Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Visiedarbīgākie aromāti pret kukaiņu kodumiem

ODIEM, KNIŠĻIEM, DUNDURIEM UN ĒRCĒM nepatīk vielas ar spēcīgu smaržu – eikalipta, Austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes, citronellas ēteriskās eļļas, kā arī krustnagliņu un kanēļa eļļa © depositphotos.com

Gaišie un garie vasaras vakari aicina doties pie dabas un izbaudīt visu, ko sniedz viens no skaistākajiem gadalaikiem. Tomēr tieši vasarā par sevi ik mirkli atgādina visur esošie kukaiņi, kas nereti sabojā patīkamo atpūtu.

Kā izbaudīt vasaru pilnvērtīgi, pasargājot sevi no insektu kodumiem un ērcēm, stāsta Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

«Parasti odiem, knišļiem, dunduriem un pat ērcēm nepatīk vielas ar spēcīgu smaržu - dažādu augu ēteriskās eļļas. Visiedarbīgākie aromāti ir eikalipta, Austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas. Tāpat labi iedarbojas arī krustnagliņu vai kanēļa eļļa - šie aromāti īpaši piemēroti būs videi, kur atrodas bērni,» stāsta farmaceite, norādot, ka aptiekā iespējams iegādāties gan ēteriskās eļļas, gan jau gatavus aerosolus, izsmidzināmus līdzekļus un smērējamos zīmuļus, kas satur dabiskās eļļas vai ķīmiski sintezētus repelentus - mākslīgi radītas vielas, kas atbaida kukaiņus.»

«Izvēloties pretinsektu līdzekli, jāņem vērā tas, cik intensīvu un ilglaicīgu vēlamies aizsardzību,» saka Ivanda Krastiņa, paskaidrojot, ka noturīgāki un ar ilgstošāku darbības laiku ir tieši uzsmērējamie līdzekļi, kas jāklāj uz ādas. Tie veido aizsargkārtiņu, kas atbaidīs kukaiņus, kā arī, pateicoties ādas siltumam, tie pamazām izgaros un nodrošinās vajadzīgo rezultātu. Izsmidzināmie līdzekļi darbosies īsāku laiku, taču tos var izsmidzināt tieši uz ādas vai apģērba, tādējādi nosedzot lielāku laukumu. Svarīgi, lai līdzeklis nenokļūtu acīs, degunā vai mutē. Visas ēteriskās eļļas, tāpat kā citas sintētiskās vielas, atbaidīs visus knišļus un kukaiņus, tāpēc nav nepieciešams izvēlēties dažādus līdzekļus, piemēram, odiem un ērcēm. Vienīgā atšķirība - to darbības laiks.

Farmaceite uzsver: katram līdzeklim iedarbības laiks ir atšķirīgs - tas var būt no četrām līdz astoņām vai pat 12 stundām. Iedarbības laiks ir atkarīgs gan no līdzekļa sastāva, gan formas. Izsmidzināmie līdzekļi būs jāatjauno biežāk, jo tie ātrāk izvēdinās nekā uzsmērējamie. Tāpat īsāka noturība būs arī dabiskajiem līdzekļiem, tie jāatjauno vidēji ik pēc divām stundām, kamēr sintētiskie būs noturīgāki. Svarīgi ir arī tas, ka aizsarglīdzeklis pret odiem darbosies spēcīgāk un ilgāk, kamēr pret ērcēm tas būs jāatjauno biežāk. «Tāpēc, pirms izvēlies piemērotāko aizsarglīdzekli, ir vērtīgi pakonsultēties ar farmaceitu, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko līdzekli gan sastāva, gan noturības ziņā. Tāpat ir būtiski pārbaudīt, vai no kādas ēteriskās eļļas vai sastāvdaļas nerodas alerģiska reakcija. Tas ir īpaši svarīgi, ja līdzekļus izvēlaties lietot arī bērniem,» uzsver farmaceite.

***

SVARĪGI!

• ir pārbaudīt, vai no kādas ēteriskās eļļas vai sastāvdaļas nerodas alerģiska reakcija

• lai pretinsektu līdzeklis nenokļūtu acīs, degunā vai mutē

DER ZINĀT!

• aizsarglīdzeklis pret odiem darbosies spēcīgāk un ilgāk, kamēr pret ērcēm tas jāatjauno biežāk

• izsmidzināmie līdzekļi darbojas īsāku laiku

• noturīgāki un ar ilgstošāku darbības laiku ir līdzekļi, kas jāklāj uz ādas