Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ko interesantu likt uz Lieldienu galda

© F64

Liel­die­nās nav jā­pa­liek bez sal­du­miem, vai ne? Ga­dā ir pie­tie­ka­mi daudz ci­tu die­nu, kad no tiem var un pat va­jag at­tu­rē­ties. Mums, ie­spē­jams, jā­cen­šas at­kal at­gūt ro­be­žu, kas šķir svēt­ku un ik­die­nas ēdien­kar­ti. La­bā­kos lai­kos tām bi­ja ten­den­ce vie­nā­do­ties, tā­pēc kļu­va ar­vien grū­tāk kā­du ie­prie­ci­nāt un pār­steigt ar svēt­ku cie­nas­tu. Arī vis­gar­dā­kie ce­pu­mi, mai­zī­tes, kū­kas vai kēk­si ne­sa­gā­dā tā­du prie­ku, ja ir pie­e­ja­mi kat­ru die­nu.

Ta­gad esam kļu­vu­ši tau­pī­gā­ki un, gri­bē­tos ti­cēt, arī pras­mī­gā­ki, ide­jām ba­gā­tā­ki. Gar­du­mu ga­ta­vo­ša­nā ta­gad ne­re­ti grib ie­mē­ģi­nāt ro­ku arī tie, kas reiz bi­ja zvē­ri­nā­ti pie plīts stā­vē­ša­nas pre­ti­nie­ki. Do­mā­jams, ka dau­dzās ģi­me­nēs ne ti­kai krā­sos Liel­die­nu olas, bet arī iz­ceps kaut ko sal­du un gar­šī­gu. Lat­vie­šu tra­di­ci­o­nā­la­jā vir­tu­vē nav vie­nas īpa­šas Liel­die­nu kū­kas vai mai­zes, kā­das ir krie­viem, an­gļiem, itā­ļiem un ci­tām tau­tām. To­ties mums ir brī­vā­kas ie­spē­jas im­pro­vi­zēt, kaut ko va­ram iz­do­māt pa­ši, kaut ko pa­ta­pi­nāt no ci­tiem. Tas var būt kaut kas pa­vi­sam vien­kāršs un sa­lī­dzi­no­ši lēts, bet var būt arī smalks un darb­ie­til­pīgs. Ja rū­pī­gi iz­la­sa re­cep­ti, sa­gā­dā un sa­liek pa ro­kai vi­sas va­ja­dzī­gās izej­vie­las un rī­ko­jas bez lie­kas stei­gas, viss iz­do­das lie­lis­ki.

Re­cep­tes

  • Liel­die­nu ce­pu­mi no smil­šu mīk­las (at­tē­lā). Sa­stāv­da­ļas (ap­tu­ve­ni 30 ce­pu­mu pa­ga­ta­vo­ša­nai). 250 g kvie­šu mil­tu, 50 g sa­smal­ci­nā­tu man­de­ļu, 150 g Dan­suk­ker Fa­rī­na cu­ku­ra, vie­na ēdam­ka­ro­te Dan­suk­ker va­ni­ļas cu­ku­ra, vie­na ola, 150 g svies­ta vai mar­ga­rī­na; pil­dī­ju­mam: 200 g aug­stas kva­li­tā­tes bal­tās vai pie­na šo­ko­lā­des, 50 g svies­ta vai mar­ga­rī­na; ro­tā­ša­nai: 300 g Dan­suk­ker bal­tā pū­der­cu­ku­ra vai Dan­suk­ker pū­der­cu­ku­ra ar šo­ko­lā­des gar­šu, 15 ml iz­kau­sē­ta mar­ga­rī­na vai au­gu eļ­ļas, 30 ml ūdens vai aug­ļu su­las. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Sa­jauc vi­sas mīk­las sa­stāv­da­ļas. Ie­liek mīk­lu plast­ma­sas mai­si­ņā vai ie­tin pār­ti­kas plē­vē un at­dze­sē le­dus­ska­pī vis­maz 30 mi­nū­tes. Ap­kai­sa dar­ba vir­smu ar mil­tiem un iz­rul­lē mīk­lu 2-3 mm bie­zu­mā. Iz­spiež vai iz­griež no mīk­las fi­gū­ri­ņas un liek tās uz plāts, kas iz­klā­ta ar ce­pa­mo pa­pī­ru. Cep krāsns vi­dus­da­ļā 200 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 15 mi­nū­tes. At­dze­sē is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā. Ce­pu­mus sa­da­la di­vās da­ļās. Uz lē­nas uguns iz­kau­sē svies­tu vai mar­ga­rī­nu, pie­vie­no sa­dru­pi­nā­tu šo­ko­lā­di un ļauj, lai iz­kūst. At­dze­sē ap­mē­ram stun­du, tad ar mik­se­ri sa­kuļ at­dze­sē­to ma­su. Uz­klāj to pu­sei ce­pu­mu, tad ot­ru pu­si ce­pu­mu vieg­li uz­spiež pir­ma­jiem vir­sū. Sa­jauc ro­tā­ša­nai pa­re­dzē­tās sa­stāv­da­ļas un ro­tā ce­pu­mus, lie­kot lie­tā sa­vu fan­tā­zi­ju. Pie­bil­de. Ce­pu­mus var pa­sniegt arī bez pil­dī­ju­ma. Da­žos ce­pu­mos var iz­spiest cau­ru­mus un iz­man­tot ce­pu­mus kā pie­ka­ri­nā­mas Liel­die­nu de­ko­rā­ci­jas.
  • Ku­ličs. Sa­stāv­da­ļas. 800 g kvie­šu mil­tu, 200 g svies­ta, 200 g cu­ku­ra, vie­na glā­ze pie­na, pie­cas olas, 50 g pre­sē­tā rau­ga, 200 g sa­griez­tu žā­vē­tu apri­ko­žu, šķip­sni­ņa sāls. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Svies­tu iz­kau­sē, pie­vie­no kar­stu pie­nu, cu­ku­ru, sā­li, vi­su sa­jauc un at­dze­sē, lai ma­sa bū­tu vieg­li sil­ta. Pie­vie­no mil­tus, ne­lie­lā pie­na dau­dzu­mā iz­šķī­di­nā­tu rau­gu, kār­tī­gi sa­mai­sa, liek sil­tā vie­tā rau­dzē­ties. Uz­rū­gu­šai ma­sai pie­vie­no olu dzel­te­nu­mus un stin­grās pu­tās sa­pu­to­tus bal­tu­mus, mil­tos ap­vi­ļā­tas sa­griez­tas apri­ko­zes, ja ne­pie­cie­šams, pie­liek vēl mil­tus, lai iz­nāk­tu kon­sis­ten­ce kā kēk­sa mīk­lai. Liek apa­ļā veid­nē, aiz­pil­dot to ar mīk­lu ne vai­rāk kā līdz pu­sei, at­stāj sil­tā vie­tā. Kad mīk­la pa­cē­lu­sies līdz veid­nes ma­lai, liek ce­peš­krās­nī, kas ie­sil­dī­ta līdz 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rai, cep ga­ta­vu.
  • Vā­rī­tā pas­ha. Sa­stāv­da­ļas. 1 kg biez­pie­na, 5 olas, 200 g svies­ta, 400 g skā­bā krē­ju­ma, 300 g cu­ku­ra, 50 g man­de­ļu, 50 g ro­zī­ņu, va­ni­ļas cu­kurs. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Biez­pie­nu un at­lai­di­nā­tu svies­tu iz­berž caur sie­tu, pie­vie­no krē­ju­mu, rū­pī­gi sa­mai­sa, liek kat­lā uz plīts un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, uz­vā­ra. No­ņem no uguns un cik vien ie­spē­jams āt­ri at­dze­sē, tur­pi­not mai­sīt. At­dzi­su­šai pie­vie­no cu­ku­ru, ro­zī­nes, man­de­les, va­ni­ļas cu­ku­ru, liek veid­nē, kas iz­klā­ta ar vieg­li mit­ru mar­li, sa­blī­vē, uz­liek vir­sū pie­mē­ro­ta lie­lu­ma šķī­vī­ti un ne­lie­lu slo­gu. Uz vie­nu dien­nak­ti ie­liek le­dus­ska­pī.
  • Ce­pu­mi ar biez­pie­nu. Sa­stāv­da­ļas. Vie­na glā­ze mil­tu, 200 g biez­pie­na, 100 g svies­ta, vie­na ola, pus­glā­ze cu­ku­ra, šķip­sni­ņa so­das, vie­na cit­ro­na mi­zi­ņa. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Mil­tiem pie­jauc so­du, tos iz­si­jā caur sie­tu. Svies­tu pu­to ar cu­ku­ru, pie­vie­no cit­ro­nam no­rī­vē­to dzel­te­no vir­smi­zi­ņu, tur­pi­na pu­tot 5-7 mi­nū­tes, pie­vie­no olu, caur sie­tu iz­berz­tu biez­pie­nu, bei­gās - mil­tus ar so­du. Pus­mi­nū­tes lai­kā sa­mī­ca vien­da­bī­gu mīk­lu. Vei­do no tās da­žā­das fi­gū­ri­ņas, liek uz ie­tau­ko­tas plāts, cep 240 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 10-12 mi­nū­tes.
  • Gai­sī­gā man­de­ļu kū­ka. Sa­stāv­da­ļas. 1 glā­ze mil­tu, treš­daļ­glā­ze cu­ku­ra, pus­glā­ze man­de­ļu skai­di­ņu, 8 olu bal­tu­mi, va­ni­ļas cu­kurs. Pa­ga­ta­vo­ša­na. At­dze­sē­tus olu bal­tu­mus sa­pu­to stin­grās pu­tās, pu­to­ša­nas bei­gās pie­vie­no pu­si cu­ku­ra, ie­ci­lā pā­rē­jās sa­stāv­da­ļas. Liek uz plāts, kas iz­klā­ta ar ce­pa­mo pa­pī­ru, cep 160-180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 30-40 mi­nū­tes.
  • Ma­zie Liel­die­nu kēk­si­ņi. Sa­stāv­da­ļas. 100 g svies­ta, 100 g cu­ku­ra, 2 olas, 1 glā­ze mil­tu, 5 ēdam­ka­ro­tes pie­na, va­ni­ļas cu­kurs vai esen­ce, 2 ēdam­ka­ro­tes ko­kos­riek­stu skai­di­ņu, 50 g žā­vē­tu ķir­šu, ga­ta­vā bal­tā gla­zū­ra, krā­sai­nas cu­ku­ra pēr­lī­tes. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Mīk­stu svies­tu kār­tī­gi sa­pu­to ar cu­ku­ru, pa vie­nai pie­liek olas un tur­pi­na pu­tot, līdz ie­gūst vien­da­bī­gu krēm­vei­da ma­su, pie­vie­no mil­tus, pie­nu, va­ni­ļu un ko­ko­sa skai­di­ņas, kā arī mil­tos ap­vi­ļā­tus sa­griez­tus žā­vē­tos ķir­šus. Mīk­lu liek veid­nī­tēs, cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­tu­ve­ni 20 mi­nū­tes. Iz­ņem kēk­si­ņus no veid­nes, at­dze­sē, gla­zē, uz­kai­sa de­ko­ra­tī­vās cu­ku­ra pēr­lī­tes, ļauj no­žūt.