Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kādus produktus baudīt, lai sejas āda būtu mirdzoša

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Apgalvojums, ka cilvēks ir tas, ko viņš ēd, attiecas ne tikai uz džinsu izmēru, bet arī uz ārējo izskatu, kas ļoti daiļrunīgi liecina par dzīvesveidu. Tas notiek tāpēc, ka āda pārtiek no tā, ko cilvēks apēdis un izdzēris. Āda pastāvīgi atjaunojas, bet mati un nagi aug, tāpēc ēdienam jābūt pietiekami pilnvērtīgam, lai nodrošinātu šos procesus.

Mēs regulāri sev solāmies, ka dzīvosim veselīgi, taču tik un tā ēdam un dzeram to, ko nevajadzētu. Un reizēm grēkot mēdzam biežāk nekā dzīvojam pareizi. Tieši tāpēc ir vajadzīga detoksikācija - tā ne tikai palīdz attīrīt organismu no visām nejaucībām, bet arī ļauj mēģināt atteikties no sliktajiem ieradumiem. Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā Šārmeinas Jabslijas grāmatā Efektīvs detox plāns izskaidrots, kā funkcionē āda, un doti padomi, kā sejas ādai ļaut izskatīties mirdzošai. Protams, laika ritumu apturēt nav iespējams, tomēr ādu var saglabāt tīru un mirdzošu visu dzīvi. Jo tas ir atkarīgs no dzīvesveida un uztura. Autore iesaka, kādus produktus baudīt, lai sejas āda būtu pabarota un apmierināta.

GRANĀTS

Iedarbība: tīra ādu un kavē novecošanos

Granāti satur vielas, kas cīnās ar ārējiem faktoriem, kas var paātrināt novecošanās izpausmes. Granātu sula ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem.

Ieteicamā deva: viens auglis dienā vai 250 ml granātu sulas

MELLENES

Iedarbība: kavē novecošanos un ādas izžūšanu, kā arī novērš smaganu slimības un acu apsārtumu

Mellenes satur flavonoīdus, kas piedalās brīvo radikāļu neitralizācijā, kā arī spēcina kolagēnu acu asinsvadu sieniņās. Turklāt šīs ogas satur ļoti daudz vitamīna C, kas palīdz apgādāt ādu ar skābekli un uzturvielām. Smēķētājiem mellenes palīdz kompensēt nikotīna kaitīgo, novecošanos veicinošo iedarbību.

Ieteicamā deva: sauja melleņu, ko pievieno smūtijam vai brokastu putrai

PAPRIKA

Iedarbība: novērš nagu sausumu, lūšanu

Paprika satur daudz ūdens - viena liela paprika nodrošina vienai glāzei ūdens atbilstošu šķidruma daudzumu, tādēļ tā ir īpaši noderīga, lai neļautu ādai un nagiem izžūt. Nagos ir 16% ūdens, un, ja tā daudzums samazinās, tie sāk lūzt un slāņoties. Paprika satur arī daudz vitamīna C, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un cīnīties pret sēņu infekcijām.

Iesaka arī: siļķes, ķiplokus un pupiņas

GARNELES

Iedarbība: padara ādu maigu un valgu

Garneles ir ideālas, ja āda ir zaudējusi mirdzumu un maigumu. Tās satur varu, kas ir absolūti nepieciešams ādas dziļākos slāņus veidojošā kolagēna un atsperīgā elastīna sintēzei. Turklāt varš palīdz absorbēt ultravioleto starojumu un rada vienmērīgu, dabisku ādas toni.

Iesaka arī: jūraszāles, zemenes, kviešu pilngraudu maizi

KUMELĪTES

Iedarbība: novērš tumšos lokus zem acīm

Tumši loki zem acīm var rasties kūtru aknu vai nieru dēļ, tāpēc augu, piemēram, kumelīšu, tēja var iekustināt šos orgānus. Kumelīte ir arī dabisks antiseptiķis, tāpēc tā var palīdzēt mazināt acu apsārtumu un attīrīt bloķētos asaru kanāliņus. Kumelītes iesaka arī bezmiega gadījumā, jo auga lapās esošā baldriānskābe palīdz atslābināties, bet kārtīgs naktsmiers atjauno skaistumu un novērš tumšo loku veidošanos zem acīm.

Iesaka arī: siltu ūdeni ar citronu, melnās plūmes, dzelteno papriku

AVOKADO

Iedarbība: novērš ādas sausumu

Avokado tiešām ir produkts ādas glābšanai. Šo augli var izmantot gan ārīgi sausas un bojātas ādas mitrināšanai, gan iekšķīgi, arī tādējādi ietekmē jot sejas ādas krāsu un kvalitāti. 100 grami avokado satur apmēram 28 gramus tauku, kas palīdz uzpildīt ādas šūnas un nodrošina sausuma un grumbu novēršanai nepieciešamās uzturvielas. Mononepiesātinātās taukskābes palīdz mazināt ekzēmas, aknes vai psoriāzes izraisītus ādas iekaisumus.

Iesaka arī: lasi, riekstus, sēklas, papaiju

ĶIRBJU SĒKLAS

Iedarbība: mīkstiem un spīdīgiem matiem

Ķirbju sēklas ir ne tikai garšīga uzkoda, tās arī palīdz piešķirt vairāk spīduma matiem. Šīs sēklas satur daudz dzelzs, kas palīdz apgādāt ar skābekli matu saknes un var aizkavēt matu izkrišanu. Dzelzs arī paātrina matu augšanu. Turklāt ķirbju sēklās esošais proteīns palīdz sintezēt keratīnu - matu aizsargslāni, kas tiem piešķir spīdumu.

Iesaka arī: linsēklas, makreles, tunci