Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PĒTĪJUMS: Cilvēkam dienā jāapēd 10 porcijas augļu un dārzeņu

© F64

Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka lai pagarinātu cilvēka dzīves ilgumu katru dienu nepieciešams apēst 10 porcijas augļu un dārzeņu.

Britu raidsabiedrība BBC informē, ka šis pētījums veikts Londonas Imperiālajā koledžā. Pētījuma veicēji atklājuši, ka šādu ēšanas paradumu ievērošana varētu novērst aptuveni 7.8 miljonus priekšlaicīgu nāvs gadījumu katru gadu.

Tāpat izpētes komandas speciālisti atklājuši, kuri augļi un dārzeņi samazina risku saslimt ar vēzi, vai dažādām sirds slimībām.

Pētījumā arī norādīts, ka vienai porcijai jāsastāv no aptuveni 80 gramiem augļu un dārzeņu. Šāds svars ir vienam nelielam banānam, vai, piemēram, vairākām tējkarotēm zirņu.

Kā norādīts BBC mājaslapā, tad pētījumā analizēti aptuveni 2 miljonu cilvēku ēšanas paradumi. Lai mazinātu riskus saslimt ar vēzi, pētnieki ieteikuši uzturā lietot zaļos dārzeņus, piemēram, spinātus, dzeltenas krāsas dārzeņus, piemēram, papriku, kā arī ziedkāpostus. Savukārt, lai samazinātu iespēju saslimt ar dažādām sirds slimībām, eksperti ieteikuši vairāk uzturā lietot ābolus, bumbierus, citrusaugļus un krustziežu dzimtas dārzeņus.

Tiesa, līdz šim dažādi eksperti norādījuši, ka ikvienam dienā jāapēd vismaz 5 porcijas augļu dārzeņu. Tieši šī iemesla dēļ BBC aptaujātie veselības nozares speciālisti norādījuši, ka netic, ka miljoniem cilvēku paradumus pēkšņi izdosies mainīt un likt viņiem aizdomāties, ka ikdienas jāaped vairāk augļu un dārzeņu.