Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Pagatavo pats: trīs gardas mērcītes uzkodu galdam

© publicitātes

Saviesīga pasēdēšana nav iedomājama bez apetīti rosinoša uzkodu galda, kura neatņemama sastāvdaļa ir arī gardas un bagātīgas mērcītes. Ar tām iespējams piešķirt jaunas un interesantas garšas nianses gan dārzeņu, gan zivju un gaļas uzkodām.

Ābolu-sinepju mērce (~ 200 ml)

Nepieciešams:

divi vidēja lieluma vietējie āboli;

100 ml ābolu sulas;

pustējkarote žāvēta timiāna;

viena ēdamkarote baltvīna etiķa;

viena līdz divas tējkarotes graudaino sinepju;

viena tējkarote medus;

jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana: nomizo ābolus, izgriez tiem serdes un sagriez tos gabaliņos. Ielej nelielā katliņā ābolu sulu, pievieno sagrieztos ābolus un karsē piecas līdz septiņas minūtes, līdz āboli kļuvuši mīksti. Pievieno etiķi un timiānu un karsē vēl dažas minūtes, tad sablenderē un atdzesē. Atdzesētajam ābolu biezenim pievieno medu, pēc garšas sinepes, sāli un piparus.

Garšaugu aioli mērce (~ 200 ml)

Nepieciešams:

viens olas dzeltenums;

viena tējkarote “Dijon” sinepju;

puse no vidēja citrona sulas;

150 ml vīnogu kauliņu eļļas;

divas ķiploka daiviņas;

četras ēdamkarotes svaigu maurlociņu un pētersīļu maisījuma;

jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas);

šķipsniņa cukura.

Pagatavošana: sakul olas dzeltenumu ar sinepēm un citrona sulu, tad, turpinot kult, lēnām pievieno eļļu. Turpini kult, līdz masa pēc konsistences līdzinās skābam krējumam. Pievieno saspiestu ķiploku, garšaugus, sāli, piparus un cukuru. Aioli pagatavošanai var izmantot arī blenderi vai mikseri. Izmantojot blenderi, tajā var sasmalcināt arī ķiplokus un garšaugus, taču to var darīt vienīgi pēc tam, kad pievienota eļļa un masa jau sabiezējusi. Ja nav pietiekami daudz laika vai trūkst kādas sastāvdaļas, tad lieliski var izmantot arī veikalā pirktu majonēzi, iemaisot tajā sasmalcinātus ķiplokus, garšaugus un nedaudz citronu sulas.

Mērce ar jogurtu un karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem (~ 250 ml)

Nepieciešams:

divi sarkanie sīpoli;

viena ēdamkarote eļļas;

pustējkarote žāvēta timiāna;

viena ēdamkarote medus;

viena ēdamkarote sarkanvīna etiķa;

šķipsniņa čili piparu pārslu (pēc izvēles);

150 ml grieķu jogurta;

jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana: nomizo un sakapā sīpolus. Uzkarsē pannā eļļu, pievieno sīpolus un nedaudz sāls un, pastāvīgi maisot, karsē vidējā temperatūras režīmā 10-15 minūtes, līdz sīpoli ir kļuvuši mīksti. Pievieno medu, timiānu, etiķi un čili piparus (pēc izvēles) un turpini maisīt vēl dažas minūtes. Ļauj pilnībā atdzist, tad iemaisi jogurtu un pievieno pēc garšas sāli un piparus. Daļu sīpolu masas var uzlikt uz mērces, kas piešķirs tai vēl apetīti rosinošāku izskatu.