Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

TAUTAS MEDICĪNA: Palīgi, ja sāp muguras muskuļi vai moka galvassāpes

© F64

Gri­bē­tos ti­cēt, ka, ne­rau­go­ties uz ne­gā­ci­jām ve­se­lī­bas ap­rū­pē, ik­viens to­mēr mek­lēs ār­stu, ja ga­dī­sies no­piet­na sli­mī­ba. Sa­vu­kārt ar ik­die­niš­ķām ve­se­lī­bas pro­blē­mām ar­vien vai­rāk cil­vē­ku mē­ģi­na tikt ga­lā pa­ši.

La­bi, ja mā­jas ap­tie­ci­ņā to­brīd at­ro­dams kaut kas pie­mē­rots. Ta­ču ga­dās, ka krā­ju­mi pa­tuk­šo­ju­šies, bet jau­nus ie­gā­dā­ties ne­at­ļauj nau­das trū­kums vai arī ceļš uz ap­tie­ku ir tāls un ne­iz­brie­nams. Šā­dās rei­zēs no­der at­jau­tī­gu cil­vē­ku iz­do­mā­ti tau­tas lī­dzek­ļi. Jums no­teik­ti ir arī pa­šiem sa­vas re­cep­tes, bet kā­dēļ ne­pa­mē­ģi­nāt arī jau­nas, jo se­viš­ķi tad, ja iz­rā­dās, ka mā­jās ir vi­sas va­ja­dzī­gās lie­tas? Ja ne­lī­dzēs, tad vis­maz ne­kai­tēs.

Ja sāp mu­gu­ras mus­ku­ļi

Rī­su mai­siņš. Sa­ga­ta­vo drā­ni­ņu (30 x 60 cm), pār­lo­ka ga­rā­ko ma­lu uz pu­sēm, sa­šuj mai­si­ņu. To pie­pil­da ar ne­vā­rī­tiem rī­siem, kam pie­jauk­ti kal­tē­ti la­van­das zie­di. Var pie­vie­not arī ve­se­las krust­nag­li­ņas. Mai­si­ņu aiz­šuj. Liek mik­ro­viļ­ņu krās­nī, sa­sil­da vē­la­ma­jā sil­tu­mā (lai tas bū­tu kon­krē­ta­jam cil­vē­kam pa­tī­kams), pie­liek sā­po­ša­jiem mus­ku­ļiem.

Pret gal­vas­sā­pēm

Pi­par­mēt­ru tē­ja. Ēdam­ka­ro­ti kal­tē­tu pi­par­mēt­ru la­pu ap­lej ar vā­ro­šu ūde­ni, uz­liek trau­kam vā­ci­ņu un ļauj ie­vilk­ties 15 mi­nū­tes. Sal­di­na pēc vē­lē­ša­nās.

Pi­par­mēt­ru eļ­ļas ma­sā­ža. Vie­nā­dās de­vās sa­jauc pi­par­mēt­ru ēte­ris­ko eļ­ļu un pir­mā spie­du­ma olī­vu eļ­ļu. Ar to vieg­li ma­sē de­ni­ņus, žok­ļu ap­vi­du un kak­lu mu­gur­pu­sē.

Pi­par­mēt­ru eļ­ļas in­ha­lā­ci­ja. Ma­zā kat­li­ņā uz­vā­ra ūde­ni, ne­daudz pa­dze­sē, pie­vie­no 10 pi­lie­nus pi­par­mēt­ru ēte­ris­kās eļ­ļas. Ap­sē­žas pie gal­da, no­vie­to kat­li­ņu sev priek­ša, pār­lie­cas pār to, pār­sedz gal­vu ar dvie­li un dzi­ļi el­po pi­par­mēt­ru tvai­kus ap­tu­ve­ni 10 mi­nū­tes. Jā­iz­man­to ti­kai kva­li­ta­tī­va da­bī­ga ēte­ris­kā eļ­ļa! To var pie­vie­not arī van­nai, ja sāp­ju pa­ma­tā ir se­jas, kak­la un ple­cu mus­ku­ļu sa­sprin­gums.

La­van­das kom­pre­se. Pie­cus pi­lie­nus la­van­das ēte­ris­kās eļ­ļas ie­jauc auk­stā vai sil­tā ūde­nī. Ta­jā sa­mēr­cē mīk­stu drā­ni­ņu, no­spiež, pie­liek gal­vai vai kak­lam.

Pret aiz­cie­tē­ju­miem

Olī­vu eļ­ļa. Iz­man­to aug­stas kva­li­tā­tes pir­mā spie­du­ma olī­vu eļ­ļu (ex­tra - vir­gin). Lie­to vie­nu ēdam­ka­ro­ti eļ­ļas no rī­ta un va­ka­rā.

Žā­vē­ti aug­ļi. Ēd žā­vē­tas vī­ģes un man­go, žā­vē­tas plū­mes un ābo­lus. Žā­vē­tās plū­mes vai ābo­lus var arī iz­mēr­cēt ūde­nī, pēc tam aug­ļus ap­ēd, bet šķid­ru­mu iz­dzer.

.