Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Lieldienu brīvdienās iedzīvotāji atklāj grilēšanas sezonu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Nozīmīgākos pavasara svētkus Lieldienas Latvijas iedzīvotāji pavada, baudot pavasarīgu atpūtu brīvā dabā un gatavojot tradicionālus Lieldienu ēdienus. SIA “ELVI Latvija” komercdirektore Laila Vārtukpteine stāsta: “Analizējot klientu iepirkšanās paradumus pirms Lieldienām, jāsecina, ka, ja vien laikapstākļi to atļauj, garās svētku brīvdienas pircēji vislabprātāk izmanto, rīkojot piknikus brīvā dabā. Pērn grilējamās produkcijas pārdošanas apjomi Lieldienu laikā palielinājās vairāk kā desmit reizes.”

2016. gada Lieldienās ievērojami pieaudzis arī dažādu citu atpūti dabā nepieciešamo preču pārdošanas apjoms - grila piederumu, ogļu un degmaisījumu apgrozījums palielinājies par 427%, vienreizlietojamo trauku pārdošanas apjomi pieauguši par 106%. L.Vārtukapteine stāsta: “Protams, pikniku rīkošana brīvā dabā ir ļoti atkarīga no laikapstākļiem, taču pārdošanas dati vairāku gadu garumā apliecina - Lieldienas ir svētki, kuru laikā visi pēc garās ziemas cenšas atrast spirdzinošu atpūtas mirkli brīvā dabā, turklāt tas notiek pat tad, kad saulīte ar saviem stariem īpaši nelutina.”

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Lieldienās klasiski tiek krāsotas olas - dažāda veida olu pārdošanas apjomi šo svētku laikā iepriekšējos gados ELVI tīklā pieauguši par aptuveni 50%. Olu ēdieni tiek papildināti ar majonēzi, - 2016. gadā majonēzes pārdošanas apjomi pirms Lieldienām palielinājušies par 65%. Tradicionāli vairāk pērk arī dažādus produktus salātu gatavošanai - pērn konservētu zirņu, kukurūzas, šampinjonu pārdošanas apjomi pieauguši aptuveni par trešdaļu. Par 24% pieauga svaigu tomātu pārdošanas apjomi, bet gurķus pirka par 21 % vairāk, ievērojami palielinājušies arī svaigas gaļas un zivju pārdošanas apjomi, kas apstiprina - svētku maltīte visbiežāk tiek gatavota mājās. L.Vārtukapteine piebilst:

“Lieldienas ir svētki, kuru svinēšanas laiks dažādās reliģiskajās tradīcijās atšķiras, un šis ir viens no retajiem gadiem, kad gan pareizticīgie, gan citu konfesiju pārstāvji Lieldienas svin vienā nedēļas nogalē. Tādēļ šogad pieprasījums pēc visa veida Lieldienu precēm noteikti būs lielāks, nekā pagājušajā gadā.”

Svētku galda klāšanai tiek pirktas salvetes un galdauti (+120 %), bet Lieldienu noskaņas radīšanai cilvēki izvēlas piemērotus Lieldienu dekorus (+235%) un dažādus suvenīrus (+156%). L.Vārtukapteine stāsta: “Arī Lieldienas ir kļuvušas par svētkiem, kad ar nelielām dāvaniņām iepriecinām bērnus - rotaļlietu pārdošanas apjomi Lieldienu laikā pieaug par 47 %, savukārt dažādi saldumi bērniem ar rotaļlietām vai citiem aksesuāriem mazuļu iepriecināšanai tiek pirkti par 171% vairāk. Protams, Lieldienas ir laiks, kad izmantojam brīvos brīžus un vairāk apciemojam savējos, tāpēc vairāk tiek pirktas arī konfekšu kārbas ciemkukulim (+43%), dažādi ziedi (+105%) un dzērieni (+30%).”