Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kā pavasarī atjaunot enerģiju

© depositphotos.com

Kas ar cilvēka organismu notiek pavasarī? Kāpēc ir vājums, sagurums, nespēks, negribēšana un nevarēšana? Kā to mainīt? Kā pavasarī atjaunot enerģiju un uzlabot savas dzīves kvalitāti, lai mundri un žirgti varētu sagaidīt vasaru?

Atbildes uz šiem jautājumiem palīdz rast pazīstamais makrobiotikas speciālists un biedrības Lācīša skola dibinātājs Roberts Lācītis.

Vislabākais ēdiens ir gavēnis

«Kas notiek mūsu organismā, ja pa ziemu esam ēduši daudz visādas gaļas - ceptas un vārītas, daudz visādas maizes, daudz visādas putras un daudz visādus piena produktus? Ir sastājušās dažādas indes un šlakvielas, un tās organismu novājina. Tāpēc tas pavasarī sāk slimot, tam nav enerģijas, nav atsperes, nav dzirksteles,» stāsta Roberts Lācītis. Viņš skaidro: ziemā organisms ļoti labi mobilizējas, lai varētu izturēt auksto laiku, bet tagad ir pavasaris, uz augšu ejoša un tīroša enerģija, un tas nozīmē, ka ir jāattīra aknas, kas ir galvenais uz augšu ejošais orgāns. Tieši tāpat ir jāattīra arī žultspūslis un resnā zarna. «To var darīt ar ēdienu, un vislabākais pavasara ēdiens ir gavēnis - jo tas jau dabā ir tā vai tā. Veco krājumu vairs nav, jaunās ražas vēl nav, līdz ar to organismam ir jāiztiek ar to, kas ir. Protams, ne visi var gavēt - grūtniecēm, bērniem un slimiem cilvēkiem to nevajadzētu darīt,» uzsver makrobiotikas speciālists. «Bet tas, ko visi var darīt, ir likt klāt ēdienam zaļus asniņus, mazus pumpuriņus, dažādas jaunās zālītes, kas lien ārā no zemes. Tā mēs dabūsim tīrību savā organismā. Bet - ir jāpārtrauc ēst ceptus un žāvētus ēdienus, mērces un maizi, govs pienu un visa veida piena izstrādājumus. Un mēneša laikā - līdz vasaras sākumam - organisms iztīrīsies un kā blakusparādība būs pazuduši kādi lieki kilogrami. Jo iztīrīsies resnā zarna, kur dzīvo apmēram pieci līdz desmit kilogrami fekāliju akmeņu, kas salasās pa rudeni un ziemu,» stāsta Roberts Lācītis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā