Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

UZMANĪBU: Ērces rada nopietnus draudus arī suņu veselībai

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Nereti tiek uzskatīts, ka sunim piesūkusies ērce tāds sīkums vien ir un var pat pagaidīt, kamēr pati izkritīs. "Aizvien ļoti bieži izplatīts ir mīts, ka suni ērču kodums neietekmē. Taču tā nav! Mainoties gan klimatiskajiem apstākļiem, gan sabiedrības paradumiem, arī Latvijā populāras kļūst tādas slimības, kuras iepriekš nebija šeit novērojamas,” atzīst Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece. Klīnikas “all4pets” veterinārārste Santa Zirnīte apliecina, ka ērce suni var inficēt ar potenciāli letālām slimībām.

Lai gan vēl pirms gadiem pieciem veterinārārsti suņiem reti diagnosticēja ērču izraisītas slimības, patlaban situācija ir būtiski mainījusies. Veterinārārste Santa Zirnīte šo situāciju saista ar aizvien pieaugošo suņu migrāciju - suņi tiek ņemti līdzi ceļojumos, pirkti no ārzemēm u.tml. Tāpat jaunas ērču sugas un līdz ar to slimības parādās arī klimata pārmaiņu rezultātā. Turklāt ērču medību lauks ir tieši augstumā līdz pusmetram no zemes, kas suņus ērcēm padara par viegliem "medījumiem”.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Kas tad ērces padara bīstamas? Aizvien biežāk tiek diagnosticēta suņa veselībai patiesi bīstamā babezioze (saukta arī par piroplazmozi). Ērcei piesūcoties, suņa asinīs iekļūst vienšūnas parazīti, kas savairojoties grauj dzīvnieka asinsriti. Tāpat suņi nav imūni arī pret boreliozi jeb Laima slimību.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā