Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Dzeltenā diēta jeb pienenes nāk

© F64

Lai vai cik ļoti aizkavējies ir pavasaris, pavisam drīz tas savas tiesības pieteiks ar pilnu joni. Pienenes ir viens no dzīvespriecīgākajiem un arī veselībai noderīgākajiem augiem pavasarī, turklāt tā izmantošana ir ļoti daudzveidīga.

Daudzu mazdārziņu īpašnieku bieds - pienenes - patiesībā ir ļoti vērtīgs zaļums, tā sastāvā ir A, B, C, E, PP un K grupas vitamīni, tajās ir ļoti daudz minerālvielu (kalcijs, kālijs, magnijs, dzelzs, selēns). Lietojot pienenes uzturā, iespējams uzlabot imūnās sistēmas darbību un asinsriti, arī sekmīgi cīnīties ar neveselīga uztura, ne pārāk veselīga dzīvesveida un apkārtējās vides piesārņojuma negatīvo ietekmi uz cilvēka organismu. Turklāt katru pienenes daļu (ziedus, lapas, saknes) izmanto dažādu slimību ārstēšanai.

Jau no seniem laikiem pienenes, kas atgādina sauli miniatūrā, uzskatītas par izcili noderīgu augu un izmantotas tautas medicīnā. Avicenna ar pieneņu sulu ārstēja dažādas aknu kaites.

Īpaši populāri pieneņu ziedi ir franču virtuvē, bet arī jaunās pieneņu lapas tur tiek augsti vērtētas to īpašā rūgtuma dēļ. Līdzīgas tradīcijas ir itāliešiem, turklāt abas nācijas pienenes uzskata par īpašu delikatesi. Starp citu, tieši Francijā pienenes mūsdienās tiek kultivētas kā dārza augs. «Miniatūrās saules» augs speciāli tiek kultivēts arī ASV, Kanādā, Indijā, Japānā un daudzviet Eiropā. Starp citu, Itālijā ir teiciens - ja uzturā lieto pienenes, slimības iet garām mājas durvīm. Daiļā dzimuma pārstāves novērtē faktu, ka pieneņu lietošana uzturā uzlabo vielmaiņu, no organisma izvada sārņus, uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību. Pienenes iesaka lietot uzturā tiem, kam raizes dara (vai vēl nedara) osteoporoze un sāpes muskuļos.

Novārījums svara zaudēšanai

2 ēdamkarotes pieneņu sakņu apliet ar glāzi verdoša ūdens, uz nelielas uguns vārīt 15 minūtes, pēc tam ļaut tam nostāvēties četras stundas. Izkāš, dzer (50-70 ml) trīs reizes dienā apmēram pusstundu pirms ēšanas.

Pieneņu, fenheļa un pētersīļu novārījums

Šis novārījums noderēs gan svara samazināšanai, gan organisma attīrīšanai. Ņem apmēram pa 20 gramiem pieneņu sakņu, fenheļa, piparmētru un pētersīļu lapu, un 60 gramus krūkļa mizu. Visas sastāvdaļas aplej ar puslitru verdoša ūdens, atstāj nostāvēties apmēram pusstundu, pēc tam izkāš. Visu puslitru dzer no rītiem tukšā dūšā.

Tievētāja salāti

Lapu salātiem pievieno jauno pieneņu lapas, kas satur daudz mikroelementu un vitamīnu. Turklāt tās nemaz nav rūgtas. Ja nu tomēr kādam tās šķiet rūgtas, var vispirms uz 20 minūtēm ielikt sālsūdenī.

Pieneņu sula

Viens no bagātākajiem A vitamīna avotiem, ja salīdzina ar zaļajiem dārzeņiem, ir pieneņu sula. To iesaka dzert redzes nostiprināšanai un jau esošu redzes kaišu ārstēšanai. Tautas medicīna uzskata, ka pieneņu sula ir īpaši iedarbīgs līdzeklis cīņā ar vēzi un diabētu.

Pieneņu medus

Klasiskā recepte

Divas glāzes ūdens, 300 grami pieneņu ziedu, viens citrons un kilograms cukura.

Ziedi kārtīgi jānomazgā, jānosusina, jāliek katlā, jāaplej ar glāzi ūdens, jāvāra trīs minūtes. Tad jāpievieno nomizots un smalki sagriezts citrons, jāliek nostāvēties apmēram sešas līdz astoņas stundas. No cukura un atlikušā ūdens jāvāra sīrups. Pēc tam izkāš ziedu un citrona masu, šķidrumu pievieno sīrupam, samaisa, vāra uz lēnas uguns apmēram pusstundu.

Netradicionāla recepte

Puskilograms pieneņu ziedu un kilograms cukura.

Ziedus kārtīgi nomazgā, nosusina, liek stikla burkās pa kārtām un katru bagātīgi apkaisa ar cukuru. Piepildītajām burkām uzliek vāciņus, noliek saulē, lai sāktos rūgšanas process. Pēc divām nedēļām būs gatavs salds nektārs, to vajag izkāst. Uzglabā vēsā vietā (temperatūra nedrīkst būt augstāka par 15° C).