Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Pirts - attīrīšanās rituāls ķermenim un prātam

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Vasaras saulgrieži, kuri šogad sākās 21.jūnijā plkst.7.24, ir īstais brīdis, kad attīrīt sevi gan fiziski, gan garīgi un uzkrāt labo enerģiju. Vasaras saulgriežos daba ir visspēcīgākajā enerģijas pilnbriedā. Tad viens no iecienītākajiem attīrīšanās rituāliem ir došanās pirtī.

Guna Medne, Valmieras muzeja folkloras kopas "Griezes" dalībniece, uzsver, ka saulgriežos laiks jāvelta sev. Jāiekur ugunskurs, jāveic kāds rituāls, kas palīdz attīrīties gan garīgi, gan fiziski, jānomazgā pirtī visu slikto un jāsakārto domas un prāts. Svinot vasaras saulgriežus, jāatceras, ka "kā svētkus svinēsi, tā visu nākamo gada ciklu dzīvosi".

Pirts ir ļoti populārs relaksēšanās veids, ko var izmantot kā attīrīšanās rituālu. Svarīgi tajā izmantot dažādus augus un Jāņu zāles, kam ir spēcīga enerģētika un dažādas īpašības.

Mūsu senči uzskatīja, ka pirms rituāla ir pirtij un dabai jāpalūdz kārtīgi attīrīt, stiprināt un svētīt. Pirts rituālu var iesākt dažādi - svarīgi pamazām karsēties un atdzist vairākkārtīgi, "atvērt poras", pēc kā varam brīvi izvēlēties zālītes, sāli, medu, kafijas biezumus, dažādus profesionāļu vai pašu gatavotos skrubjus. Dodoties uz lāvas, ieteicams to noklāt ar Jāņu zālēm un pļavas ziediem, kas nodrošina patīkamu aromātu un relaksāciju. Svarīgi ir atcerēties, ka, ejot pirtī pirmo reizi, nav ieteicams pārkarsēties, bet tikai uzsildīt ķermeni. Pērties ieteicams, esot otro reizi uz lāvas, lai gan slotiņu aromātam un ķermeņa mitrināšanai var izmantot visu laiku, stāsta G.Medne.

Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Mūsu senči pēršanās procedūrās izmantoja dažādas pirts slotas, jo katram augam ir sava enerģētiskā nozīme. Bērzs ir lielisks attīrītājs, kas palīdz atslābināties un atjaunot spēkus, kā arī atbrīvo no satraukuma un rūpēm. Ozols palīdz samazināt asinsspiedienu un uzlabo miegu, bet pīlādzis ir ģimenes miera un laimes simbols, kas pasargā no slikta. Jasmīns uzlabo intuīciju un intīmo enerģiju, upeņu lapas sniedz mundrumu un spēku, savukārt raspodiņi rūpējas par sievietes skaistumu. Visspēcīgāko enerģiju augi sniedz tad, ja tie ir pašu rokām lasīti. Pirtī ir svarīgi ievērot mērenu karstumu, jo pārāk karsts gaiss tikai apsvilinās augus un tie nespēs sniegt savu īpašo enerģiju.

Ievērojot senču tradīcijas, jāpiemin, ka vienmēr blakus pirtij atradās ugunskurs, kurā starp pēršanās reizēm varēja lūkoties un nodoties meditācijai. Parasti uguni kūra vīri, jo ugunij piemīt vīrišķā enerģija. Saulgriežu laikā arī ūdenim piemīt liels spēks, neskatoties, vai tas ir ezers, upe, avots vai rasa. Līdz ar to spēku var arī uzņemt, mazgājoties rasā. Tajā ir sakrājusies visu ziedošo augu labā enerģija ar dziedinošajām spējām.