Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kā aizdzīt pavasara nogurumu

© F64

Atšķirībā no dabas un dzīvniekiem, kas bija devušies kārtīgā ziemas miegā, mēs bez pārtraukuma turpinājām strādāt uz pilnu slodzi. Tādā veidā, iespējams, esam iztērējuši visas enerģijas rezerves, neļaujot organismam uzkrāt spēkus, lai, sagaidot pavasari, atkal atplauktu. Tas arī ir iemesls pavasara nogurumam jeb tā dēvētajai sezonālajai depresijai, kas izpaužas kā spēku izsīkums – pretēji procesiem dabā, kad viss plaukst un zeļ.

Kā aizdzīt nogurumu, lai pavasari varētu baudīt tikpat plaukstoši kā dabā, stāsta naturopāte, uztura trenere un mājaslapas topivesels.lv autore Ance Šternberga un grāmatas 6 minūtes 365 dienas autore un izdevēja Sanda Krasta.

B vitamīni - enerģijas lādiņi

Tā kā mēs nedzīvojam balansā ar dabas ritmiem, mums savā ikdienā ir pastāvīgi jāpiedomā, kā atbalstīt savu organismu, lai tas būtu pilns enerģijas un veselīga prieka. Uztura trenere un naturopāte Ance Šternberga stāsta, ka svarīga loma cīņā ar nogurumu ir B vitamīnu kompleksam, kas sastāv no astoņiem nozīmīgākajiem B vitamīniem - B1 (tiamīns), B2 (riboflavīns), B3 (niacīns), B5 (pantotēnskābe), B6 (piridoksīns), B7 (biotīns), B9 (folijskābe) un B12 (kobalamīns). To, protams, ir daudz vairāk, bet nu šie astoņi ir tie, kas pārsvarā ir uztura piedevās.

B grupas vitamīni ir ūdenī šķīstošas vielas, kas ķermenī netiek ilgi glabātas. Katram no tiem ir sava funkcija, tomēr, vienam otru papildinot, šiem vitamīniem ir svarīga loma ķermeņa cīņā ar nogurumu, muskuļu vājumu un enerģiju veidojošas vielmaiņas nodrošināšanā, tie uzlabo miega kvalitāti un noskaņojumu, kā arī atbalsta nervu sistēmu un imūnsistēmu. «Tāpēc, ja jūtat, ka sastopaties ar kādu no šiem simptomiem - nav svarīgi, vai ziemā, vai pavasarī -, ir vērts apsvērt B grupas vitamīnu papildu iekļaušanu uzturā vai uztura bagātinātāju formā,» iesaka Ance Šternberga.

Ja plaisā lūpu kaktiņi

«Par B grupas vitamīnu papildu uzņemšanu jādomā arī paaugstināta stresa un trauksmes gadījumos. Ja konstanti esat zem spiediena gan no ārpasaules, gan arī iekšēji jūtaties nemierīgi, var rasties gan nervu sistēmas, gan miega traucējumi - vai bezmiegs, vai nespēja gulēt mierīgi visu nakti. Nervu sistēmas traucējumi var izpausties kā depresija, atmiņas pasliktināšanās vai pat tās zudums, koncentrēšanās spēju mazināšanās, galvas sāpes. Tas viss ir B grupas vitamīnu ziņā,» skaidro naturopāte, piebilstot, ka B grupas vitamīni aktīvi piedalās ne tikai organisma enerģijas vairošanā, bet arī šūnu enerģijas ražošanā.

«Sievietēm garastāvokļa svārstības - vai agresija, vai nomāktība un raudulīgums, kā nu kurai - novērojamas arī premenstruālajā periodā. Un te svarīgi zināt, ka arī hormonālās sistēmas jautājumus risina B grupas vitamīni,» stāsta Ance Šternberga. Viņa turpina, uzsverot, ka arī imunitāte ir viens no faktoriem, kas var tikt spēcināta ar B grupas vitamīnu palīdzību.

«Ja iztrūkst B grupas vitamīnu, cilvēks jūtas noguris un bez spēka jau no paša rīta, tāpat var rasties arī anēmija jeb mazasinība. Vizuāli šo vitamīnu trūkumu var novērot pat uz sejas - sāk plaisāt lūpu kaktiņi, uz lūpām parādās vertikālas plaisājošas strīpas, bet ap degunu un muti āda kļūst izteikti sausa. Tas viss ir vitamīna B2 kompetencē. Tāpēc, ja pamanāt šādas problēmas, tad noteikti vajadzētu papildus palietot šos vitamīnus,» iesaka naturopāte.

Medikamenti, treniņi, alkohols

Kas tad samazina B vitamīnu organismā? «Tie ir dažādi medikamenti, tostarp antibiotikas, pretsāpju līdzekļi. Tas ir paaugstināts stress. Tie ir fiziski smagi treniņi. Ja, nodarbojoties ar sportu, jūs konstanti tērējat enerģiju, to vajadzētu papildus uzņemt atpakaļ. Tas ir alkohols, kafija un dažādi diurētiskie līdzekļi un tējas, kas izskalo organismu. Jo B vitamīni, kā jau minēju, ir ūdenī šķīstoši, tie neuzkrājas organismā, tāpēc katru dienu jāuzņem no jauna,» stāsta Ance Šternberga, piebilstot, ka B vitamīnu rezerves ievērojami samazina arī ar ogļhidrātiem un cukuriem bagāts uzturs.

Naturopāte norāda, ka B vitamīnus uzturā var atrast dzīvnieku valsts produktos - zivīs, gaļā, aknās, olas dzeltenumā un piena produktos, daži B vitamīni atrodami arī riekstos, tostarp zemesriekstos, sēklās un pupiņās (kā tiamīna un niacīna avots), auzu pārslās, sēnēs, avokado, banānos, dažādos zaļumos, lapu kāpostos un brokoļos.

Svarīgi gan atcerēties, ka visi B grupas vitamīni ir ļoti jutīgi, trausli, tie ātri oksidējas un pazūd. Piemēram, karsējot, vārot. Daži B grupas vitamīni strauji samazinās un pazūd arī gaismas ietekmē, piemēram, ja saulainā laikā atstājam uz galda glāzi piena. Protams, šos vitamīnus ietekmē arī saldēšana. Tāpat tos negatīvi ietekmē arī sārmaina vide. Piemēram, cepot kēksiņus, ja pievienojam sodu, daļa B vitamīnu zūd. Tāpēc naturopāte uzskata, ka vienkāršākais veids, kā aizņemtam mūsdienu cilvēkam uzņemt B vitamīnu kompleksu vajadzīgajā devā, ir kvalitatīvas uztura piedevas.

Veselīgi ieradumi nomierina

Grāmatas 6 minūtes 365 dienas autore un izdevēja Sanda Krasta stāsta, ka papildus pilnvērtīgam uzturam svarīgi ievērot vēl divas lietas - mācēt regulēt stresu un atpūsties. Viņa gan uzskata, ka atpūta nav vienkārša nekā nedarīšana, bet gan pārslēgšanās no intensīva domāšanas darba uz citu, vienkāršāku. Piemēram, ja kādu laiku veicat intelektuālu uzdevumu, pārslēdzieties uz kūku cepšanu, un ticiet - pēc brītiņa jau jutīsieties kā pavisam cits cilvēks.

«Lai arī nav tādas vienas pareizās formulas pavasara noguruma uzveikšanai, ikdienā ieteicams pieturēties pie imunitāti stiprinošiem paradumiem - sabalansēts uzturs, pilnvērtīga atpūta un izkustēšanās, vēlams svaigā gaisā. Ja šķiet, ka visas trīs lietas uzreiz būs grūti sakārtot, sāciet ar attieksmes maiņu - pie sevis atkārtojot, ka rūpes par sevi ir pirmajā vietā,» iesaka Sanda Krasta. Viņa turpina: pēc tam pārejiet uz pastaigām svaigā gaisā, pakāpeniski iekļaujiet ēdienkartē vairāk dārzeņu un augļu, uzņemiet pietiekamā daudzumā B vitamīnus un atrodiet to savu atpūtas veidu, kas nomierina prātu - vai tā būtu zvilnēšana šūpuļkrēslā, mandalu krāsošana vai skriešana.

***

ANCE ŠTERNBERGA naturopātiskā uztura terapeita diplomu ieguvusi Naturopātiskās medicīnas koledžā Londonā (The College of Naturopathic medicine). Viņa uz savas ādas ir izmēģinājusi dažādus līdzekļus veselības uzlabošanai, piemēram, Ķīnas tradicionālo medicīnu, homeopātiju, tibetiešu tradicionālo medicīnu, Ziņģītes rīvēšanās mācību, ājurvēdiskās masāžas, dejas terapiju, visu veidu uztura piedevas un daudz ko citu. «Es ticu, ka tas viss ir palīdzējis, kaut vai nedaudz, tomēr, lai radītu izmaiņas savā ķermenī, ir jāsāk ar prāta apziņu, ar savām domām, ar raksturu...».