Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Pret smēķēšanu, paģirām, paaugstinātu asinsspiedienu. Universālais banāns

© F64

Banāni un citi tropu augļi visvairāk priecē ziemā, kad līdz vietējo ogu un augļu ražai vēl krietni jāpaciešas. Banānus audzē vairāk nekā 130 pasaules valstīs, un ceļotāji zina stāstīt, ka tur uz vietas nogatavojušies augļi ir aromātiskāki un gardāki nekā tie, kas nonāk līdz mums. Bet labi, ka vispār nonāk, jo banāni ātri bojājas. Gadu desmitiem ilgi ieguldīts daudz pūļu un pētījumu, lai atklātu vislabāko veidu, kā šos augļus pārvadāt un gatavināt, lai ziemeļzemju patērētāji saņemtu tos vēlamajā kondīcijā.

Banāni neaug kokos. Patiesībā tie ir lakstaugi, kas cēlušies Dienvidaustrumu Āzijā, Malajas arhipelāgā un Austrālijā. Tas, ko nezinātājs uzskata par banānkoku, ir t.s. pseidostumbrs, kas var izaugt 2-8 metrus augsts, bet lapas ir pat līdz 3,5 m garas. Katrs pseidostumbrs nobriedina ražu vienu reizi un tad iet bojā, bet vietā izaug jauns. Augļi aug lielos ķekaros, kas sver 30-50 kg.

Banāni ir pieejami augu gadu, bet pastāv arī paņēmieni, kā tos saglabāt nebaltām dienām. Piemēram, Polinēzijā banānus ierok zemē speciāli sagatavotās, ar lapām izklātās bedrēs, kur tie fermentējas. Kostarikā gatavus banānus nomizo un vāra uz lēnas uguns, līdz izveidojas bieza, sīrupaina masa - banānu medus. Banānus var arī žāvēt, iznāk koncentrēts un sātīgs produkts. 100 gramos svaigu banānu ir aptuveni 90 kcal, bet tādā pašā daudzumā žāvētu banānu - 360 kcal. Paciņu žāvētu banānu ir vērts iemest somā, ja jādodas ceļā, nezinot, kur, kad un vai izdosies paēst. No banāniem gatavo arī miltus, tos iegūst, žāvējot zaļus banānus un sasmalcinot pulverī. Banānu miltus jauc pusi uz pusi ar kviešu miltiem un cep no tiem maizītes, kūkas u.c. Kopš pieejama produktu ātrā un dziļā saldēšana, zaļus mizotus banānus mēdz sagriezt šķēlītēs un sasaldēt. Vāra arī banānu ievārījumu. Mūsu dārzkopji iemanījušies pievienot banānus ērkšķogu, rabarberu, zemeņu, plūmju un citiem ievārījumiem.

Negatavus, gatavus vai pārgatavus

Kādā gatavības pakāpē banāni ir visgardākie, tas atkarīgs no ēdāja gaumes. Der zināt, ka gatavošanās procesā mainās arī banānos esošās uzturvielas.

Ÿ Zaļi banāni. Kamēr banāni nav pilnīgi gatavi, tajos ir daudz rezistentās cietes. Tā pieskaitāma ūdenī šķīstošo šķiedrvielu grupai, kas labvēlīgi iedarbojas uz tauku un ogļhidrātu vielmaiņu, palīdz regulēt holesterīna un cukura līmeni asinīs, veicina resnās zarnas gļotādas veselību. Daļai ēdāju nav pa prātam stingrais, nedaudz tā kā vaskainais zaļo banānu mīkstums - esot tāda sajūta, it kā ēstu ziepes. Līdz galam nenogatavojušies banāni arī biežāk izraisa vēdera pūšanos. Toties zaļajiem banāniem ir zemāks glikēmiskais indekss, tajos ir mazāk cukura. Receptēs, kur nepieciešama termiska apstrāde, zaļie banāni izmantojami labāk nekā gatavie, jo tie tik ātri neizjūk.

Dzelteni banāni. Tieši šādu gatavības pakāpi visbiežāk uzskata par perfektu pasniegšanai galdā. Rezistentās cietes vietu sāk ieņemt cukurs, banāni ir saldāki un mīkstāki, gremošanas traktam ar tādiem vieglāk tikt galā. Pieaudzis arī antioksidantu īpatsvars, par ko paldies sacīs imūnsistēma. Šādā gatavības pakāpē banāni neturas ilgi, tāpēc vislabāk iegādāties tik, cik var pagūt apēst. Lietpratēji neiesaka likt banānus ledusskapī. Tas gan palēnina gatavošanos un zināmā mērā ļauj saglabāt uzturvielas, tomēr pasliktina garšu.

Banāni ar brūniem punktiņiem. Tie ir vēl saldāki - jo vairāk brūno punktiņu, jo augstāks cukura saturs. Arī antioksidantu daudzums ir vēl vairāk pieaudzis. Ir cilvēki, kuriem šādi banāni garšo vislabāk, kamēr citi tos uzskata jau teju par bojātiem. Nereti tirdzniecības vietās tādi nopērkami ar atlaidēm.

Banāni ar brūniem plankumiem. Antioksidantu visvairāk ir tieši šādos banānos. Tie šķiet putraini, tīkamo konsistenci un izteiksmīgo garšu zaudējuši, toties viegli samīcāmi, ļoti piemēroti biezeņiem, smūtijiem, banānu pankūkām un kēksiem.

Banāni veselībai

Ātrai enerģijas uzņemšanai: aprēķināts, ka, apēdot divus banānus, organisms ir nodrošināts ar enerģiju, kas ļauj intensīvi fiziski strādāt 90 minūtes.

Pret aizcietējumiem: pirms ķerties pie medikamentiem, der pamēģināt, vai problēmu nevar atrisināt, vienkārši ēdot banānus. Tie satur diezgan daudz šķiedrvielu.

Pret nomāktu garastāvokli: banānos ir triptofāns, ko organisms pārstrādā serotonīnā - vielā, kas rūpējas par mūsu labo omu.

Pret premenstruālo sindromu: šajā periodā par labu nāk B6 vitamīns, kas ir banānos.

Pret paaugstinātu asinsspiedienu: tā kā banānos ir daudz kālija, tas labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu. Vienā vidējā banānā ir ap 20% no ieteicamās kālija dienas devas.

Pret paģirām: labāk justies palīdz piena kokteilis ar banāniem un mazliet medus, tas nomierina kuņģi un stabilizē cukura līmeni asinīs.

Saudzējošam uzturam: gatavi banāni ir maigi, samazina kuņģa kairinājumu. Banānu biezenis ir populārs produkts zīdaiņiem.

Atmetot smēķēšanu: atbalstu organismam sniedz B6 un B12 vitamīni, kālijs un magnijs.

***

Recepte

Vienkārša banānu maize

Sastāvdaļas:

• 2,5 glāzes samīcītu gatavu vai pārgatavu banānu

• 2 glāzes miltu

• 150 g sviesta

• 150 g cukura (vēlams - brūnā)

• 1 tējkarote sodas

• šķipsniņa sāls

• 2 olas

Pagatavošana:

• Izsijātiem miltiem piejauc sāli un sodu. Atsevišķā traukā saputo sviestu ar cukuru, pa vienai pievieno olas, piejauc samīcītos banānus. Iegūto masu pievieno miltiem un maisa, līdz iegūst viendabīgu mīklu. Liek ietaukotā kēksa veidnē, cep cepeškrāsnī 170-180 grādu temperatūrā aptuveni stundu. No veidnes gatavo banānu maizi var izņemt 10 minūtes pēc izvilkšanas no cepeškrāsns.