Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Kā parūpēties par kaķēnu

© F64

Ir sācies pamesto kaķēnu laiks. Šoreiz neapelēšu pie to ļaužu sirdsapziņas, kuri spēj vieglu roku mazuļus izsviest mēslainē, mežā vai ceļmalā tā vietā, lai sterilizētu kaķeni. Šoreiz ieteikums tiem, kas sastapuši savā ceļā kaķēnu, lems ņemt viņu mājās un paturēt.

Ja tas jums būs pirmais murrātājs mūžā, tad vislabāk vispirms ieiet tuvākajā veterinārajā klīnikā. Tur dakteris dzīvnieciņu apskatīs, atblusos, iedos prettārpu tabletes, pārbaudīs, vai ausīs nedzīvo ausu ērcīte, vai uz kažoka nav sēnītes vai kašķa ērcītes. Šīs divas ir vienīgās ādas infekciju slimības, kas no kaķa var pielipt cilvēkam. Turpat arī uzzināsiet, kā kaķis barojams.

F64

Ja nu veterināra tuvumā nav, tad jāiegādājas jau minētie pretblusu un prettārpu līdzekļi. Prettārpu tabletes būs jādod divas vai pat trīs reizes ar 10-14 dienu intervālu. Mazgāt kaķēnus nav prāta darbs, jo blusas var nogalināt tikai ar speciālajiem šampūniem; cilvēku matiem paredzētie nelīdzēs! Varat paši pārbaudīt arī kaķa ausu stāvokli, ar eļļiņā samērcētu vates kociņu prātīgi tās patīrot. Ja uz vates ir plēkšņaini melnumi, tie var liecināt par kādu no ausu slimībām, un tad bez daktera apmeklējuma neiztiksiet, taču tas nav pirmo stundu un pirmo dienu jautājums.

Barošana arī ir ļoti būtiska. Nekādā gadījumā nedrīkst dot mazulim pienu! Tad jau labāk kādu no skābpiena produktiem: kefīru, bezpiedevu jogurtu, biezpienu vai karotīti krējuma. Jānopērk kaķēnu barība. Ja nu veikals tālu, tad mājās jāmeklē kāds vistas vai liellopa gaļas gabaliņš. Žāvējumus, desas - nedrīkst. Nepareiza barība mazam kaķēnam var būt graujoša - var sākties stipra caureja, kas izraisa citas nopietnas problēmas. Mazu kaķēnu veselība ir ļoti trausla, tāpēc tieši pirmo dienu aprūpe ir visai būtiska. Pēc tam tomēr atrodiet iespēju dzīvnieku aizvest pie veterinārārsta, lai saņemtu profesionāļa ieteikumus.