Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

IETEIKUMI, lai līgošana būtu dzīvniekiem draudzīga

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Svētīgus vasaras saulgriežus saimniekiem un viņu mīluļiem! Līgo svētki ir laiks, kad daudzi dodas ciemos un līdzi ņem savus četrkājus. Īpaši pilsētniekiem, kuri izbrauks uz laukiem, gribu likt pie sirds: lūdzu, suņiem pie kaklasiksnas nodrošiniet piekariņus ar savu tālruņa numuru, lai nejaušas pazušanas gadījumā svešā vietā atradēji var nekavējoties ar jums sazināties.

* Starp līgo dziesmām un alus kausu cilāšanu neaizmirstiet arī rūpīgi pieskatīt suņus un, ja nu laiks būs lietains un ar pērkona dārdiem, bailuļus ievest mājās.

* Jāatceras arī, ka šašliki nav rējēju ēdamais - viens kumosiņš neko ļaunu nenodarīs, taču, ja apēsti daudzi un suns piedevām notiesā cepeša kaulus, rasola pārpalikumus, nočieptu vai kāda iereibuša viesa joka pēc pasniegtu siera rituli un citus kārumus, tas var beigties ne tikai ar caureju, bet steigšanu pie ārsta.

* Suns nav iesaistāms izpriecās ap ugunskuru! Vietās, kur Jāņu naktī šauj petardes, suni turiet cieši sev līdzās vai mājā iekšā.

* Ciemos līdzpaņemtos kaķus turiet tikai iekštelpās! Kaķis, pat saimniekam līdzās esot, smagi pārdzīvo vides maiņu. Nonācis svešā vietā, turklāt vēl cilvēku (daļa no kuriem var būt skurbulī) burzmiņā, dzīvnieks bailēs var mukt. Un Jāņu dienas rītā pazudušos papardēs atrast var neizdoties.

* Labāk, ja līgot dodaties tikai uz trīs dienām prom no pilsētas dzīvokļa, murrātājus atstāt mājās - vairāk ēdamā, pāris bļodiņas ar ūdeni (gadījumā, ja vienīgā tiek apgāzta). Logi noteikti jāaizver, tos nedrīkst atstāt vēdināšanas režīmā, lai kaķis, garlaicības mākts, tajos «neiekaras», - un ar mierīgu sirdi līgojiet pie lauku radiem vai draugiem.