Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Senioriem sanāk dārgāk, bet ceļot var kaut simtgadnieks

© F64

Pierasts Rīgā redzēt tūristus senioru vecumā, kas nokāpj no prāmja vai izkāpj no autobusa. Piemēram, arhitekts Gunārs Birkerts uz sava projekta – Gaismas pils – atklāšanu no Amerikas uz Rīgu atlidoja gandrīz 90 gadu vecumā. Latvijas seniori mēdz ceļot, kā Neatkarīgajai sacīja ceļojumu aģentūrā Impro ceļojumi, ļoti daudz un arvien biežāk. Tūrisma braucienos var doties līdz sirmam vecumam, bet, iegādājoties ceļojumu apdrošināšanas polisi, tā būs dārgāka nekā gados jaunākam tūristam. Mūžīgais jautājums ir par izmaksām – kā atrast lētāko un izdevīgāko, ko visbiežāk ceļotāji arī meklē.

Teorētiski pretenzijas varētu izraisīt cenas internetā. Pērkot polisi elektroniskajā vidē, var saņemt pat 30 procentu lielu atlaidi (kā kompānijā Baltijas Apdrošināšanas nams; BAN), kas senioram, ja vien viņš neatbilst apdrošinātāju noteiktajam vecuma cenzam, nepienākas. Taču atlaides elektroniskajā vidē iegādātām polisēm piedāvā vēl citi apdrošinātāji, tāpēc diez vai var uzskatīt, ka tikai seniori ir ierobežoti tiesībās izdevīgāk iegādāties ceļojuma apdrošināšanu. Tādējādi ikviens, kurš polisi pirks birojā vai klientu centrā uz vietas, maksās vairāk.

F64

Internetā pieejamā informācija var nebūt pilnīga, tāpēc par senioru ceļojumu apdrošināšanu ieteicams noskaidrot, piezvanot apdrošinātājam, un vairāki no tiem tieši personalizētā sarunā noteiks polises izmaksas. Tās ietekmē ceļotāja vecums, ceļojuma ilgums un vieta, pakalpojumu klāsts, turklāt jānoskaidro, ko ceļojuma apdrošināšanas polise piedāvā apmaksāt (bagāžas apdrošināšana iekļauta izmaksās vai par to jāpiemaksā papildus, cik lielā apjomā tiks apmaksāti repatriācijas izdevumi, ceļojuma atcelšana vai aizkavēšana u.tml.) un cik daudz par ārzemēs sniegtajiem pakalpojumiem tik un tā būtu jāpiemaksā ceļotājam.

Vērtējot apdrošinātāju mājaslapās ievietotos piedāvājumus, Neatkarīgā atrada augstākos vecuma griestus - 85 gadu vecumu - ceļojumu apdrošināšanas iegādei. Tomēr vecuma ierobežojumi polises iegādei internetā un arī dzīvajā realitātē pastāv. Piemēram, apdrošināšanas sabiedrībā Ergo elektroniski polisi var iegādāties līdz 75 gadu vecumam, Balta - līdz 74 gadu vecumam, BAN - līdz 69 gadu vecumam, bet InterRisk Vienna Insurance Group - līdz 85 gadu vecumam.

Kāda rīdziniece sadūrās ar problēmu, kad internetā vēlējās nopirkt mammai ceļojuma apdrošināšanu. Sākumā nepievērsa uzmanību, ka apdrošināšanas kompānija piedāvā tikai vecuma kategoriju līdz 69 gadiem. Mammai jau vairāk nekā 70 gadu. Apdrošinātāji norāda, ka iespējas ceļojuma laikā apdrošināt senioru tiek noskaidrotas personalizētā sarunā un tad internetā mājaslapā norādītais vecuma cenzs nav spēkā. Piemēram, jau minētā Balta piedāvā senioru programmas tiem, kas vecāki par 75 gadiem, BAN - tiem, kuri ir vecāki par 70 gadiem, bet Ergo, ja ierodas klātienē, līdz 80 gadu vecumam.

Ceļojumu aģentūrā Impro ceļojumi saka - šīs kompānijas ceļojumu maksā ir iekļauta arī apdrošināšana, neviens tūrists nav palicis neapdrošināts. Protams, jo vecāks cilvēks, jo dārgāk izmaksā polise, bet tāda korelācija ir visiem apdrošinātājiem. Brauciens uz kādu no Baltijas valstīm var izmaksāt no piecarpus eiro par dienu līdz apmēram sešiem eiro par trim dienām, un šajā piedāvājumā piedāvāts nepieciešamības gadījumā apmaksāt arī tuvinieku ierašanos, ja seniors ceļā devies viens. Nedēļu ilga apdrošināšana var pārsniegt arī 20 eiro, bet tad nopirkto pakalpojumu klāsts ir plašs, ieskaitot palīdzību nelaimes gadījumā u. c.