Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ko iesākt ar pēcjāņu sieru

© F64

Jāņu atskaņas: kāds aizsākts vai neaizsākts siera ritulis, un varbūt ne viens vien, joprojām nobāzts ledusskapja tālākajā stūrī. Daudzās mājās, līgotājus uzņemot, ik gadu atkārtojas viens un tas pats scenārijs: saimnieki sagādā daudz siera, lai tā nepietrūktu, savukārt viesi atved vēl. Tu vari iepriekš klāstīt, ka siers taču būs – velti, atvedīs tik un tā. Mēģināsi vienoties, lai ciemakukulim izvēlas ko citu, – vēlmi uzklausīs, tomēr kāds «simbolisks» siera ritulis nāks bonusā, jo kā gan bez tā. Tagad nu jādomā, ko ar pārpalikumu iesākt.

Starp citu, pirms gada Eiropas Savienības Padome pauda bažas par būtisku pārtikas daudzumu, kas tiek saražots, bet netiek apēsts. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija lēš, ka gandrīz trešdaļa no visas cilvēku patēriņam paredzētās pārtikas zūd vai tiek izšķērdēta. Latvijas iedzīvotājiem gan nav raksturīga tāda attieksme pret ēdienu, vēl jo vairāk, ja tas ir tradicionālais jāņusiers. Izmantosim līdz pēdējai kripatiņai.

Taču vispirms - neliela revīzija, kas var noderēt, plānojot siera izvēli un gādājamo daudzumu citu gadu. Pieredze rāda, ka pirmais tiek notiesāts lauku saimnieču gatavotais vai dažādos tirdziņos iegādātais siers, tas parasti pāri nepaliek, ja vien tapšanas gaitā nav gadījies kāds misēklis vai arī eksperimentējot pievienotas pārāk specifiskas garšvielas. Visbiežāk pāri paliek rūpnieciski ražotais jāņusiers, jo tieši tas pirmssvētku gaisotnē tiek sapirkts lielveikalos ar pārmērīgu vērienu. Ja tas ir vesels ritulis neatvērtā iepakojumā, tad mierīgi var glabāties līdz derīguma termiņa beigām. Tie, kuri nejūtas svētkos jāņusieru pietiekami saēdušies, šobrīd var to izdevīgi nopirkt ar atlaidēm. Ja siers nav hermētiski iesaiņots, uz brīdi var paildzināt tā mūžu, ieziežot ar sāli un ietinot sviestpapīrā, daži iesaka glabāt sieru sālsūdeni, tomēr jācenšas to apēst pēc iespējas drīzāk. Tagad ir īstais brīdis nesteidzīgi izmēģināt, kādus jaunus, interesantus ēdienus no šā produkta var pagatavot. Varbūt nākamajos Jāņos tie kļūs par svētku galda «programmas naglu».

Eksperta viedoklis

Dzintra Kokta,

uzturzinātnes speciāliste, pārtikas tehnoloģe:

- Ja jāņusiera svētku laikā sagādāts tik daudz, ka līgotāji nav varējuši to visu apēst, savukārt pašam pēc svētkiem siers vairs īsti neiet pie dūšas, to var pārvērst garšīgos pēcsvētku ēdienos. Siera šķēles var apcept uz pannas - siera virskārta izveidos kraukšķīgu garoziņu, bet vidus kļūs kūstošs, un šādi pagatavots siers var pilnībā aizstāt gaļu kādā no pēcsvētku ēdienreizēm. Ja ir vēlme, siera šķēles var panēt un gatavot līdzīgi karbonādēm. Tāpat jāņusieru var sagriezt vai ierīvēt salātos - tas salātiem piešķirs patīkamu sātīgumu, bet pikantu ēdienu cienītāji var izmēģināt marinētu jāņusieru. Siers jāsagriež kubiņos, jāsaliek burkā, jāpārlej ar olīveļļu, pievienojot ķiplokus, mazliet citronu sulas, piparus, timiānu vai citas iemīļotas garšvielas. Šādi pagatavots siers pēc nedēļas vai divām būs ieguvis jaunas garšas nianses un kļuvis par delikatesi, ar ko papildināt svaigus salātus vai uzkodas.

Grilēšana

Par jāņusiera pārpalikumu der atcerēties brīdī, kad kaut kas tiek grilēts. Piemēram, kad šašliks jau gatavs un ogles vairs nav tik karstas, kā nepieciešams gaļas cepšanai, uz restītēm var vienkārši salikt jāņusiera šķēles un apcept no abām pusēm līdz vieglam zeltainumam vai brūnai garoziņai, kā labāk tīk. Jāņusieru var grilēt arī, sagrieztu mazos kumosiņos, saverot uz iesmiem kopā ar kūpināta speķa un dārzeņu gabaliņiem.

Viegla kausēšana

No jāņusiera var pagatavot turziņas, kurās pilda gaļas vai dārzeņu salātus vai citu piemērotu pildījumu. Jāņusiera šķēles saliek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, uz brīdi ieliek iesildītā cepeškrāsnī. Kad siers pakūst un kļūst plastisks, to satin turziņās, sasprauž ar irbulīšiem un atdzesē. Var līdzīgā veidā kausēt arī jāņusiera strēmelītes, kurās ietin dažādus produktus, piemēram, kūpinātas gaļas vai zivju gabaliņus, žāvētas plūmes, olīvas, pikantus marinētus dārzeņus u. c. Kārto uz šķīvja, kas izkaisīts ar zaļumiem.

Jāņusiera gabaliņus iespējams arī apžāvēt cepeškrāsnī zemā temperatūrā (100-120 grādu) aptuveni divas stundas - iznāks laba uzkoda.

Salāti

Jāņusieru var pievienot salātiem, kuros citkārt liek mocarellu, brinzu vai kazu piena sieru. To sagriež mazos gabaliņos vai sarīvē ar rupjo rīvi, pēc patikas pievieno sagrieztus gurķus, tomātus, paprikas, olīvas, sīpolus u. c. Var pievienot arī pupiņas vai turku zirņus. Šādiem salātiem gatavo svaigas salātu mērces no kvalitatīvas eļļas, dažādiem etiķa veidiem vai citronu sulas, medus, sinepēm un dažādām garšvielām pēc savas izvēles. Ja nav laika, var izmantot arī pirktās salātu mērces.

Receptes

Vienkāršas jāņusiera karstmaizes

Sastāvdaļas:

200 g jāņusiera

1 ola

sausais garšaugu maisījums pēc izvēles

rupjas, baltas vai saldskābas maizes šķēlītes

sviests pārziešanai

Pagatavošana:

Sieru sarīvē, pievieno sakultu olu un garšaugu maisījumu. Maizes šķēlītes pārziež ar sviestu, uzliek sagatavoto siera masu. Kārto uz plāts, liek iesildītā cepeškrāsnī 200 grādos. Cep, līdz veidojas zeltaina garoziņa.

Ar jāņusieru pildīti šampinjoni

Sastāvdaļas:

12 lielas šampinjonu cepurītes

100 g jāņusiera

1 sīpols

30 g speķa

1/2 sarkanās paprikas

1 ola

sāls, asie sarkanie pipari

zaļumi

Pagatavošana:

Speķi sagriež sīkos gabaliņos, apcep uz pannas kopā ar kapātu sīpolu, vienādās daļās pilda šampinjonu cepurītēs. Papriku sagriež mazos gabaliņos, liek virsū speķim ar sīpoliem. Sieru sarīvē, pievieno sakultu olu, sāli un piparus, sajauc. Siera masu pilda šampinjonu cepurītēs. Tās kārto pannā, kur tika apcepts speķis, liek uz uguns, cep 2-3 minūtes, ielej pannā nedaudz ūdens, samazina liesmu, uzliek vāciņu un sautē, līdz siers izkusis. Pirms pasniegšanas uzkaisa kapātus zaļumus.