Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Kā apkarot kukaiņus, nezāles un augu slimības dārzā?

© F64

Šogad laika apstākļi ir īpaši viltīgi un dārza darbi kavējas. Roka neceļas rūpīgi izlolotos dēstus izstādīt laukā, ja sinoptiķi atkal sola salnu. Pat nezāles šķiet piebremzējušas savu attīstību, bet dārzkopji zina – nekur jau tās nepaliks. Drīz vien atkal nāksies cīnīties visiem līdzekļiem, lai nelūgtās viešņas nenomāktu kultūraugus, būs jākaplē, jāravē un jālasa laukā vārpatu, gārsu un citu nezāļu saknes, kas neatlaidīgi spraucas iekoptajā teritorijā un dzen asnus.

Redzot, ka puķu dobi, kuru vēl nesen varēja kaut žurnālam fotografēt, no malām atkal sāk pārņemt nezāles, nāk prātā doma par herbicīdu lietošanu. Bet tūlīt seko arī šaubas: bieži dzirdēts, ka ķīmija ir kaitīga, jo īpaši nelielos dārziņos, kuru kopēji nav nekādi lauksaimniecības profesionāļi.

«No ķīmijas mazajos dārziņos nav jābaidās, tikai jāsaprot, ka visam ir sava vieta, savs laiks un sava norma,» saka Egils Sviķis, SIA Baltic Agro Jelgavas servisa centra vadītājs, dārzkopības produktu speciālists. «Latvijā noteikumi šajā ziņā ir pat stingrāki nekā citās Eiropas Savienības valstīs, tāpēc reizēm mūsu dārzkopji brauc uz kaimiņvalstīm, lai nopirktu savam dārziņam efektīvus piemērotos nelielos iepakojumos fasētus līdzekļus kukaiņu, nezāļu un augu slimību apkarošanai. Jebkuri augu aizsardzības līdzekļi ir jālieto pareizi. Problēmas var rasties tad, ja ignorē šo produktu lietošanas instrukcijas.»

Speciāli maziem dārziem

Kopš pērnā gada Latvijas tirgū pieejams Beļģijā ražots augu aizsardzības līdzeklis Roundup tieši mazdārziņiem vai piemājas saimniecībām piemērota tilpuma iepakojumā. Citviet pasaulē šādas Roundup formas dārzkopjiem jau labi pazīstamas. Ražotāji ir padomājuši par to, kā populāro līdzekli nezāļu apkarošanai izmantot videi draudzīgā veidā. To nodrošina pareiza dozēšana un iespēja virzīt tā iedarbību uz konkrētām nezālēm, nekaitējot citiem augiem. Iepakojuma saturu var izlietot vienas divu sezonu laikā. Roundup darbīgā viela ir glifosāts - vispārējas iedarbības herbicīds. Tas uzsūcas caur augu lapām un citām zaļajām daļām un līdz ar auga sulu nonāk sakņu sistēmā. Pēc septiņām līdz desmit dienām nezāles sāk vīst, bet pēc divām trim nedēļām tās pilnībā izžūst. Ar glifosātu var apstrādāt arī celmiņus. Visefektīvāk preparāts iedarbojas uz aktīvi augušām nezālēm ar pietiekami lielu lapu virsmu.

Gels, šķīdums, koncentrāts

Roundup gela iesaiņojums pēc izskata atgādina dezodorantu, ar to ieziež nevēlamo augu, piemēram, pieneni, kas ieviesusies zālienā, un tā aiziet bojā ar visu sakni, bet pārējie augi paliek neskarti. Priekšrocība ir arī tā, ka lietotājam nav produkts jāatšķaida, jāpārlej citā tilpumā vai jāsmidzina, tas ir jau gatavs lietošanai.

Arī Roundup šķīdums ir gatavs tūlītējai lietošanai, ar viena iepakojuma saturu pietiek 20-30 kvadrātmetru liela laukuma apstrādei. Tas īpaši piemērots dārza celiņu, bruģa seguma, ar dekoratīviem akmeņiem apliktas dobes malas un brauktuves atkarošanai no nezālēm. Lai varētu redzēt, cik tālu sniedzas apstrādātais laukums, iepakojums aprīkots ar speciālu putu marķieri.

Savukārt Roundup koncentrāts ir piemērots situācijām, kad apkarojamie augi ir atšķirīgi un tiem vajadzīgs atšķirīgas koncentrācijas šķīdums. Dozēšanu atvieglo mērtrauks. Koncentrātu var arī izmantot, lai papildinātu iztukšoto šķīduma pudeli.

***

Drošībai

• pirms herbicīda lietošanas obligāti jāizlasa un rūpīgi jāievēro lietošanas instrukcija

• gan ļoti sausā, gan lietainā laikā līdzekļa efektivitāte mazinās

• herbicīdu nevajadzētu izmantot vējainā laikā

• 24 stundas pēc preparāta lietošanas ar apstrādāto vietu nedrīkst saskarties cilvēki un dzīvnieki