Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDRO, kāpēc ir vērts vismaz kādu maltīti aizstāt ar zaļajiem kokteiļiem

© depositphotos.com

Par šķiedrvielu un termiski neapstrādātu produktu lietošanu mūsdienu cilvēka uzturā tiek atgādināts un diskutēts daudz, bet pat tiem, kas ir rūdīti gaļas ēdāji, ir ieteicams vismaz kādu maltīti aizstāt ar zaļajiem kokteiļiem.

Kāpēc? Jo tas ir ļoti vienkāršs veids, kā organismu apgādāt ar vērtīgām uzturvielām. Zaļie kokteiļi ir lieliski dabiski enerģētiķi, ko organisms var viegli pārstrādāt, kas vairo spēkus daudz labāk nekā sviestmaizes ar desu vai sieru, turklāt pēc zaļo kokteiļu lietošanas ķermenī nav smaguma sajūtas. Zaļie kokteiļi ir bagāti ar vitamīniem, mikroelementiem, antioksidantiem, tie tiek dēvēti arī par skaistuma un jaunības dzērieniem.

Tā kā tie satur ļoti daudz šķiedrvielu, tie normalizē gremošanas sistēmas darbību, ja tie uzturā tiek lietoti regulāri, organisms atbrīvojas no šlakvielām un toksīniem, kā arī uzlabojas vielmaiņa. Tiem, kas zaļos kokteiļus vēlas izmantot svara samazināšanā, panākumi neizpaliks.

Tiek uzskatīts, ka zaļie kokteiļi arī veicina pareizas ēšanas ieradumu izveidi, un, ja iepriekš starp maltītēm gribējās kādu kārumu, tad, regulāri lietojot zaļos dzērienus, uzkodu ēdienkartē arvien vairāk nostiprinās augļi. Labā ziņa ir tā, ka zaļo kokteiļu pagatavošana nav laika ietilpīga, viegli paveicama, ja vien ir blenderis. Protams, talkā jāņem arī drosme variēt ar sastāvdaļām, meklējot savu īpašo recepti. Turklāt šis ir laiks dabā, kad sastāvdaļas zaļajiem kokteiļiem radīsies arvien vairāk un vairāk, atliek tikai ļaut sev eksperimentētāja prieku.

Svarīgi atcerēties, ka pie zaļajiem kokteiļiem nepieradušu organismu ieteicams pakāpeniski radināt pie jauna piedāvājuma ēdienkartē, tāpēc sākotnēji zaļie kokteiļi nedrīkstētu pārsniegt 200-250 ml diennaktī.

***

Zaļie kokteiļi

• To pagatavošanas princips ir gauži vienkāršs - zaļumu un dārzeņu (augļu vai ogu) attiecība tiek ieteikta 2:3.

• Visbiežāk izmantotie dārzeņi ir: burkāni, tomāti, gurķi, bietes, redīsi, kolrābis, Ķīnas kāposts, kā arī galviņkāposts.

• Visbiežāk izmantotie augļi un ogas ir: apelsīni, citroni, laims, banāni, āboli, kivi, plūmes, avenes, zemenes, upenes, ērkšķogas un jāņogas.

• Visbiežāk izmantotie zaļumi: pētersīļi, selerijas, biešu lapas, skābenes, spināti, dilles, kinza un dažādu veidu salāti (jo īpaši tumši zaļie). Protams, nedrīkstētu ignorēt arī par nezālēm uzskatītās nātres, gārsu, pienenes...

• Kokteili ieteicams pagatavot ne īpaši biezu, citādi var būt problēmas ar «pašķidrās biezputras» iedzeršanu. Lai kokteilis būtu «plānāks», ir divi varianti - pievienot ūdeni vai arī no dārzeņiem spiest sulu, kas tiek pievienota zaļumiem.

• Lai uzlabotu garšas īpašības, var pievienot dažādas garšvielas: kanēli (ja tiek izmantoti arī augļi un ogas), ķiploku (ja izmanto dārzeņus). Arī dažādas mētras (piparmētra, krūzmētra u.c.) noderēs.

• Svarīgi ir kokteili izdzert uzreiz pēc pagatavošanas.

***

Dažas idejas

• Banāns, paliela šķēle ananasa, pieci pētersīļu zariņi, piparmētras lapiņas, 300-500 ml ūdens

• Viena glāze vīnogu (labāk attīrīt no sēklām), viens apelsīns, 5-7 lapas zaļu salātu, buntīte skābeņu (vai spinātu), glāze ūdens

• Viens gurķis, viens tomāts, vairāki zariņi diļļu