Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PADOMI, ko likt uzkodu kastītē bērnam

© depositphotos.com

Uzkodas bērnam ir viena no dienas vērtīgākajām ēdienreizēm, jo tās ļauj dažādot viņa ikdienas ēdienkarti un nodrošina vienmērīgu sāta sajūtu, izvairoties no pārēšanās un izsalkuma starp galvenajām maltītēm.

Uzkodu kastītē nevar ielikt pilnvērtīgas pusdienas, tajā var iedot līdzi otrās brokastis un/vai launagu, tādēļ tajā vajadzētu likt pēc iespējas vieglākus, bet uzturvērtības ziņā vērtīgākus produktus. Mazo ekspertu skolas (mazoekspertuskola.lv) mamma un blog.makonoga.lv autore Linda Ķuze uzskata: uzkodu kastīte var kļūt par vienkāršu un ērtu veidu, kā mazajam ierādīt veselīga uztura un našķošanās pamatprincipus.

1. VEICINIET PATSTĀVĪBU

No rīta blakus pusdienu kastītei salieciet produktu izvēles iespējas - tādā veidā veicināsiet bērna patstāvību, piedāvāsiet variantus un reizē ierobežosiet neveselīgo produktu patēriņu. Salieciet produktus, kas mazajam būtu noderīgi uzturvērtības ziņā, un ļaujiet viņam pašam izvēlēties vismaz divus vai trīs dažādus produktus.

Piecas vērtīgākās grupas ir pilngraudu produkti, augļi, dārzeņi un rieksti vai sēklas, kā arī bērniem piemēroti jogurti, kuri satur mazāk cukura un ir ērtā iepakojumā. Kastītē nevajadzētu likt produktus tikai no vienas grupas.

2. IZVĒLIETIES BĒRNAM TĪKAMU KASTĪTI

Pirmsskolas vecuma bērnam svarīgi, lai kastīte ir arī kā rotaļu elements - lai uz tās ir, piemēram, kāds iemīļots animācijas filmu varonis. Svarīgi, lai izmērs ir atbilstošs - slēgtajā traukā vajadzētu ietilpt diviem trim produktiem. Skatieties, lai kastīte nav arī par lielu un svars neapgrūtina mazo.

Atcerieties - kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti.

3. RŪPĒJIETIES PAR PĀRTIKAS DROŠĪBU

Ja paredzēts pārgājiens visas dienas garumā, izvēlieties produktus, kas nesabojāsies pāris stundu laikā.

Īpaši uzmanīgi esiet ar gaļu, olām un sagrieztiem augļiem.

Ja ir karsts laiks un bērns kastīti varēs atvērt tikai pēc divām trim stundām, lieciet produktus, kuru kvalitāti temperatūras svārstības nevarētu ietekmēt, piemēram, riekstus, nemizotus apelsīnus, ābolus, pilngraudu sausiņus vai auzu pārslu cepumus.

4. DAŽĀDOJIET ĒDIENKARTI

Lieciet lietā izdomu! Pat ja ir produkti, ko bērns ikdienā vairāk patērē, centieties tos variēt un regulāri pārskatiet, ko mazais liek kastītē. Ja cieņā ir viena veida salāti, tos var dažādot, pievienojot dažādas sēkliņas, riekstus vai garšaugus.

5. IEMĀCIET NAŠĶĒTIES PRASMI

Pārrunājiet ar bērnu, ko nozīmē veselīgs uzturs un kuros brīžos var našķēties - svētkos, launagā un tad, kad nepieciešams vairāk enerģijas, piemēram, pārgājienos vai pirms sporta nodarbībām. Liekot kastītē produktus, izrunājiet, kādus vitamīnus un citas uzturvielas katrs no tiem satur.

***

DER ZINĀT

• lai sagriezts ābols nekļūtu brūns un būtu bērna acij tīkams, to ieteicams paturēt vieglā citrona sulas ūdenī un tikai tad likt kastītē

• lai salāti būtu svaigāki, nemaisiet visu kopā, - mērces trauciņu pievienojiet atsevišķi

• burkānus un tomātus negrieziet gabaliņos, bet izvēlieties mini burkānus un cherry tomātiņus

***

RECEPTES

Iesaka Linda ĶUZE, blog.makonoga.lv autore:

PAVASARA SPĒKA DEVA

• avokado gabaliņi

• mazie cherry tomātiņi

• veselīgās našķu bumbiņas: zemesriekstus, zemesriekstu sviestu (alternatīva - dateles), žāvētas ogas vai augļus, kokosriekstu skaidiņas sablenderē un samīca glītās trifelēs, ko apviļā kokosa skaidiņās; liek mazās papīra formiņās, lai bērnam būtu ērti paņemt

• biezpiena sieriņš vai jogurts, kuru var uzglabāt ārpus ledusskapja līdz 6 stundām

SVAIGAIS LAUNAGS

• mini kvinojas picas uzkodiņas - tomāts, kvinoja (apvārīta), mocarellas siers, ola, garšaugi (visu samaisa un cep mafinu pannā). Droši var likt klāt visu, kas ģimenē ir iecienīts. Bērniem patīk, ja našķis ir ērti paņemams, tāpēc šos gardumus un pankūkas cep mazos un ērti satveramos gabalos

• svaiga gurķa šķēlītes

• ābols

• auglis pēc bērna izvēles

* Neaizmirstiet iedot līdzi arī mazo negāzētā ūdens pudeli