Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

15 mītu par matiem, to kopšanas līdzekļiem

© depositphotos.com

Jautājums par matu veselību un skaistumu ir mūžam aktuāls, un atbildes, kā tos padarīt izturīgus un veselīgi mirdzošus, meklē gan sievietes, gan vīrieši. Tiesa, dažādos avotos atbildes mēdz būt atšķirīgas, tostarp maldinošas.

Populārākos mītus par matiem, to kopšanas līdzekļiem un paņēmieniem atspēko pieredzējusī ārste triholoģe Dr. Inga Zemīte. Viņa matu atveseļošanas jomā darbojas kopš 1997. gada.

1. MĪTS: matu nogriešana uz nullīti veicina matu kvalitātes uzlabošanos un to ātrāku augšanu.

PATIESĪBĀ, no tā nekas nemainās. Matu griešana nav ārstēšanas metode. Protams, gribat - griežat, negribat - negriežat, bet, ja mata sakne ir slima, griešana to neizārstēs.

2. MĪTS: sīpolu sulas smērēšana galvas ādā aptur matu izkrišanu.

PATIESĪBĀ, no tā nav nekādas jēgas. Gluži otrādi - sīpolu sula var tikai kairināt galvas ādu un radīt alerģiju.

3. MĪTS: matu ķemmēšana ar suku veicina matu augšanu.

PATIESĪBĀ, ja palasa medicīnisko literatūru, tur skaidri un gaiši ir rakstīts: matus ķemmējot, kutikulas zvīņas tiek raustītas, plēstas, deformētas, kā rezultātā mats zaudē savu kvalitāti. Jo vairāk ķemmējam, jo sliktāk paliek. Protams, vienreiz, divreiz dienā matus saķemmējot, nekas slikts nenotiks. Tāpat kā no vienas cigaretes un arī no piecām neviens nav nomiris. Bet kaitīgums krājas, un arī matam bojājums krājas.

4. MĪTS: salonu produkti kvalitātes ziņā ir līdzvērtīgi lielveikalos nopērkamajiem.

PATIESĪBĀ, tā noteikti nav. Un tomēr - katram jāizvēlas tāds šampūns, kāds vislabāk der. Jo arī aptiekā var nopirkt šampūnu, kas jums absolūti neder, un arī Drogās var nopirkt tādu, kas jums ir ļoti labs. Tāpēc mans ieteikums: savu finansiālo iespēju robežās meklējiet sev visatbilstošāko un izvēlieties kvalitatīvāko.

5. MĪTS: mats pierod pie šampūna, ja ar to tiek mazgāts ilgstoši, un tad tas nesniedz vēlamo rezultātu.

PATIESĪBĀ, ir ļoti svarīgi padomāt par to, kurš šampūns patīk/der. Un tas nenozīmē, ja šampūns maksā 50 eiro, jums būs vislabākais. Jo es savā praksē esmu satikusi cilvēkus, kuri mazgā matus ar šampūnu, kas maksā vienu eiro, un viņiem viss ir kārtībā. Tāpēc, ja esat atraduši savu šampūnu, tas nav jāmaina.

6. MĪTS: diēta var izraisīt matu izkrišanu.

PATIESĪBĀ, tas nav mīts. Ja cilvēks zaudē vairāk nekā 20% sava svara, arī mati krīt ārā. Man bijuši vairāki pacienti, kuri badojušies pēc kaut kāda Liepājas ārsta metodēm un kuriem mati kaudzēm krita ārā. Pēc tam savus matus viņi atpakaļ dabūt vairs nevarēja. Jo tajā brīdī, kad cilvēks badojas, organismam ir stress, un tas savus resursus sāk taupīt tiem orgāniem, kas ir dzīvībai svarīgi. Ja diēta ir ilgstoša, mati un āda, kas nav dzīvībai svarīgi orgāni, baroti netiek un tādējādi aiziet bojā. Un pēc tam tos ataudzēt vairs nav no kā. Protams, diētas var ievērot, bet tas jādara saudzīgi, lai neradītu organismam stresu.

7. MĪTS: matu kopšanas līdzekļu pārmērīga lietošana var izraisīt matu izkrišanu.

PATIESĪBĀ, matus drīkst mazgāt tik bieži, cik nepieciešams, un no tā nekas slikts nenotiks. Ar labu šampūnu matus varat mazgāt tieši tik bieži, cik gribat. Ja pēc matu mazgāšanas parādās diskomforts - nieze, blaugznas -, tātad tas nav jūsu šampūns. Meklējiet citu.

8. MĪTS: stāvēšana uz galvas veicina matu augšanu.

PATIESĪBĀ, mūsu organismā ir tā iekārtots, ka, stāvot uz galvas, asinsvadi galvā sašaurinās. Un tas savukārt nozīmē, ka tajā brīdī asinis galvā ieplūst mazāk, līdz ar to apasiņošana tiek traucēta.

9. MĪTS: mati jāmazgā reizi nedēļā.

PATIESĪBĀ, mīts par to, ka mati jāmazgā reti, radās uzreiz pēc Otrā pasaules kara. Šampūnu nebija, un mūsu vecmāmiņas mazgāja matus ar veļas ziepēm, kas tos padarīja sausus un nespodrus. Jā, viņas vāca priežu pumpurus, plūca nātres un skaloja tos novārījumos. Viņām tā bija dzīves nepieciešamība, lai mati vismaz pēc kaut kā izskatītos. Septiņdesmitajos gados parādījās šampūni, kuriem bija ļoti asi detergenti - apmēram tādi, kādi šodien ir trauku mazgāšanas līdzeklim Fairy. Kas notika ar matiem un galvas ādu? 95% cilvēku nekas traks nenotika, bet 5% āda kņudēja, bija alerģijas, dermatīti. Tad arī radās mīts par to, ka šampūni ir kaitīgi matiem, galvas ādai, ka tie jālieto ļoti reti. Mūsdienu lielās kosmētikas kompānijas lielu naudu iegulda zinātnē, lai izpētītu, kas matiem ir vislabākais. Šodien detergenti ir vismaigākie, sen jau mūsu veikalu plauktos nav tādu šampūnu, kādi bija 70. gados. Un jau sen mums vairs nevajag matus skalot ar priežu pumpuru novārījumu. Jo, izmazgājot matus ar šampūnu un ieliekot kondicionieri/masku, tie saņem visu tiem nepieciešamo.

10. MĪTS: stress var izraisīt matu izkrišanu.

PATIESĪBĀ, tas nav mīts. Bet to nekādi nevar pierādīt, ka mati izkrīt dēļ stresa. To var tikai pieņemt. Ir ļoti daudz dažādu slimību, ko provocē stress. Turklāt ne tikai negatīvs, arī pozitīvs. Jo - kas notiek stresa laikā? Adrenalīns paceļas. Un ko dara adrenalīns? Sašaurina asinsvadus. Un tas nozīmē: ja esam pastāvīgā intensīvā spriedzē, apasiņošana tiek traucēta. Protams, ir arī virkne dažādu faktoru, kas papildus provocē matu izkrišanu, un tā ir veģetatīvā distonija, smēķēšana, augsts holesterīna līmenis. Ko tad darīt stresa situācijās? Saglabāt mieru un dziļi elpot.

11. MĪTS: matiem vislabākie ir dabiskie šampūni.

PATIESĪBĀ, tas ir mārketings un cilvēku muļķošana, pircēju ķeršana uz āķa, iestāstot to, ko viņš grib dzirdēt. Nevar matus izmazgāt, ja šampūnam nav ķīmisku detergentu. Protams, jums var iedot lielu pudeli šampūna, kur ir pavisam nedaudz detergenta, taču, lai matus izmazgātu, jums to vajadzēs daudz. Tādējādi jūs to ātri izlietosiet un atkal pirksiet jaunu. Bet tām vielām, ko mūsdienās pievieno šampūniem, nav lielas nozīmes. Es, piemēram, nekad neskatos, vai šampūna sastāvā ir maigāks vai asāks detergents [Sodium Lauryl Sulfate ir asāks, bet Sodium Laureth Sulfate ir maigāks], es šampūnu novērtēju tikai pēc savām sajūtām.

12. MĪTS: matu krāsošana bojā matus.

PATIESĪBĀ, mata sakni krāsa nebojā. Kas notiek, kad krāsojam matus? Mats tiek atvērts, tiek ielikta krāsa, un tad tas tiek aizvērts. Ja mati ir normāli un veseli, šī atvēršana/aizvēršana neko ļaunu nenodara, tie tikai iekrāsojas, un viss ir kārtībā. Ja mati ir ļoti trausli, tie var palikt sausāki un lūzt. Protams, katram pašam ir jāizvērtē ieguvums un zaudējums. Mēs varam matus pakrāsot un varbūt drusciņ pabojāt, bet izskatīties tā, kā vēlamies. Un varam nebojāt, bet arī nebūt ar sevi apmierināti. Tas ir tāpat kā ar alkoholu: mēs visi zinām, ka tas bojā aknas, bet, gribot labi justies, tik un tā to glāzi vīna vakarā iedzeram.

13. MĪTS: vitamīnu lietošana aptur matu izkrišanu un veicina to augšanu.

PATIESĪBĀ, vitamīni matu izkrišanu neaptur un matu augšanu neveicina. Tas nav vitamīnu uzdevums. Vitamīni organismam ir vajadzīgi, lai nodrošinātu normālus bioķīmiskos procesus, bet, ja cilvēkam kādu iemeslu dēļ izkrīt mati, vitamīni, protams, noderēs. Jo tas nozīmē, ka organismā ir kāda problēma, un vitamīni palīdzēs organismu spēcināt.

14. MĪTS: matu eļļas uzlabo matu stāvokli, tos pabarojot un atveseļojot.

PATIESĪBĀ, no eļļām nav nekādas jēgas. Viens piemērs: kaltētai zivtiņai ir zvīņas kā matam. Kas notiek, ja kaltētu zivtiņu saeļļojam? Tā sāk spīdēt un izskatās pēc dzīvas. Bet kas ir tas, kas spīd? Tā ir eļļa. Pēc tam uz divām nedēļām par zivtiņu aizmirstam un ko redzam pēc tam? Eļļa ir izžuvusi un žūstot zvīņu deformējusi. Štrunts par zivi, bet - ar matu notiek tas pats! Jo eļļa pēc savas būtības ir ļoti smaga substance, un tā matu kutikulu tikai bojā. Man bijušas daudzas pacientes, kuras, regulāri matu galos liekot eļļu, panākušas tikai to, ka bojājums gājis uz augšu un mats bijis jāgriež nost. Matos var likt serumus, var likt gelus, bet ne eļļainas substances. Un tomēr mīts, ka eļļa matiem palīdz, cilvēkiem patīk. Tas cilvēku apziņā iegājies jau tik dziļi, ka ražotājiem tas ir ļoti viegls āķis, uz kura labi ķeras.

15. MĪTS: pret matu izkrišanu palīdz speciāli šampūni, ko var iegādāties aptiekās.

PATIESĪBĀ, šampūni ir paredzēti matu mazgāšanai un nekam citam. Viss pārējais ir mārketings. Neviens šampūns neapturēs matu, kurš ir gatavs izkrist - vai hormonu ietekmē, vai tāpēc, ka saknītē ir iekaisums. Šampūnam nav tādas brīnumainas spējas izārstēt matu slimības.

***

KĀDOS GADĪJUMOS JĀDODAS PIE ĀRSTA TRIHOLOGA

• ja mati izkrīt ļoti intensīvi

• ja matu apjoms īsā laikā samazinās uz pusi un vairāk

• ja mati izkrīt perēkļos vai pakāpeniski ilgāk par trim mēnešiem

• ja ir izteiktas galvas ādas problēmas (nieze, mitrošana, kreveles, zvīņas, blaugznas)

• ja ir liels psiholoģisks diskomforts matu stāvokļa dēļ

FARMACEITA IETEIKUMI MATU AUGŠANAS STIMULĒŠANAI UN STIPRINĀŠANAI

Iesaka Jeļena GRIBANOVA, Benu aptiekas farmaceite:

• Tas, no kā sastāv ēdienkarte, ir pamatu pamats arī tam, lai mati augtu ātrāk un būtu veselīgāki

• Matiem ir vajadzīgi regulāri un sabalansēti vitamīni, aminoskābes, minerālvielas, kā arī taukvielas

• Galvenās minerālvielas un mikroelementi, kam ir nozīme matu veselībai un augšanai, ir: dzelzs, varš, cinks, mangāns, selēns, silīcijs, sērs

• No vitamīniem: biotīns jeb H vitamīns, B grupas vitamīni, A vitamīns

• Būtu lietderīgi lietot speciālos vitamīnu un minerālvielu kompleksus matiem, kā arī papildus zivju eļļu kapsulās - zivju eļļa stimulē organisma kopējo imunitāti, aizsargā ādu un gļotādas