Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Ķiršu ēšana pozitīvi ietekmē asinsvadu veselību

© Shutterstok

Gluži bez ķiršiem šogad palikuši neesam. Var pasūroties, ka raža nav visai liela un dārzā tai kāri uzbrūk putni, bet tirgū ogas padārgas. Var apgalvot, ka vairāk pa prātam svešzemju saldie ķirši, bet vietējie šķiet pārāk skābi, tomēr vismaz saujiņu dienā tik un tā vajadzētu apēst, kamēr ir.

Ķirši ir ieteicami vitamīnu un citu labu uzturvielu dēļ. Tajos ir kālijs, kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, varš, C vitamīns, PP vitamīns, organiskās skābes. Pēdējā laikā arvien lielāka nozīme tiek piešķirta arī luteīnam un zeaksantīnam, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību, un melatonīnam, kas veicina veselīgu miegu. Pigmentiem antocianīniem, ko satur ķirši, tiek piedēvēts arī pretiekaisuma un pretsāpju efekts, šo vielu iedarbības mehānisms līdzinoties tam, kāds ir nesteroīdiem pretiekaisuma līdzekļiem, taču par to tiek diskutēts. Ķiršu ēšana pozitīvi ietekmē arī asinsvadu veselību. Turklāt ķiršos nav daudz kaloriju - apēdot 100 gramus, tiek uzņemts 50-55 kcal. Arī tautas medicīna iesaka ēst daudz ķiršu, lai uzlabotu ēstgribu, paaugstinātu hemoglobīna līmeni asinīs, izvadītu kaitīgos vielmaiņas galaproduktus, mazinātu pārmērīgu menstruālo asiņošanu, izsargātos no podagras; kopā ar pienu - lai palīdzētu iekaisušām locītavām, bet ķiršu sulu lieto pret drudzi.

Patiesībā skābie ķirši ir ļoti garšīgi, sulīgi un spirdzinoši. Tikai nevajag pirms to baudīšanas saēsties saldumus, jo tad pat vissaldākās ogas šķitīs skābas. Nesteidzieties arī kaisīt virsū cukuru. Dažiem cilvēkiem, protams, ļoti garšo ķirši, kas pēc vecās, labās receptes sagatavoti ievārījumam - apbērti ar cukuru un atstāti, lai atsulojas. Tā kā ķirši satur maz pektīnvielu, klasiskā stilā vārīts ievārījums iznāk pašķidrs. Ja grib biezāku, ķiršiem pievieno upenes, jāņogas, ērkšķogas vai arī izmanto speciālo ievārījuma cukuru, kas atvieglo un paātrina ievārījuma gatavošanu. Ziemai ķiršus var arī sasaldēt vai sažāvēt, bet šobrīd priekšroka svaigiem.

Arī par dažādiem ķiršu ēdieniem un dzērieniem vajadzētu domāt tad, kad visi kārtīgi saēdušies svaigās ogas. Visbiežāk no ķiršiem gatavo desertus un konditorejas izstrādājumus, bet tie lieliski noder arī sāļiem ēdieniem, piemēram, teļa gaļas marinēšanai vai vistas filejas veltnīšu pildījumam, mērcēm.

***

• Ķiršus novāc pilnā gatavībā, jo citādi ogas zaudē savas labās īpašības un sāk nobirt. Ja ķiršus noņem priekšlaikus, tie neturpina gatavoties, ir bezgaršīgāki un ātrāk bojājas.

• Lai ķiršus varētu labāk uzglabāt, tie jānoplūc ar visiem kātiņiem. Tūlītējai izmantošanai var ogas lasīt arī bez kātiņiem, jo tā iet ātrāk. Bojātās ogas pēc iespējas jācenšas atšķirot nost jau vākšanas procesā.

• Pērkot ķiršus, izvēlieties tādus, kam ir stingri, gaiši un lokani kātiņi. Ja kātiņi ir tumši un lūstoši, tas nozīmē, ka ķirši nav pirmā svaiguma.

• Vislabāk ķiršus uzglabāt ledusskapī, plastmasas kārbiņās ar ventilācijai paredzētām atverēm. Jāizvairās blakus likt produktus ar spēcīgu aromātu, jo ķirši to var uzsūkt.

• Arī saldēšanai vairāk piemēroti tumšas krāsas ķirši, jo tie saglabā labu izskatu. Atkusušas ogas ir mīkstas, piemērotas pīrāgu pildījumam, dažādiem saldajiem ēdieniem un biezeņiem, mērcēm.

• Ķiršu lapas izmanto, skābējot un marinējot gurķus, vārot ērkšķogu ievārījumu (lai padarītu maigāku garšu un piešķirtu skaisti zaļu krāsu), kā arī gatavojot aroniju sīrupu.

• Ja cep mīklas izstrādājumus, kuros ir svaigi ķirši, tad reizēm vietās, kur ogas saskaras ar mīklu, veidojas zilgans iekrāsojums: atsevišķas vielas, kas ir ķiršos, reaģē ar sodu vai cepamo pulveri. Lai iekrāsojums neveidotos, mīklu mīca nevis pienā, bet paniņās vai kefīrā vai arī tai pievieno citronu sulu vai mazliet etiķa.

• Gatavojot sīrupu, uzlējumu vai ievārījumu, var izmantot ķiršus ar visiem kauliņiem, jo tie piešķir garšai vieglu mandeļu niansi. Ja nevēlas, lai ievārījumā būtu kauliņi, tos izņem, ieliek auduma maisiņā, sadauza ar āmuru un pagatavo kauliņu novārījumu, ko pēc tam pievieno ievārījumam.

***

Ķiršu zupa ar klimpām

Sastāvdaļas:

500 g ķiršu

1 glāze miltu

2 olas

sāls

3/4 glāzes cukura

4 glāzes ūdens

1 anīsa «zvaigznīte» vai 2 krustnagliņas

Pagatavošana:

Miltus izsijā uz mīklas dēļa, pievieno mazliet sāls, miltu kaudzītes augšpusē izveido iedobi, iesit tur olas. Mīca mīklu, sākot no malām uz vidu. Ja mīkla sanāk pārāk cieta, pievieno nedaudz auksta ūdens. Iegūst viendabīgu elastīgu mīklu, to saveļ veltnītī, pārsedz ar drāniņu un atstāj nobriest uz pusstundu. Pusi ķiršu atbrīvo no kauliņiem un atliek malā. Kauliņus liek katlā, pievieno otru pusi ķiršu, tos saspaida ar stampiņu vai koka karoti, uzlej 4 glāzes vāroša ūdens, pieliek cukuru, zvaigžņveida anīsu vai krustnagliņas, uzvāra un izkāš. Mīklas veltnīti sagriež ripiņās, tās plāni izveltnē vai vienkārši izplacina ar rokām uz mīklas dēļa, katrai vidū liek 2-3 ķiršus, maliņas saņem kopā un saspiež. Ber verdošā ķiršu zupā, vāra aptuveni 8 minūtes, lej šķīvjos un pasniedz.

***

Ķiršu pīrāgs

Sastāvdaļas:

500 g ķiršu

3 olas

200 ml kefīra

120 g cukura

3-4 ēdamkarotes miltu (ar kaudzīti)

šķipsniņa sāls

pūdercukurs

Pagatavošana:

Ķiršiem izņem kauliņus. Saputo vienu veselu olu, divus olu dzeltenumus, cukuru un sāli. Turpinot putot, pa daļām pamīšus pievieno miltus un kefīru, līdz iegūst viendabīgu masu. Atlikušos olu baltumus saputo stingrās putās, uzmanīgi iecilā pārējā mīklā. Pusi mīklas lej veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru, pārliek ar ķiršiem, uzlej atlikušo mīklu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 20-30 minūtes. Gatavam pīrāgam uzkaisa pūdercukuru. Var pasniegt gan karstu, gan aukstu.

***

Vistu šķiņķīši ar ķiršiem

Sastāvdaļas:

10 atkauloti vistu šķiņķīši bez ādas

2 glāzes ķiršu

2-3 ēdamkarotes miltu

1/2 tējkarotes piecu piparu maisījuma

3 ķiploka daiviņas

1 glāze sausā sarkanvīna

1/2 glāzes vistas buljona

30 g sviesta

sāls pēc garšas

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Ķiršus atbrīvo no kauliņiem. Vistu šķiņķīšus ierīvē ar sāli, uzkaisa piparus, apviļā miltos, liek pannā sakarsētā eļļā un apcep no katras puses 5-7 minūtes. Pievieno ķiršus un sīki sakapātas ķiploku daiviņas; kad pannas saturs uzvārās, to karsē vēl divas minūtes, pievieno buljonu un vīnu, uzvāra un sautē šķiņķīšus gatavus uz mazas uguns. Nobeigumā pievieno sviestu un ļauj tam izkust. Piedevās pasniedz kuskusu vai bulguru.