Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDRO: 4 mīti un patiesības par vitamīnu D

© F64

Gada tumšajos un vēsajos mēnešos aktuāls ir jautājums, kā stiprināt imunitāti un kā bez saules uzņemt organismam tik nepieciešamo vitamīnu D.

Kādi ir izplatītākie mīti un dzirdētie aizspriedumi par vitamīnu D, un kā ir patiesībā, kur īsti meklējams vērtīgais vitamīns, skaidro uztura speciāliste Inga Pūce.

1. MĪTS: vitamīna D trūkums būtiski neietekmē veselību

PATIESĪBĀ - vitamīns D cilvēka organismā ietekmē 2000 gēnu darbību, kas atbild par dažādām saslimšanām, sākot no saaukstēšanās, līdz pat ļaundabīgā audzēja, sirds un kaulu sistēmas saslimšanām. Zinātnieki ir izpētījuši, ka risku saslimt ar ļaundabīgo audzēju varētu samazināt uz pusi, ja tiktu pietiekamā daudzumā uzņemts D3 vitamīns. Ir arī konstatēts, ka tā trūkums organismā var būt par vienu no liekā svara iemesliem un, uzņemot to pietiekamā daudzumā, liekā svara zudums ir daudz straujāks, savukārt rezultāti - noturīgāki.

2. MĪTS: ziemā vitamīnu D tikai ar uzturu nav iespējams uzņemt

PATIESĪBĀ - pat, ja cilvēks uzturas svaigā gaisā salīdzinoši maz, vitamīnu D var uzņemt ar uzturu. Ārsti rekomendē treknas zivis (mencas, foreles, lasi), šprotes, aknas, olas, ikrus vai šitaki sēnes (tajās gan vitamīns D ir mazliet mazāk nekā dzīvnieku izcelsmes produktos). Labs vitamīna D avots ir piens, kas speciāli bagātināts ar šo vitamīnu.

3. MĪTS: vitamīnu D var iegūt solārijā

PATIESĪBĀ - solārijā vitamīna D sintēze nenotiek, jo lampas ražo cita spektra gaismu. Vitamīna D aktīvā forma veidojas ādā ultravioleto staru B spektra (UVB; 290-315 nm) ietekmē, kā arī to uzņem ar uzturu kā holekalciferolu (D3 vitamīnu) un ergokalciferolu (D2 vitamīnu). Labākais veids, kā uzņemt vitamīnu D dabiskā veidā, ir uzturēties dabiskā saules gaismā pietiekami ilgi, jo tad ādā veidojas šā vitamīna aktīvā forma.

4. MĪTS: ja vasarā sauļojas, tad vitamīns D tiek uzņemts pietiekamā daudzumā

PATIESĪBĀ - regulāra atrašanās saules gaismā (arī mākoņainās dienās) vien 10-15 minūšu, atklājot 40% ādas, nodrošina pietiekamu vitamīna uzņemšanu. Taču saules aizsargkrēmu lietošana nobloķē 90% vitamīna veidošanos, tāpēc - to vēlams uzņemt arī citā veidā, piemēram, ar uzturu.

***

VITAMĪNA D LĪMENI IESAKA PĀRBAUDĪT

• bērniem - kaulu augšanas un veidošanās procesā

• cilvēkiem, kuriem ir kādas veselības problēmas, kā dēļ vitamīns D neuzsūcas

• sievietēm menopauzes laikā - mainoties hormoniem, mainās arī vielmaiņas procesi, līdz ar to var samazināties arī vitamīna D daudzums

• cilvēkiem, kuriem ir ārkārtīgi daudz dzimumzīmju, kuriem dermatologs neiesaka sauļoties un kuri arī izvairās no saules

• cilvēkiem, kuri sirgst ar aknu vai nieru slimībām

• cilvēkiem ar lielu lieko svaru - jo vitamīns nogulsnējas taukaudos un nenonāk asinīs vajadzīgajā daudzumā

***

VIEDOKLIS

Stāsta Tatjana SIDORČIKA, dermatoloģe:

- Es vēlos lauzt pāris maldīgus uzskatus par saules aizsargkrēmiem. Pirmkārt: lietojot saules aizsargkrēmu, āda neiesauļojas. Patiesībā, krēms sniedz aizsardzību no kaitīgā UV starojuma, bet pašai ādai ļauj iegūt veselīgu izskatu. Otrkārt: aizsargkrēmu lietošana bloķē svarīgā vitamīna D izstrādi mūsu organismā. Patiesībā, cilvēki praktiski nekad nelieto krēmu tik bieži un tādos apmēros, lai traucētu šā vitamīna izveidi. Pietiekami daudz vitamīns D izstrādājas jau no divām 15-30 minūšu saulainām pastaigām nedēļā.