Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kā bērzu sulas izmantot kosmetoloģijā

© depositphotos.com

Kļavu sulas jau kādu laiku tiek tecinātas, nupat starts tiek dots arī bērzu sulu tērcēm. Daudz runāts par to, ka pavasaros bērzu sulas ir neiztrūkstoša sastāvdaļa uzturā, bet tikpat labi tās var izmantot arī kosmetoloģijā.

Gan kļavu, gan bērzu sula tiek izmantota, lai pavasaros attīrītu organismu, tomēr dziednieki atgādina, ka, lai arī pēc ķīmiskā sastāva tās ir līdzīgas, tām ir īpaša enerģētiskā iedarbība. Piemēram, kļavu sula noder, ja nepieciešams samazināt dažādas negatīvas emocionālas izpausmes, kā arī vairot pašpārliecinātību, ticību saviem spēkiem. Sulu gardēži apgalvo, ka uzturā var lietot arī alkšņu sulu, lai gan šis koks nav īpaši dāsns, jo sulu no tā iespējams iegūt vien īsu brīdi, toties tā sula īpaši noder, lai uzlabotu aknu darbību un gremošanu, bet jo īpaši noderīga tā ir kaulu un locītavu stiprināšanā. Svarīgs ieteikums - alkšņu sulu vislabāk tomēr atšķaidīt ar bērzu vai kļavu sulu. Alkšņu sulas enerģētiskā iedarbība - ģimenes saišu spēcināšana.

***

Matu veselībai

• Sajaukt bērzu sulu ar dadžu eļļu proporcijās 3:1. Ar iegūto maisījumu ierīvēt galvas ādu, aptīt ar siltu dvieli, paturēt vismaz 20 minūšu. Pēc tam matus mazgāt kā ierasts. Efekts - tiek stiprinātas matu saknes.

• Matus var vienkārši skalot ar bērzu sulām. Efekts - stiprina matu folikulas.

• Matu stiprināšanā var izmantot arī losjonu - bērzu sulas sajauc ar medu (2:1), tumšā pudelē ledusskapī var uzglabāt mēnesi. Efekts - sekmē matu augšanu un palīdz, ja raizes sagādā pastiprināta matu izkrišana.

• Šampūna pagatavošana - vienu glāzi sulas sajaukt ar rudzu miltiem. Visu rūpīgi sajaukt vienā masā, ar masējošām kustībām iejaukt matos. Mazgāt pēc piecām minūtēm, bet sākumā pavēsā ūdenī, kamēr tiek izskalota dabiskā šampūna masa, jo karstā ūdenī milti «uzvārās» un pielīp pie matiem. Ieteicams pēc tam matus nežāvēt ar fēnu, bet ļaut tiem izžūt dabiskā veidā. Efekts - galvas āda tiek saudzīgi attīrīta, vienlaikus stiprinot matu saknes.

• Taukainu matu īpašniekiem ieteicams sajaukt vienu glāzi bērzu sulu ar tējkaroti medus un pusi tējkarotes sāls, samaisīt, iegūtajai masai pievienot degvīnu, uz desmit dienām novietot tumšā vietā. Ar iegūto maisījumu rūpīgi ierīvēt galvas ādu, vēlams desmit reižu, pēc tam nepieciešama vismaz divu nedēļu

ilga pauze.

***

Sejas ādas kopšanai

• Uzkarsēt 200 gramu bērzu sulas, atdzesēt un pievienot pusi tējkarotes medus. Ar iegūto losjonu sejas ādu tīrīt vismaz trīs reizes dienā. Efekts - sejas ādas pastiprināta mitrināšana.

• Maskas pagatavošanai izmanto proporcijas 1:1 - bērzu sula un medus. Efekts - īpaši noderīga sausai un vīstošai ādai.

• Sejas maskas pagatavošanai var izmantot arī sekojošus ingredientus - divas ēdamkarotes bērzu sulas, vienu ēdamkaroti medus, vienu ēdamkaroti skāba krējuma, iegūto liek uz sejas ādas, noskalo pēc 15-20 minūtēm. Efekts - seja atgūst dabisku krāsu, kļūst matēta.

• Sajauc zilos mālus ar bērzu sulām, uz sejas ādas un dekoltē zonas masku tur apmēram 15-20 minūšu. Efekts - labi attīra ādu.

• Kviešu dīgstus (50 g) sajauc ar smiltsērkšķiem (200 g) un divām ēdamkarotēm bērzu sulas. Visu sajauc krējumam līdzīgā masā, uzklāj uz sejas, pēc 15-20 minūtēm nomazgā ar bērzu sulu. Efekts - labs palīgs cīņā ar sīkām grumbiņām.