Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Pieci nozīmīgi fakti par pienu

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Par pienu un piena produktu lietošanu uzturā sabiedrībā valda ļoti daudz dažādu un pat radikāli pretēju viedokļu – piena noliedzēji norāda uz to nepiemērotību cilvēka organismam, savukārt atbalstītāji izceļ piena labās īpašības un augsto uzturvērtību. Lai nu kā - ir skaidrs, ka piens cilvēku mājās sastopams jau vismaz 5000 gadus. Protams, cik daudz un kāda veida piena produktus patērēt uzturā, ir katra paša izvēle, taču nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uzturzinātnes speciālisti un pārtikas tehnoloģi Dzintru Koktu ir apkopojis būtiskākos faktus par pienu un tā produktiem, kas var palīdzēt izvēlēties, vai šo ēdienu iekļaut savā ikdienas uzturā.

1. Ēdiens ar vismaz 5000 gadus senu vēsturi

Piens, līdzīgi kā lielākā daļa pārtikas produktu, visā pasaulē nav vienlīdz populārs - ir valstis, kuras iedzīvotāji to lieto pavisam nedaudz vai nemaz, savukārt ir tādas, kur piens un piena produkti ir neatņemama ikdienas maltītes sastāvdaļa. Latvija pieder pie otrās grupas, un mūsu platuma grādos piens un tā produkti ir ikdienas pārtikas sastāvdaļa, kas sniedz vērtīgu devumu sabalansēta uztura veidošanai un organisma veselībai. Pēc vēstures avotu datiem varam secināt, ka dzīvnieku pienu kā sadzīves produktu cilvēce pazīst jau vismaz 5000 gadus. Senajā Romā piens un tā produkti bija populāri medicīnas un kosmētikas līdzekļi - ne jau velti leģendas par Kleopatras piena vannām dzīvo līdz pat mūsdienām, taču ir pieņemts uzskatīt, ka mūsdienu Eiropā piena un piena produktu plašāka lietošana sākusies mūsu ēras 6. gadsimtā, kad šo balto dārgumu no jauna atklāja īri. Ir pieņemts uzskatīt, ka tieši Īrijā sākusies piena lopkopības plašāka attīstība, kas vēlāk izplatījusies pa visu Eiropu. Mūsdienās varam pamatoti teikt, ka piens ir kļuvis arī par Latvijas tautsaimniecības ikonu un arī Latvijas laukus nespējam iedomāties bez brūnaļām un piena.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā