Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Ēdiens pret nogurumu

© depositphotos.com

Ziemas izskaņa un pavasara sākums daudziem nāk komplektā ar nogurumu, bet visiem arī zināms, ka ir dažādi veidi, kā pieveikt šo nelūgto un ne visai patīkamo pavasara «viesi», un viens no veidiem ir ēdiens.

Lai vai kādi ikvienam no mums ir ēšanas paradumi, tieši pavasarī ir vērts nedaudz vairāk padomāt par organisma vajadzībām, iespējams, savas gastronomiskās iegribas upurēt organisma pašsajūtas vārdā. Pavasara vēstnesis organismā - nogurums - ne tikai rada diskomfortu, ar ko uz kādu laiku var sadzīvot, tas var kļūt hronisks un palielina risku saslimt ar dažādām kaitēm. Nav apstrīdams - ja ēdiens nevairo spēkus, tas nozīmē, ka uzturā tiek lietoti nepareizi produkti. Protams, ka ir izeja no šādas situācijas - ir produkti, kas ir bagāti ar dažādām uzturvielām, viegli tiek pārstrādāti organismā un organismam sniedz nepieciešamo enerģiju.

Auzu pārslas

Satur daudz magnija, olbaltumvielu, fosfora un vitamīna B1, un tieši šīm vielām ir milzīga ietekme uz enerģijas līmeni organismā, un tās auzu pārslas padara par tik vērtīgām cīņā ar nogurumu. Auzu pārslas ieteicams iekļaut brokastu ēdienkartē, turklāt ideāli būtu tām pievienot nedaudz sēklu vai riekstu.

Jogurts

Ļoti populārs un daudzu iecienīts produkts, ko organisms arī viegli spēj pārstrādāt. Jogurta sastāvā ir vērtīgās baktērijas, kas zarnu traktā palīdz uzturēt veselīgu mikrofloru un pārstrādāt ēdienu. Tomēr pats galvenais - tās paaugstina triptofāna līmeni, kas ir neaizvietojamā aminoskābe, un tās papildināšanai vienīgais avots ir - uzturs. Triptofāns organismā tiek pārvērsts serotonīnā - savienojumā, kas palīdz tikt galā ar nogurumu. Der zināt, ka cilvēkiem, kas sirgst ar depresiju, ir zems serotonīna un triptofāna līmenis asinīs, tas izraisa depresiju, satraukumu, bezmiegu...

Spināti

Tie satur ļoti svarīgu elementu - dzelzi, kas ir nepieciešams hemoglobīnam un skābekļa pārnešanai no elpošanas orgāniem uz audiem. Dzelzs trūkums organismā izraisa ātru nogurumu. Enerģijas izstrādei un pareizai vielmaiņai ļoti nepieciešams ir arī magnijs, ko īpaši daudz satur spināti. Magnija deficīts organismā var novest pie depresijas, slikta miega un krampjiem. Spināti satur vēl vienu svarīgu elementu - kāliju, kas ir ļoti svarīgs muskuļu tonusa uzturēšanā.

Rieksti un sēklas

Šie produkti ir bagāti ar magniju un triptofānu. Tomēr jo īpaši svarīgi, ka tajos ir daudz olbaltumvielu un omega3 taukskābju, kas ir īpaši labi enerģijas līmeņa uzturēšanai organismā. Kā zināms, omega3 taukskābes uztur elastīgas šūnu membrānas, sekmē sirds un asinsvadu slimību veselību, pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību, kā arī uzlabo garastāvokli un novērš emocionālo izsūkumu.

Pākšaugi

Izcils šķiedrvielu avots, uzlabo kuņģa zarnu trakta darbību, ļoti noderīgs produkts toksīnu izvadīšanā no organisma. Pākšaugu sastāvā ir mangāns un varš, kas ļoti nepieciešams, lai funkcionētu mitohondriji - «enerģijas spēkstacijas» organismā. Magnijs un kālijs sekmē asinsriti, bet vitamīns B1 (tiamīns) piedalās enerģijas «ražošanā». Protams, pākšaugi satur arī dzelzi, kas ļoti noder imūnsistēmas uzturēšanā, tādējādi palīdzot cīņā ar nogurumu.

Mellenes un granātāboli

Granātāboli ir ne tikai izcils šķiedrvielu, A, B, C, E un P vitamīna, dzelzs, joda, kālija, mangāna, kalcija un silīcija avots, satur 15 aminoskābju, sešas no kurām ir tikai gaļā, un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Palīdz cīņā ar infekcijām. Savukārt mellenes uzlabo asinsriti smadzenēs. Ļoti ieteicams lietot svaigā veidā, bet labi noderēs arī saldētas ogas.