Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

INTERESANTI: Vai bērzu sulas ir kaitīgas cilvēkam?

© SCANPIX

Līdz ar pirmajiem siltajiem saules stariem Latvijas iedzīvotāji parasti steidz meklēt kādu bērzu, kurā izurbt caurumu un tecināt bērzu sulas, kas tiek uzskatītas par veselīgām. Tomēr varētu rasties bažas, ka bērzs no zemes līdz ar “labajām” vielām varētu uzņemt arī “kaitīgās”. To, cik kaitīgas ir bērzu sulas, noskaidroja raidījuma “Bez Tabu” žurnālisti.

“Bior” riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vecākā eksperte Elīna Ciekure apgalvo, ka līdz šim veiktajos pētījumos ir noskaidrots, ka bērzu sulās apkārt esošās kaitīgās vielas nonāk niecīgā koncentrācijā. “Sula ir ūdens ar atšķaidītām, bērzam nepieciešamām lietām, ko viņš nes uz augšu uz lapām un jaunajiem dzinumiem. Sliktās vielas bērzs uzņem maz vai nemaz un arī tās neakumulē sevī,” stāsta eksperte.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Žurnālisti nolemj pārbaudīt dažādās vietās pieejamo bērzu sulu kvalitāti. Pārbaudot sulu paraugus, jomas eksperti atklājuši, ka vislielāko piesārņojumu bērzu sulās izraisījuši tieši mikroorganismi, kas radušies no tā, ka pudele, kurā tika ielietas sulas, bija nesterila. Paraugos tika atrasti arī daži iespējami toksiskie elementi, piemēram, arsēns un svins, tomēr to koncentrācija sulās bija ļoti maza un būtusku kaitējumu veselībai nodarīt nevar. Lielākoties tika atrasti labie elementi, piemēram, kalcijs un kālijs, kas norāda uz bērzu sulu labo ietekmi.