Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

IZLASI: Ko darīt, ja nomoka bezmiegs

© F64

Daudzus no mums kādā dzīves posmā skāruši miega traucējumi, kuru dēļ nomodā nācies aizvadīt ne vienu vien nakts stundu. Diemžēl nepilnvērtīgs miegs postoši ietekmē gan pašsajūtu, gan visu organismu kopumā, tāpēc miega traucējumu gadījumā svarīgi jau laikus vērsties pēc palīdzības pie kvalificētiem speciālistiem. Par to, kādus ieteikumus ņemt vērā, lai cīnītos ar bezmiegu, kā arī par citiem jautājumiem saistībā ar miega nozīmi cilvēka dzīvē konsultē psihiatrs Elmārs Tērauds.

Bezmiega simptomi

Pacientu vidū visbiežāk novērotie bezmiega simptomi ir apgrūtināta, ilga iemigšana (vairāk par 30 minūtēm), tāpat nereti cilvēki sūdzas arī par trauslu miegu, biežu pamošanos naktī, trauksmainiem vai šausmīgiem sapņiem, kas regulāri atkārtojas. Retākas ir sūdzības par «nemierīgām kājām». Tā apzīmē neiroloģisku traucējumu, kam raksturīga nekontrolējama vēlēšanās kustināt kājas, traucējot iemigt. Mēdz būt arī sūdzības par pastiprinātu svīšanu naktīs, arī par pēkšņu izsalkumu nakts vidū vai staigāšanu miegā. Par miega traucējumiem liecina arī sūdzības par veselību dienas laikā - cilvēks var izjust nespēku, miegainību, var būt grūtības koncentrēties, kā arī darba spēju kritums.

Miega traucējumu cēloņi

Izplatītākie cēloņi miega traucējumiem mūsdienās nenoliedzami ir stress, pārslodze mācībās vai darbā, kā arī nepareizs dzīvesveids, piemēram, sportošana vēlās vakara stundās, pārāk liels kafijas un alkohola patēriņš, pārlieku bagātīgas maltītes pirms gulētiešanas. Jāteic, ka bezmiegs biežāk ir raksturīgs tieši sievietēm un gados veciem cilvēkiem. Nereti bezmiegu var izraisīt arī regulāri pārlidojumi, mainot laika zonas. Tāpat miega traucējumus var veicināt arī dažādas fiziskas slimības, īpaši, ja tās norit ar sāpēm un dažādiem lēkmjveida stāvokļiem. Bieži bezmiegs tiek novērots arī pacientiem, kuri cieš no depresijas.

Nepilnvērtīgs miegs - bieds veselībai

Cilvēki, kuri regulāri cieš no bezmiega, bieži vien ātri nogurst un izjūt spēku izsīkumu, pasliktinās viņu garastāvoklis un darba spējas. Svarīgi atcerēties, ka miega traucējumi un bezmiegs palēnina arī reakcijas ātrumu un samazina koncentrēšanās spējas, kas ir īpaši bīstami tiem, kuri ikdienā vada automašīnu vai citus transportlīdzekļus. Tāpat bezmiega dēļ cilvēki kļūst arī vieglāk aizkaitināmi, kā rezultātā veidojas konflikta situācijas gan darbā, gan ģimenē. Ilgstoša bezmiega gadījumā arī pazeminās imunitāte un saasinās dažādas hroniskas slimības, nereti novērojamas gan galvassāpes, gan sāpes muskuļos.

Tā kā bezmiegs ir nopietna veselības problēma, tai obligāti jāmeklē risinājums. Pirmkārt, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, bet gadījumā, ja ārsts nav sasniedzams, padomu var lūgt arī aptiekāram. Ja bezmiega problēma ir ieilgusi, ieteicams vērsties pie psihiatra, psihoterapeita vai neirologa, lai precizētu bezmiega cēloņus un izraudzītos piemērotāko problēmas risinājumu.

Miega pozitīvās īpašības

Veselīgs miegs nenoliedzami ir viens no labas veselības stūrakmeņiem. Paaugstinoties miega kvalitātei, uzlabojas gan cilvēka pašsajūta, gan veselība - normalizējas sirdsdarbība un asinsspiediens, paātrinās vielmaiņa, bet hroniskas slimības kļūst vieglāk ārstējamas. Tāpat pilnvērtīgs miegs pozitīvi ietekmē darba un koncentrēšanās spējas, cilvēkam ir vairāk enerģijas, vieglāk pārvarēt ikdienas stresa situācijas, uzlabojas arī izskats.