Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Māja

Nezāles ēdienkartē: Nātres, pienenes, gārsas - vitamīnu "bumbas"

© depositphotos.com

Pēc ziemas miega atmodusies daba sniedz lieliskas iespējas cilvēkiem atjaunot vitamīnu rezerves, ja vien aizspriedumi un ēšanas ieradumi neņem virsroku.

Tā dabā iekārtots, ka no ziemas miega pirmie mostas tie augi, ko vairākums uzskata par nezālēm un, iespējams, nemaz nezina, ka vislabākais veids to izmantošanai ir - likt uz šķīvja. Jo tieši to lietošana uzturā ir izcils veids, kā organismu palutināt ar «dzīviem vitamīniem», kas tik ļoti nepieciešami pēc nogurdinošās un garās ziemas. Nātres, pienenes, gārsas - tik ierasti augi, pret kuriem mūsdienu cilvēks izturas ar augstprātību, bet nevajadzētu gan.

***

Nātru salāti

Nātres, lokus, dilles un sīpolus smalki sagriež, aplej ar cidoniju vai citronu sulu, atstāj uz 15-20 minūtēm. Pievieno garšvielas, eļļu vai krējumu (rūgušpienu, jogurtu).

Nātres var izmantot arī zupās līdzīgi kā skābenes, bet pirms tam ieteicams nātres blanšēt aukstā sālsūdenī. Tomēr visvairāk labuma organismam sniedz nātru sula - tā ir unikāla vitamīnu «bumba». Nātres attīra aknas un asinis, palīdz mazasinības ārstēšanā, dažādu ādas slimību gadījumā, nātru sula uzlabo redzi, arī locītavu kustīgumu, to var izmantot cīņā ar cukura diabētu.

Pieneņu salāti

Zaļumu kokteilis - pieneņu lapas, pētersīļu un diļļu zaļumi, loki, sīpoli, citrona sula vai etiķis, garšvielas un eļļa (vai skābs krējums). Pēc vēlēšanās var pievienot vārītas olas, skābus kāpostus, zaļos zirnīšus. Var lietot tikai kā salātus vai kā piedevu pamatēdienam.

Pieneņu lapas ir bagātīgs magnija, dzelzs, kālija, kalcija, nātrija un A vitamīna avots. Pieneņu lapām ir izteikta žulti dzenoša iedarbība, tautas medicīnā galvenokārt lieto aknu slimību ārstēšanai, gremošanas stimulēšanai, kā arī aizcietējumu gadījumā. Pieneņu sula uzlabo gremošanu, ir lielisks detoksikācijas līdzeklis, «tīra asinis», labvēlīgi ietekmē nieru un aknu, kā arī vairogdziedzera un aizkuņģa dziedzera darbību, ir viens no iedarbīgākajiem organismu spēcinošiem līdzekļiem, stiprina imūnsistēmu, regulē skābju un sārmu līdzsvaru organismā, uzlabo vielmaiņu. Izmantojot pieneņu sulu organisma stiprināšanai, to iesaka uzturā lietot no rīta un vakarā, bet ne vairāk kā ¼ glāzes sulas dienā un ne ilgāk par 10 dienām.

Gārsas salāti

Gārsas jaunie dzinumi (viena daļa), loki (divas daļas, bet - proporcijas var variēt). Pievieno garšvielas, eļļu vai krējumu.

Ļoti svarīgi ir uzturā lietot jaunos dzinumus, jo vēlāk gārsa kļūst daudz stiegraināka, sausa un negaršīga. Ja jaunos dzinumus regulāri nogriež, gārsu uzturā var lietot no sniega līdz sniegam. Augs satur daudz C vitamīna, minerālvielu, olbaltumvielu, arī cukuru, šķiedrvielas, karotīnu, holīnu, organiskās skābes, flavonoīdus, fermentus, fitoncīdus, ogļhidrātus u.c. No svaigām lapām ne tikai gatavo salātus, tās arī pievieno zupām un gaļas ēdieniem. Uzglabāšanai gārsu saldē, var arī žāvēt, saberzt pulverī un pievienot ēdieniem kā garšaugu. Tautas medicīnā gārsu lieto pret hipovitaminozēm, kuņģa un zarnu trakta, nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, pastiprina aknu detoksikācijas funkcijas, veicina liekā šķidruma izvadīšanu. Pavasarī lapu sula tiek izmantota kā lielisks vitamīnu avots, ja nepieciešams, garšai var pievienojot nedaudz medus.