Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

NRA SKAIDRO: Piena produkti - ieguvums vai kaitējums cilvēka veselībai

© depositphotos.com

Tie, kuri cenšas sekot veselīga uztura aktualitātēm, noteikti būs ievērojuši, cik pretrunīga informācija pasaulē pēdējā laikā veltīta pienam un piena produktiem.

Arī Latvijas sabiedrībā par pienu un piena produktu lietošanu uzturā valda atšķirīgi, pat radikāli pretēji viedokļi - piena noliedzēji norāda uz to nepiemērotību cilvēka organismam, savukārt atbalstītāji izceļ piena labās īpašības un augsto uzturvērtību. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uzturzinātnes speciālisti un pārtikas tehnoloģi Dzintru Koktu ir apkopojis būtiskākos faktus par pienu un tā produktiem, kas var palīdzēt izvēlēties, vai un cik tos iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.

Pazīstams vismaz 5000 gadu

Piens, līdzīgi kā lielākā daļa pārtikas produktu, visā pasaulē nav vienlīdz populārs. Ir valstis, kuru iedzīvotāji to lieto pavisam nedaudz vai nelieto nemaz, savukārt citās piens un piena produkti ir neatņemama ikdienas maltītes sastāvdaļa. Latvija pieder pie otrās grupas. Mūsu platuma grādos piens un tā produkti ir tradicionāli sabalansēta un veselīga uztura komponenti. Pēc vēstures avotu datiem varam secināt, ka dzīvnieku piens cilvēcei pazīstams jau vismaz 5000 gadu. Senajā Romā piens un tā produkti bija populāri medicīnas un kosmētikas līdzekļi - ne jau velti leģendas par Kleopatras piena vannām dzīvo līdz pat mūsdienām, taču ir pieņemts uzskatīt, ka Eiropā piena un piena produktu plašāka lietošana sākusies mūsu ēras 6. gadsimtā, kad tā vērtības no jauna atklāja īri. Tieši Īrijā sākusies piena lopkopības plašāka attīstība, kas vēlāk izplatījusies pa visu Eiropu. Šodien piens ir kļuvis arī par Latvijas tautsaimniecības simbolu un Latvijas laukus nespējam iedomāties bez brūnaļām un piena.

Ekrānšāviņš no avīzes

Bažas par piena veselīgumu

Piens ir populārs un cilvēku mīlēts pārtikas produkts, kas ik pa laikam piesaista dažādu pētnieku uzmanību. Piena un tā produktu veselīguma apšaubīšana sākās pagājušā gadsimta 60. gados, kad ASV zinātnieki deklarēja, ka piesātinātie tauki un tajos esošais holesterīns ir ļoti kaitīgi mūsu veselībai, veicina lieko svaru, sirds un asinsvadu sistēmas slimības, kļūst par infarkta un insulta cēloni, norādot, ka viens no būtiskākajiem kaitniekiem, piesātināto tauku avotiem ir piens un piena produkti.

Laikam ritot, šo tēmu plaši pētījuši daudzi pasaules zinātnieki, kuri pierādījuši, ka sākotnējais apgalvojums par piena un tā produktu kaitīgumu tomēr ir aplams. Apzināti plānotus un mērķtiecīgus pētījumus, lai pārbaudītu pagājušā gadsimta vidū paustās tēzes par piena ietekmi uz cilvēka veselību, veikuši speciālisti Norvēģijā, Zviedrijā, Hārvardas universitātē ASV.

Piena uzturvērtība

Pienam un piena produktiem ir augsta uzturvērtība, kas var nodrošināt mūsu organismam daudzas veselīgai funkcionēšanai nepieciešamās vielas. Svaigs piens satur olbaltumvielas, laktozi jeb piena cukuru, taukus, A, D, B grupas vitamīnus, kalciju, fosforu, magniju, nātriju, cinku, kāliju un citas minerālvielas. Turklāt pienā un piena produktos esošais kalcijs un olbaltumvielas ļoti viegli uzsūcas cilvēka organismā. Mūsu kauliem un pārējam organismam tik nepieciešamā kalcija uzsūkšanos ķermenī pastiprina D vitamīna klātbūtne, un piens ir viens no retajiem pārtikas produktiem, kur abas šīs vielas atrodamas sabalansētā proporcijā. Glāze govs piena satur 30% kalcija, 22% fosfora un 13% selēna no ieteicamās dienas devas.

Augstvērtīgā piena un piena produktu sastāva dēļ uzturzinātnes speciālisti norāda - pilnīga piena un tā izstrādājumu izslēgšana no ēdienkartes pieļaujama tikai ļoti nopietnu iemeslu dēļ, un noteikti jādomā par alternatīvām, ko lietot uzturā, lai tas būtu sabalansēts un veselīgs.

Piens un liekais svars

Lai piena un piena produktu lietošana nekļūtu par iemeslu liekā svara uzkrāšanai, vispirms jāatceras - piens nav dzēriens, bet ēdiens! Vesels cilvēks droši var uzņemt 2-3 porcijas piena vai piena produktu dienā. (Par vienu porciju uzskata, piemēram, glāzi svaiga piena, 200 ml jogurta vai divas šķēles siera.)

Par liekā svara draudiem ir runa tad, ja uzturā lietojam piena produktus ar augstu tauku saturu un maz kustamies. Ģenētiski cilvēka garšas kārpiņas pielāgotas tā, ka treknāks ēdiens mums šķiet garšīgāks, taču, ja vēlamies ēst treknus ēdienus, daudz jāsporto un jākustas. Pētījumi rāda, ka pat pirmsskolas vecuma bērniem, kuru vielmaiņa darbojas ļoti ātri, dienā izdzerot vairāk par 750 ml pilnpiena un maz kustoties, ar laiku var rasties liekā svara problēmas. Cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu un noslieci uz lieko ķermeņa masu labāk izvēlēties preces ar mazāku tauku saturu.

Plānojot ēdienkarti, svarīgi atcerēties - piena un piena produktu vērtīgās uzturvielas nav atkarīgas no tauku daudzuma tajos - liesāki piena produkti satur tikpat daudz olbaltumvielu un minerālvielu kā treknākie.

Kā izvēlēties vērtīgākos

Uztura speciālisti par vērtīgākajiem piena produktiem pieauguša cilvēka organismam atzīst skābpiena produktus - paniņas, kefīru, skābo krējumu, biezpienu, jogurtu, dažādus sierus. Par vienu no visvērtīgākajiem piena produktiem zinātnieki atzīst biezpienu. Tajā atrodams gan kalcijs, gan fosfors, un abas šīs vielas ir ļoti būtiskas kaulu veselībai, mazina osteoporozes draudus, turklāt biezpiena sastāvā ir daudz mikroelementu, vitamīnu un citu uzturvielu, kas šo produktu padara par vienu no vērtīgākajiem mūsu ikdienas galdā.

Vērtīgi un veselīgi ir arī dažādi jogurti, taču, izdarot savu izvēli veikalā, būtiski iepazīties ar jogurta sastāvu - tam ražotāji nereti mēdz pievienot dažādas mākslīgas krāsvielas un citas piedevas, kā arī pārlieku daudz cukura, un šīs sastāvdaļas var aizēnot paša jogurta labās īpašības. Ja cukura saturs jogurtā sasniedz 5-7 tējkarotes 100 gramos produkta, šo jogurtu labāk tomēr uzturā nelietot. Garšīgs jau, iespējams, būs, bet veselīgs gan ne.

Uzmanīgi jāizvēlas arī siers - tas satur daudz olbaltumvielu un kalcija, taču ražošanas gaitā pienam tiek pievienots sāls, līdz ar to jāskatās, kāds ir pievienotā sāls daudzums katram siera veidam. Pārāk liels sāls patēriņš ir problēma daudzās valstīs, un ārsti brīdina, ka tas var novest pie arteriālās hipertensijas attīstības, tādēļ sekot sāls saturam produktos ir ļoti būtiski.

Izvēloties skābpiena produktus, labāk ņemt tos, kam ražotāji nav pievienojuši papildu piedevas. Tad šos produktus katrs pats var papildināt ar zaļumiem, augļiem, mājās gatavotu ievārījumu vai citām kārotām piedevām - tā mēs patiesi zināsim, ko ēdam. Pavasarī var gatavot brokastu vitamīnu smūtijus - kefīru, olbaltumvielu dzērienu vai paniņas sablendējot ar zaļumiem, banānu mīkstumu, čia sēklām, auzu pārslām un citām sev tīkamām sastāvdaļām.