Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

IZRĀDĀS kokteiļu salmiņš ir slikta izvēle

© depositphotos.com

Atteikšanās no kokteiļu salmiņiem nāk par labu gan pašu veselībai, gan apkārtējai videi.

Paradums sūkt dzērienus caur salmiņu ir ļoti sens - to esot izgudrojuši šumeri 3000 gadu pirms mūsu ēras. Gadsimtu gaitā par salmiņiem kalpojuši niedru un citu augu dobie stublāji, salmiņi dzērienu baudīšanai darināti no dzelzs un pat no zelta, bet šodien lielos daudzumos izmantojam plastmasas salmiņus.

Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

Statistika liecina, ka lielākā daļa plastmasas, no kuras gatavo kokteiļu salmiņus, nav pārstrādājama, tā piesārņo dabu un īpaši nāk par sliktu jūras dzīvniekiem un putniem.

Cilvēkiem, kuriem ir paradums gandrīz visus dzērienus sūkt caur salmiņu, ap muti veidojas tā dēvētās smēķētāju grumbas, pat ja viņi nesmēķē. Jaunībā tās vēl nav redzamas, bet parādās, tuvojoties 40 gadu vecumam, kad ādā kļūst mazāk kolagēna. Malkojot caur salmiņu, līdz ar dzērienu tiek uzņemts vairāk gaisa, nekā vienkārši dzerot no glāzes, un tas veicina vēdera pūšanos. Reiz tika uzskatīts, ka salmiņa lietošana, malkojot cukuru saturošus dzērienus, mazina zobu aplikuma un traipu veidošanos, bet šodien noskaidrots, ka tas nav tiesa - lai iegūtu šādu efektu, salmiņš būtu jāiebāž tik dziļi, lai dzēriens nokļūtu tieši rīklē, kas nav tik vienkārši izdarāms.