopf Professional trenere. Viņa norāda, ka matu un galvas ādas procedūras var veikt arī mājas apstākļos, izmantojot, piemēram, produktus, kuru sastāvā ir rožu eļļa, jo tā satur lielu retinola (vitamīns A) koncentrāciju, kas veicina galvas ādas un matu veselību. Ja nav laiks procedūru veikt mājas apstākļos, tad ieteicams konsultēties ar profesionāli, kurš ieteikts vasarā veicamās procedūras galvas ādai un katram matu tipam.

Ekrānšāviņš no avīzes

***

SKRUBIS MATIEM UN GALVAS ĀDAI. Britu zīmols The Body Shop šovasar nācis klajā ar inovatīvu produktu matu kopšanai: Fuji Green Tea attīrošais skrubis matiem un galvas ādai palīdz uzlabot asinscirkulāciju un atbrīvot matus un galvas ādu no jebkādiem netīrumiem, tostarp, smiltīm, sviedriem, putekļiem, matu veidošanas līdzekļu pārpalikumiem (240 ml/20,50 eiro)

SKRUBIS ŠAMPŪNS. Itālijas zīmola Davines atjaunojošais skurbis šampūns Natural Tech Detoxifying maigi un dziļi attīra galvas ādu un matus, stimulē asins mikrocirkulāciju. Ieteicams saulē novājinātiem un bojātiem matiem (1l/35,99 eiro)

GALVAS ĀDAS PĪLINGS jeb skrubis, ar kura palīdzību tiek noņemtas atmirušās ādas šūnas

• ir lielisks veids, kā saglabāt matus pievilcīgus un veselīgus mājas apstākļos

• uzlabo galvas ādas tonusu, piesātinot ar skābekli

• baro matu saknes un stimulē matu augšanu

• ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem cīņā ar matu izkrišanu

• palīdz atbrīvoties no blaugznām

• mājas apstākļos jāveic ne biežāk kā 2-3 reizes mēnesī

JAUNĀKĀ INOVĀCIJA matu kopšanas nozarē - micerāli attīrošais kondicionieris. Tādu šovasar piedāvā Schwarzkopf Professional - BC Bonacure Micellar Cleansing zinātniski pierādītā iedarbība ļauj atgūt nevainojamu matu stāvokli. Tas maigi attīra un kondicionē matus vienā matu kopšanas reizē, turklāt, lietojot attīrošo kondicionieri, nav jāizmanto šampūns - jo mati tiks attīrīti efektīvi, līdzīgi kā ar klasisku šampūnu, saglabājot to dabisko mitrumu. Lai palīdzētu saglabāt matu veselību, to iesaka izmantot katrā trešajā mazgāšanas reizē

NOVATORISKS SASTĀVS. Vācijas zīmola Wella Professionals Sun sprejam ir novatorisks divfāžu sastāvs: pirmā fāze aizsargā matus pret UV starojumu, bet otrajā fāzē iekļautais vitamīnu komplekss mitrina matus, padarot tos veselīgus un mīkstus (150 ml/12,33)

ATSVAIDZINA UN MITRINA. The Body Shop jaunais Fuji Green Tea kondicionieris sniedz matiem īpaši atsvaidzinošu mitrināšanu un piešķir spirdzinošu zaļās tējas aromātu (250 ml/9,90 eiro)

BARO. Vēl viens jaunums The Body Shop plauktiņā - banānu intensīvi barojošā maska matiem. Tā pagatavota no nogatavinātu banānu biezeņa un ir 100% vegāniska.

Tā nepadara matus smagus, un jau tūlīt pēc lietošanas mati kļūst gludāki un spīdīgāki (240 ml/20,50 eiro)

NODROŠINA DABISKU AIZSARDZĪBU. CHI Tea Tree Oil serums satur tējaskoka un piparmētru eļļu, kas mitrina un baro matus un galvas ādu. Tas piešķir matiem zīdainu, gludu un veselīgu izskatu, kā arī nodrošina dabisku aizsardzību pret UV stariem un temperatūras izmaiņām (59 ml/18,66 eiro)

INTENSĪVI ATJAUNO. Pašmāju zīmola Stenders lepnums - matu maska intensīvai kopšanai ar hidrolizēto keratīna kompleksu. Tā atjauno bojātu matu struktūru un spēcina tos, iekļūstot mata iekšienē (200 ml/12,40 eiro)

AIZSARGĀ PRET UV STARIEM. Nīderlandes zīmols Rituals saules aizsardzības matu sprejs The Ritual of Karma ar vitamīnu E, ginko biloba un balto tēju palīdz aizsargāt pret karstumu un UV stariem, piešķir ilgnoturīgu spīdumu un aizsargā pret matu izbalēšanu (15 eiro)

PASARGĀ NO KARSTUMA. Schwarzkopf Professional daudzpusīgais veidošanas balzams Miracle 15 novērš matu sausumu, pasargā no karstuma un UV starojuma, nodrošina antistatisku iedarbību un piešķir matiem mirdzumu

KARSTĀ EĻĻA. Oriflame Love Nature karstā matu eļļa (15 ml/2,50 eiro) ir netaukains, viegls līdzeklis matu kopšanai ar dabisku kviešu proteīnu ekstraktu un kokosriekstu eļļu. Tas intensīvi mitrina matus, palīdzot cīnīties ar sausumu un turpmāku bojājumu veidošanos

SNIEDZ TRĪSKĀRŠU AIZSARDZĪBU. BC Sun Protect piedāvā trīskāršu aizsardzību saulē novājinātiem matiem: produktu sastāvā ir UV filtrs, kas pasargā matus no krāsas izbalēšanas, E vitamīns un aminoskābju atjaunojoša tehnoloģija ar Monoi Oil de Tahiti, kas nodrošina matu veselību visas vasaras garumā. Matu struktūra tiek stiprināta no iekšpuses, un mati ir aizsargāti no turpmākā stresa, ko tiem sagādā saule.

* Ūdensizturīgā eļļa ar spīduma daļiņām aizsargā matus gan intensīvas sauļošanās, gan peldēšanās laikā

* Šampūns paredzēts ikdienas matu mazgāšanai pirms un pēc sauļošanās, tas maigi attīra un mitrina saulē novājinātus matus un galvas ādu, novērš sāls, smilšu un hlora kaitīgo ietekmi uz matiem, lai tie būtu veselīgi un spīdīgi

* Izsmidzināmais kondicionieris mitrina matus un nodrošina vieglu to ķemmēšanu, mati nesaveļas. Tas aizsargā pret UV starojuma, vienlaikus samazina kaitējumu, ko izraisa sālsūdens, smiltis un citi vides faktori

PIEŠĶIR SPĪDUMU. Schwarzkopf Professional BC Bonacure Rose Oil Hair&Scalp ir eliksīrs ar rožu eļļām, kas piedāvā trīs lietošanas iespējas: 1) veicot galvas masāžu, tas palīdz nomierināt galvas ādu un atvieglo saspringumu un sausumu; 2) lietojot mitros matos pirms žāvēšanas ar fēnu, līdzeklis padara matus vieglāk veidojamus un palīdz aizsargāt no karstuma; 3) izmantojot kā veidošanas līdzekli sausos matos, tas nogludina matus un piešķir tiem brīnišķīgu spīdumu

SAGLABĀ PIESĀTINĀTU TONI. Francijas zīmola L’Oreal leģendārā Elvital ColorVive matu kopšanas sērija ir bagātināta ar krāsu aizsargājošo linsēklu eliksīru, UVA/UVB filtriem un barojošu koncentrātu, kas palīdz saglabāt piesātinātu toni pēc katras mazgāšanas reizes

NAV JĀNOSKALO. Londa Professional Sun Spark nenoskalojamais losjons pārklāj matus neredzamā plēvītē, kas tos aizsargā no kaitīgā UV starojuma - tas darbojas gluži kā sauļošanās krēms, vienlaikus padarot matus mīkstus (250 ml/10,44 eiro)

TŪLĪTĒJI AIZSARGĀ. Spānijas zīmola Lakme aizsargājošais sprejs Teknia Sun Care tūlītēji aizsargā matus no UV radiācijas, hlora un jūras ūdens iedarbības, aizsargā matu krāsu un padara matus mīkstus un spīdīgus (100 ml/10,30 eiro)

MITRINA, BARO, KONDICIONĒ. Itālijas zīmola Hairmed fluīds maska S4 mitrina, baro un kondicionē matus, aizsargā pret UV stariem. Ideāli piemērots visiem matu tipiem, kas tiek pakļauti saules, sāls vai hlora iedarbībai. Īpaši piemērots jutīgiem, krāsotiem matiem (250 ml/16,80 eiro)

PĒC ILGLAICĪGAS SAULES IEDARBĪBAS. Keune Care Line After Sun matu maska ir ideāli piemērota sausiem un porainiem matiem pēc ilglaicīgas saules iedarbības. Maskas sastāvā ir iekļauti kviešu peptīdi un minerāli, vitamīns E, vīnogu kauliņu ekstrakts, kas intensīvi baro matus un aizsargā tos to negatīvās saules radiācijas ietekmes (200 ml/12,60 eiro)

SAUSAIS ŠAMPŪNS. CHI Rose Hip Oil sausais šampūns ar mežrozīšu eļļu paceļ matus pie saknēm, atjaunojot to tekstūru un svaigo izskatu. UV filtri nodrošina aizsardzību krāsotiem matiem no krāsas izbalēšanas. Mežrozīšu eļļai ir zems pH līmenis - tā aizpilda matu kutikulu, paildzinot ķīmisko matu krāsu noturību un saglabājot to spilgtumu un spīdumu (198 g/19,55 eiro)

ĪPAŠI BLONDĪNĒM. Itālijas zīmola Davines šampūns Alchemic Silver pasargā blondus matus no dzeltenajiem un citiem nevēlamiem apakštoņiem un aizsargā no negatīvajiem vides faktoriem - saules, ūdens un izbalēšanas. Īpašā formula bagātināta ar piena olbaltumvielām un vitamīniem, kas dziļi baro un mitrina matus, padarot tos mīkstus un zīdainus (250 ml/15 eiro)