Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

PIECI ieteikumi drošākai vasarai

© SCANPIX

Arvien populārāka kļūst "saziņa attēlos", privāti vai publiski daloties ar video un fotogrāfijām. Tiek prognozēts, ka pasaulē līdz 2021. gadam video saturs sastādīs 78% no visas mobilās informācijas apmaiņas*. Samsung Skola nākotnei veiktā aptauja liecina, ka jau patlaban Latvijas jauniešu populārākās vietnes ir tieši foto un video koplietošanas platformas Instagram (84%) un Youtube.com (82%). Šī tendence slēpj vairākus riskus, ko vismaz daļēji iespējams novērst ar pārdomātu rīcību.

"Teju puse mūsu valsts pusaudžu privātā sarakstē ir sūtījuši draugiem foto vai video, ko nevēlētos redzēt publiski (42%). Līdzīgs skaits respondentu ir nožēlojuši kādu savu internetā publicētu foto vai ierakstu (45%). Tāpēc īpaši vasaras festivālu un ballīšu sezonā, kad jauniešiem ir tik daudz iespaidu, ar kuriem vēlēšanās dalīties, vērts atgādināt par digitālo drošību," saka Samsung Skola nākotnei Baltijas programmas vadītājs Krišjānis Ozols.

Gatis Gierts/ F64 Photo Agency

Pieci ieteikumi, lai foto un video būtu drošībā:

1. Apdomā, pirms dalies!

Apdomā pirms koplieto foto vai video, jo mirkļa emociju iespaidā mēdzam dalīties ar materiāliem, ko vēlāk nožēlojam. Nevajadzētu publicēt nepieklājīgus, aizvainojošus un pazemojošus foto vai video. Ja uzņemtais attēls var kaitēt paša vai citu reputācijai, tam nav vietas sociālajos tīklos. Vērts atcerēties, ka viss internetā augšupielādētais tur paliek mūžīgi, un var tikt pārsūtīts, pārkopēts vai pārveidots. Pēc publicēšanas vairs nav iespēju ietekmēt, kā un kādos nolūkos attēlu kāds izmantos.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā