Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: "Viltus cukurs" nevis mazina, bet veicina svara pieaugumu

© F64

Ja nākas ierobežot cukura patēriņu, tomēr ļoti gribas kaut ko saldu, kārdinoši šķiet dažādi produkti, uz kuru iesaiņojuma rakstīts «bez cukura». Visbiežāk tie satur kādu no mākslīgajiem saldinātājiem.

Vai cukura nomaiņa ar mākslīgu saldinātāju ir risinājums, lai varētu saglabāt ierastos ēšanas paradumus un vienlaikus mazinātu svaru un novērstu draudus veselībai - par to zinātnieki diskutē jau ilgi.

Cukura aizstājēji gan ir sākotnēji pārbaudīti un atzīti par drošiem lielākajai daļai cilvēku, tomēr daudzi no mākslīgajiem saldinātājiem ir apritē samērā nesen, tāpēc var gadīties, ka vēl nav zināms pilns iedarbības spektrs, ko tie spēj izraisīt, lietojot regulāri un gadiem ilgi.

ASV iedzīvotāji ir lieli gāzēto dzērienu cienītāji. Pēdējās desmitgadēs notikuši daudzi pētījumi par to, kādu efektu iespējams panākt, aizstājot parastos cukuru saturošos gāzētos dzērienus ar tādiem, kuros ir mākslīgie saldinātāji, un vai tādā veidā var mazināt negatīvo ietekmi, kas raksturīga kolai un citām iecienītajām limonādēm.

Lielākā daļa no šiem pētījumiem rāda, ka «viltus cukurs» nevis mazina, bet pat veicina svara pieaugumu. Kāds eksperiments, kas veltīts plaši izmantotam mākslīgajam saldinātājam - sukralozei, liek domāt, ka mākslīgie mazkaloriju saldinātāji veicina organismā tauku pastiprinātu veidošanos un ļauj šūnās iekļūt lielākam glikozes daudzumam, provocējot iekaisumu.

Tas var būt īpaši kaitīgi cilvēkiem ar aptaukošanos - tātad tieši tiem, kuri bieži izvēlas produktus ar mākslīgajiem saldinātājiem, cerot, ka tie palīdzēs notievēt.