Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Noskaidro, kas šogad aktuāls trauku modē

© F64

Šī gada trauku un virtuves piederumu modē dominē maigi pasteļu toņi, dabas materiāli, kā arī ornamentāli raksti un Japānas stila dekori. No 10.-14.februārim Vācijā, Frankfurtē norisinājās ikgadējā izstāde "Ambiente", kas katru gadu pulcē vienkopus pasaules vadošos trauku, virtuves piederumu, mājsaimniecības preču ražotājus un izplatītājus.

Modē maigi pasteļtoņi

Šogad modē ir gaiši pelēki rozā, gaiši zaļa un gaiši brūna krāsa, kā arī maigi zils un dzeltens - krēmkrāsas. Šīs tendences dominē ne vien jaunākajās trauku kolekcijās, bet arī gatavošanas trauku - pannu, silikona formu, kā arī interjera priekšmetu un elektropreču produktu klāstā. Visbiežāk sastopams paņēmiens izmantot visas pasteļu krāsas viena produkta ietvaros, tādejādi apliecinot krāsu saderību.

Šajā sezonā īpaši vērojama konceptuāla vienotība, piemēram, jauna dizaina pannām līdztekus tiek piedāvāta katlu sērija vai virtuves piederumi ar līdzīgu elementu vai krāsu.

Trauku formās un dekoros šogad aktuāls ir arī "Art Deko" stils.

Augstākās klases trauku klāstā arvien populārāka kļūst tendence radīt jaunus produktus sadarbībā ar pazīstamiem šefpavāriem. Rezultātā top nestandarta formu un pielietojuma trauki, kas ir unikāli un pieejami tikai konkrētās sērijas ietvaros.

"Līdzšinējā tendence - trauki, kas līdzinās lauku stila keramikai, praktiski ir pagājusi. Jaunajā sezonā modē nāk vienkrāsaini vai balti trauki, tādejādi sniedzot plašākas iespējas ražotājiem eksperimentēt ar trauku formām un dekoriem," vēsta SIA "Arkolat" trauku kategoriju vadītāja Aija Spila. Izliektas un neregulāras formas trauku dizainā ir izteikta šī gada modes tendence, ļaujot vaļu trauku sērijā iesaistīto šefpavāru fantāzijas lidojumiem.

Aktuāli dabas materiāli un augi

Vēl viena ievērojama jaunās sezonas modes tendence ir dabas materiālu plašais pielietojums telpu un galda noformējumā. Augu lapas, ananāsi, papagaiļi un kaktusi visticamāk kļūs par košu šī gada akcentu nozarē.

Raksti un Japāņu stils dekoros

Trauku noformējumā šogad īpašu aktualitāti bauda etniski motīvi, ģeometriski un ornamentāli raksti un dekori. Savukārt pavasara kolekcijās dominē ziedu motīvi, putnu, tauriņu un kukaiņu attēli.

Galda klājuma dizainā šobrīd izteikti jūtama Āzijas ietekme, īpaši uzsverot Tālo Austrumu tradicionālās mākslas un amatniecības motīvus.

Noturīgas vērtības

Nemainīgi modē joprojām ir vara trauki un piederumi - varš jebkurā kombinācijā ar citām krāsām un materiāliem. Sākot no vara rokturīšiem līdz tīra vara izstrādājumiem un vara imitācijas izmantošanai pannu, katlu, termokrūžu, ūdens pudeļu un vīna aksesuāru dizainā.

Slavas zenītā joprojām atrodas arī granīta klājumi plašā pielietojumā - sākot no pavisam gaiši blāviem, kas veidoti uz keramikas klājuma bāzes, līdz pat pelēkiem un melniem.