Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES “ar odziņu” Līgo galdam

© Publicitātes foto

Līgo nakts tradicionālā ēdienkarte, protams, paredz, ka šos svētkus nevar aizvadīt bez garda siera un putojoša alus. Tomēr Jāņu svinību galds noteikti var apliecināt arī saimnieces individualitāti, izdomu un gatavošanas prasmes, ja līgotājiem sarūpētais cienasts ir īpašs un tradicionālie ēdieni tiek papildināti ar interesantām garšu niansēm.

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “ELVI” Līgo svētku noskaņās piedāvā trīs ātri pagatavojamas receptes gada īsākajai naktij! Veldzējiet slāpes ar spirdzinošu bērzu sulu, izceliet siera garšas nianses ar dārzeņu svaigo aromātu un desertam pagatavojiet saldus biezpiena rausīšus!

Atsvaidzinošs bērzu sulas dzēriens

Publicitātes foto

Īstais Līgo nakts dzēriens, protams, ir alus, tomēr svētku galdā der celt arī kādu atspirdzinājumu tiem, kas alkoholu nelieto vai alus vietā ik pa laikam tomēr vēlas veldzēties ar kādu bezalkoholisku dzērienu. Šādi pagatavotas bērzu sulas aizstās saldinātās limonādes, bet garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Sastāvdaļas

1,5 l bērzu sulas

1 neliels gurķis

1 laims, citrons un apelsīns

Sauja bazilika vai piparmētru lapu

Pagatavošana

Citrusaugļus un gurķi sagriež plānās šķēlēs un pārlej ar bērzu sulu. Pievieno dzērienam aromātiskos garšaugus un ļauj tam nedaudz ievilkties, atstājot vēsā vietā.

Krāsainā siera plate.

Līgo naktij sarūpētos sierus var kārtot siera platē un papildināt ar krāsainiem dārzeņiem un riekstiem, turklāt dārzeņi iegūs jaunas garšu nianses, ja tos mazliet uzgrilēs. Šādi pagatavota siera plate būs skaista un krāsaina galda rota, turklāt tā visu laiku var tikt papildināta ar jaunu šķirņu sieriem, ko līgotāji nes līdzi ciemkukulim!

Sastāvdaļas

Jāņu siers

Mīkstā siera bumbas

Dažādi rieksti

Svaigi zaļie zirnīši

Tomātiņi

Olīvas

1 ēdamk. Olīveļļas, sāls

Pagatavošana

Zirņus apmaisa ar olīveļļu un grilē uz uguns 3-4 minūtes (caurumotā traukā, lai zirņi nekrīt ugunī). Sagriež sieru. Sieru kārto uz šķīvja, pievienojot zirnīšus, svaigos dārzeņus un riekstus! Pārkaisa ar šķipsniņu sāls un pasniedz līgotājiem!

Ātrie biezpiena rausīši

Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem piedāvājam ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti - šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.

Sastāvdaļas

180 g cukura

100 g sviesta

180 g biezpiena

2 olas

150 g kviešu miltu (var izvēlēties 50 g speltas kviešu miltu un 100 g augstākā labuma miltu)

½ tējk. cepamā pulvera

2 saujas rozīņu

Pagatavošana

Sviestu saputo kopā ar cukuru. Biezpienu izberž caur sietu un pievieno sviesta un cukura maisījumam. Kārtīgi izmīcot, vienu pēc otras mīklai pievieno olas. Iesijā mīklā miltus un cepamo pulveri, visu labi samaisa. Beigās pievieno mīklai nomazgātas un nosusinātas rozīnes. Līdz 180C sakarsē cepeškrāsni. Mīklu pilda nelielās formiņās (aizpildot 2/3 formas) un cep 15 minūtes. No mīklas var gatavot arī vienu lielu rausi - tas jācep aptuveni 45 minūtes.