Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

IZLASI: Galvenās atvaļinājuma "lamatas"

© depositphotos.com

Tas taču ir tik dabiski, ka gadā vismaz pāris nedēļas ir tāds laiks, kad var atļauties darīt to, kas ikdienā liegts, teiksim, ilgāk pagulēt. Arī gastronomiskās baudas ir tik saprotamas

Ierasts, ka daudzi pirms vasaras sezonas vai pirms atvaļinājuma pastiprināti domā par to, kā tikt vaļā dažiem liekiem kilogramiem. Ne pārāk populāri ir domāt par to, lai pēc atvaļinājuma cilvēks «atgrieztos dzīvē» enerģijas pilns, nevis ar nepatīkamām blaknēm - liekiem kilogramiem un nogurumu komplektā.

Lai tā nenotiktu, ieteicams pievērst uzmanību dažām ierastām atvaļinājuma lamatām.

Atvaļinājuma laikā vislielākās briesmas figūrai varētu sagādāt restorāni. Protams, ka atvaļinājumā gribas sevi palutināt, atļauties nepievērsties rutīnas darbiem un ikdienas pienākumiem arī virtuvē. Turklāt maltītes ieturēšana restorānā vienlaikus nozīmē arī iziešanu sabiedrībā, mielošanos ar dažādiem gardumiem. Uztura speciālisti atgādina, ka pārmērības, kas saistās ar ēšanu restorānos, nevajadzētu atļauties pārāk bieži. Īpašas uzmanības vērts ir tā sauktais zviedru galds viesnīcā, bez kura daudzi nemaz nevar iedomāties savu atpūtu kūrortā. Brīvsolī esošais un par visu samaksājušais cilvēks bieži vien ļaujas absolūti nepamatotām, pat kaitīgām pārmērībām. Ir tikai daži baušļi, kas jāievēro, ja maltīti nākas ieturēt, izmantojot zviedru galdu. Nav ieteicams savu kuņģi piedzīt pilnu līdz pēdējai iespējai. Ja nevarat sevi ierobežot citādāk, tad piespiediet sevi aiziet no ēdamtelpas kādu laiku pirms tam, kad vairs nevarat ieēst neko. Vēl viens labs paņēmiens - lēni un labi košļāt ēdienu, turklāt maltītes ieturēšanai paredziet pietiekami ilgu laiku, ar pusstundu, pat minūtēm 40 būtu pietiekami, lai nesteidzīga ēšana ļautu izvairīties no pārēšanās, turklāt - esat taču atvaļinājumā, varat baudīt arī ēdienu.

Dienas laikā jāizdzer divi, divi ar pusi litri ūdens, jo tieši ūdens paātrina vielmaiņu, kā arī nomāc apetīti. Tomēr jāatceras, ka ūdens patēriņā nevar ieskaitīt ne sulas, ne kafiju, ne buljonu, pat ne tēju, jo - lai arī dzerams, tas ir ēdiens, nevis ūdens. Un vēl - priekšroka jādod labas kvalitātes ūdenim bez gāzes. Protams, vislabāk vispār aizmirst par dažādiem saldinātiem dzērieniem, arī rūpnieciski ražotām sulām.

Vasara ir laiks, kad daba mūs lutina ar ogām un augļiem, bet daudziem tās var būt nopietnas lamatas, proti, tajos esošais cukurs ir lamatas. Uztura speciālisti uzsver, ka saldus augļus un ogas, piemēram, banānus un vīnogas, uzturā vislabāk lietot rīta pusē, bet ne vakariņās.

Lai vai kur un kā tiek ieturēta maltīte, jāpievērš uzmanība produktu kvalitātei. Izcili, ja gatavosiet mājās un visu nepieciešamo iegādāsieties tirgū. Ļoti ieteicams izmēģināt jaunas receptes, kuru pagatavošanai vienmēr kaut kā pietrūcis - vai nu izejvielu, vai laika. Ja paredzēta došanās ceļā, ieteicams parūpēties par līdzi paņemamām uzkodām, lai izsalkuma brīdī nav talkā jāņem neveselīgi un ļoti, ļoti neveselīgi našķi.

Noteikti jāatceras, ka fiziska aktivitāte ir būtiska ikdienas sastāvdaļa, un atvaļinājuma laikā no tās nevajadzētu atteikties. Jā, atvaļinājums ir domāts tam, lai cilvēks atpūstos, tomēr fizisku aktivitāšu trūkums var pat ļoti ietekmēt pašsajūtu, nemaz nerunājot par lieku kilogramu vairošanos. Gulēšana gultā ar kārtīgi piepildītu kuņģi nudien nav labākais veids, kā pilnvērtīgi pavadīt atvaļinājumu.

***

Daži baušļi atvaļinājumam bez diētas

1. Nenervozējiet, lai savu stresu nepārvērstu nepārtrauktā ēšanā.

2. Ēdiet vieglas vakariņas, bet gastronomisko brīnumu testēšanu un baudīšanu ieplānojiet pusdienlaikā.

3. Aktīvi pavadiet laiku! Atvaļinājumu diez vai vajadzētu veltīt slinkošanai.

4. Atsakieties no neveselīgām uzkodām, bet fastfood vispār sev aizliedziet, tomēr nodrošinieties ar svaigiem un žāvētiem augļiem, kā arī riekstiem savā ceļasomā.

5. Dzeriet daudz tīra ūdens, izvairieties no sulām, dažādiem saldinātiem dzērienem.