Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

UZZINI, pie kura alkohola lietotāju tipa piederi un kādi ir riski veselībai

© depositphotos.com

Pacelt kādu glāzīti – vai tas ir slikti vai tomēr pieļaujami? Katrs spriež pēc savas pieredzes, un tā ir ļoti atšķirīga. Attiecības ar alkoholu regulē dažādi faktori, gan iedzimti, gan ar dzīvesveidu saistīti, un patiesībā neviens nevar droši zināt, kādas tās izvērtīsies tieši viņam. ASV apkopota informācija par dažādiem alkohola lietotāju tipiem saistībā ar patērēto stipro dzērienu daudzumu un risku veselībai, ko tas rada.

Alkohola patēriņu mēra devās jeb vienībās; viena vienība atbilst desmit mililitriem tīrā alkohola - etanola. Pieauguša cilvēka organisms to pārstrādā stundas laikā. Vienai devai atbilst, piemēram, 30 grami degvīna, 50 g liķiera un 150 g sausā vīna, 330 ml gaišā alus, 200 ml tumšā alus. Vīriešiem pieļaujamā dienas deva ir trīs četras alkohola vienības, sievietēm - divas līdz trīs, taču tas nenozīmē, ka šo devu neriskējot var uzņemt katru dienu. Ja cilvēks nespēj vairākas dienas iztikt bez alkohola, tad tā jau ir problēma.

Maz lietojošais

Tas ir cilvēks, kurš neizdzer vairāk par trim devām nedēļā. Viņš var visu vakaru lēnā garā malkot vienu dzērienu, nesniedzoties pēc nākamā, un tas neatstāj nekādu ietekmi uz viņa veselību. Uz maz lietojošo var attiecināt apzīmējumu «sociālais dzērājs» - tāds, kurš dzer alkoholu tikai kompānijas pēc. Tomēr statistika rāda, ka 16% no viņiem tādā veidā ar laiku var nonākt līdz alkoholismam.

Mēreni lietojošais

Šai kategorijai pieskaitāmi tie, kuri nedēļā izdzer 3 - 14 alkohola devas. Nereti viņi mēdz lietot alkoholu kopā ar darījumu partneriem vai arī situācijās, kad gribas nedaudz atslābināties. Tipiski pārstāvji ir tie, kuri uzskata, ka pie pusdienām noteikti vajadzīgs labs vīns, viņi kļūt par vīna entuziastiem, uzskata sevi par izsmalcinātiem dzīves baudītājiem. Dažam rodas paradums iedzert kādu glāzīti pirms gulētiešanas. Arī šā tipa alkohola cienītājiem parasti vēl nerodas atkarības problēmas, ja vien kāds no vecākiem nav slimojis ar alkoholismu. Var pasliktināties miega kvalitāte.

Par daudz lietojošais

Šī stadija ir pāreja no mērenas alkohola lietošanas uz alkohola atkarību. Cilvēks jau reizēm vairs nespēj apstāties, kontrolēt savu spirtoto dzērienu patēriņu, tāpēc piedzeras. Jo biežāk limits tiek pārsniegts, jo lielāka vēlme pēc alkohola, turklāt cilvēks apvainojas, ja kāds aizrāda, ka derētu piebremzēt; drīz vien no dzeršanas cieš attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem. Pastāv risks saindēties ar alkoholu, palielinās aknu fermentu līmenis asinīs, var būt vemšana.

Dzērājs

Nosacīti tas ir cilvēks, kurš nedēļā lieto vairāk nekā 15 alkohola devas, nereti dienā izdzerot vairāk par četrām. Alkohols kļūst par prioritāti, visas citas lietas ir tam pakārtotas, ja vien vispār vairs interesē. Ir problēmas attiecībās, darbā, mājās, parādās acīmredzamas fiziskās veselības problēmas - trīce, bezmiegs, halucinācijas, ievērojami progresē ateroskleroze, krasi paaugstinās insulta risks, lielāka kļūst aknu slimību un kuņģa čūlas iespējamība. Lai atbrīvotos no atkarības, ir nopietni jāārstējas.

Jāievēro piesardzība

Jāņem vērā, ka visi cilvēki nav vienādi un alkohola patēriņa normas ir samērā nosacītas. Kāds regulāri lieto mērenas alkohola devas, un viņam nekas nenotiek, cits drīz vien pamana, ka gribas devas palielināt. Kāds ir nodzēris aknas, ik dienu iebaudot pie kafijas mazu glāzīti konjaka, cits, būdams hronisks dzērājs, var kaut vai kļūt par aknu donoru. Pētnieki nāk klajā arī ar datiem, ka alkoholam piemīt zināma pozitīva ietekme uz organismu - tipisks piemērs ir sarkanvīns, kura sastāvā ir vielas, kas var veicināt sirds un asinsvadu veselību. Tomēr publikāciju autori uzsver, ka jāievēro mērenība, un norāda, ka iespējams šīs vielas uzņemt arī citā ceļā, lai neradītu problēmas ar alkoholu, un, ja kāds ir nedzērājs - tad tā lai arī paliek.