Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Taisot putnu būrīšus no ēvelētiem dēļiem, tiek izgatavoti "zārciņi"

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Ornitologs Agnis Bušs ar raidījumu "Bez Tabu" dalās ar padomiem putnu būrīšu veidošanā. Svarīgi ievērot dažādus paņēmienus un cītīgi jāizvēlas materiāli, lai putnu mājiņas būtu drošas un ilgtspējīgas.

Lai būrītis ilgāk kalpotu, tā sienām jābūt 2 līdz 3 centimetrus biezām, tāpat tas palīdzēs arī siltumizolācijai. “Plānas sieniņas saulē uzkarsīs, turpretī lielākā aukstumā būs vēl aukstāk. Biezākas sienas palīdz termoregulācijai,” raidījumam norāda Latvijas Ornitologu biedrības pārstāvis. Būrīša izgatavošanai pietiek ar 1,5 metrus garu un 15 centimetrus platu dēli, tāpat nepieciešama 45 centimetrus gara līstīte.

Svarīgi, lai dēļi nebūtu ēvelēti, jo pa raupjiem dēļiem putni spēj izrāpties ārpus būrīša, bet pa gludiem tie ārā netiek un paliek būrītī. Ornitologs norāda, ka šādi tiek radīti putnu "zārciņi".

Lai būrītis ilgāk kalpotu, to ieteicams veidot noņemamu. Pēc ligzdošanas būrīti varēs viegli noņemt un iztīrīt. Tāpat jāievēro, ka būrīša grīda jāpienaglo starp sienām, nevis no apakšas. Savukārt jumtam jāveido neliela pārkare būrīša aizmugurējai daļai. Tas palīdzēs samazināt ūdens sasūkšanos putnu mājiņas sienās, kā arī pagarinās būrīša kalpošanas laiku.

Būrīti vēlams novietot ar skatu uz dienvidiem, dienvidaustrumiem, austrumiem, taču tam nav tik izšķiroša nozīme. Piestiprināšanas augstums atkarīgs no vietas, kur putnu mājiņu vēlamies uzstādīt.