Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Uzdrīksties iekļaut vīnu maltītes gatavošanā

© Publicitātes foto

Lai paspilgtinātu ēdiena garšas buķeti un piešķirtu tai eleganci, vīnu iesaka baudīt ne tikai kopā ar ēdienu, bet arī izmantot to maltīšu pagatavošanā, it īpaši – pie dažādām mērcēm un marinādēm. Gardēdis Normunds Baranovskis un vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka trīs receptes, kas ļaus izjust vīna sniegtās nianses dažādos ēdienu pagatavošanas veidos.

Mārcis Mitrevics stāsta: “Vīns ēdienam gatavošanas procesā sniedz personiskāku raksturu, tas ir tāpat kā ar garšvielām. Tās var izcelt ēdiena garšas nianses vai tieši pretēji - ēdienu sabojāt. Gatavošanas procesā vēlams izmantot tāda paša stila vīnu, kas sader kopā ar pašu maltīti. Nav ieteicams iegādāties pašu lētāko vīnu jebkurai ēdiena receptei un turēt to ilgstoši virtuvē daļēji izmantotu, jo tas zaudē garšas kvalitāti un var pārvērsties etiķī. Ja vīns, kuru plānojiet izmantot maltītē ir padārgs, iesaku gatavošanas procesā izmantot nedaudz zemākas klases tādas pašas vīnogu šķirnes un stila vīnu.“

Baltā sviesta mērce "Beurre Blanc"

Mērce, kas īpaši piemērota baudīšanai kopā ar zivīm, dārzeņiem, pastu, kartupeļu klimpām un putna gaļu. Atkarībā no pamatēdiena, pie kā baudīsiet šo mērci, papildus var pievienot estragonu, citrona mizu ar rozā pipariem, sinepes vai vasabi pastu.

Daudzums: 300 ml

Gatavošanas laiks: 10 min

Baltvīns (sauss) - 70 ml

Baltvīna etiķis - 30 ml

Šalotes sīpols - 2 gab. (smalki sagriezts)

Dzeramais ūdens (auksts) - 20 ml

Sviests - 200 g

Sāls un baltie pipari - pēc garšas

Pannā vāra Šalotes sīpolus ar baltvīnu un etiķi, līdz šķidrums samazinās vismaz uz pusi. Pievieno ūdeni un uz mazas liesmas turpina karsēt, pa maziem gabaliņiem sāk pievienot sviestu un turpina maisīt. Lai nepārkarsētu, nogriež karstumu un turpina pievienot sviestu, līdz mērce iegūst krēmīgu konsistenci, tad pievieno sāli un piparus.

Mitrevics iesaka šajā receptē izmantot ļoti sausu baltvīnu ar augstu skābuma pakāpi, kas nebūs izturēts ozolkoka mucās. Ļoti labi iederēsies franču baltvīns no Muscadet vai svaigie Bordo baltvīni no Semillion un Sauvignon vīnogu šķirnēm. Šai receptei īpaši piemērots būs Comte Dumas baltvīns, kas konkursā Latvijas Gada vīns ieguva Vērts nobaudīt medaļu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā