Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Septiņi gardas kafijas noslēpumi

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Kafija – ļoti iecienīts dzēriens Latvijā, starp Baltijas valstīm mēs esam pirmajā vietā kafijas patēriņa ziņā. Lai pagatavotu augstas kvalitātes kafiju, jāievēro vairāki noteikumi un jābūt pacietībai: "Bez šaubām, garšīgas kafijas pagatavošana ir laikietilpīgs process. Vērtību un garšu kafijai sniedz ūdens tīrība, tīrs kafijas aparāts un dzirnaviņu izmērs. Īsāks sakot, lai pagatavotu gardu kafiju, ir jāpacenšas," stāsta kafiju tīkla Save my day galvenais barista.

  • Ja kafija rūgta, tātad pupiņas ir pārgrauzdētas. Ja uz pupiņām ir pelējums vai citi defekti, tās grauzdē, līdz nepilnības izzūd. Tā rezultātā ražotājs tiek vaļā no pelējuma traipiem, bet kafija zaudē labo garšu, un dzēriens kļūst rūgts.
  • Ja kafijas garša ir skāba pēcgarša, tas nozīmē, ka kafijas automāts ir netīrs. Kad vecie kafijas biezumi veido eļļas nogulsnes uz filtra virsmas kafijas automātā, jaunās kafijas biezumi nonāk saskarsmē ar tiem, un kafija kļūst rūgta. Lai izvairītos no šīs problēmas, kafijas aparātu tīriet reizi dienā. „Dažas kafejnīcas grēko un kafijas automātu tīra labi ja reizi nedēļā, lai gan apgrozījums ir liels un tīrīšanu būtu ieteicams veikt reizi dienā. Tātad, ja kafija ir skāba, tad ziniet, ka esat saskārušies ar negodīgiem bārmeņiem,” stāsta Save my day galvenais barista.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā