Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Kā cīnīties ar aukstumpumpām

© depositphotos.com

Kamēr ar gripu saslimušo skaits arvien mazinās, savu uzvaras gājienu šā brīža mainīgajos laika apstākļos turpina iet cita sezonālā kaite – herpes jeb aukstumpumpas. Tā ir viena no populārākajām ziemas mēnešu infekcijām, ko pilnībā izārstēt diemžēl nevar. Taču, apzinoties to rašanās cēloņus, ir iespējams samazināt šīs infekcijas atkārtošanās biežumu un veicināt ātrāku atveseļošanos.

Kādi ir riska faktori, kad aktivizējas aukstumpumpas, kādi ir biežākie simptomi, un ar kādiem līdzekļiem šos simptomus iespējams mazināt, stāsta dermatoloģe Dr. Tatjana Sidorčika un farmaceite Ivanda Krastiņa.

Herpes infekcija cilvēka organismā iedalās vairākos apakštipos: aukstumpumpas jeb herpes simplex I infekcija primāri skar mutes dobumu, īpaši lūpas. Ar šo vīrusinfekciju cilvēks saskaras jau bērnībā, un tā aktivizējas pie stāvokļiem, kad rodas imunitātes traucējumi. Riska faktori var būt dažādi, piemēram, saskarsme ar inficētām siekalām, augšējo elpceļu infekcijas, emocionāls stress, fiziskas traumas, UV starojums un tamlīdzīgi.

«Simptomi, kā var atpazīt aukstumpumpu, ir acīm redzami. Tā parādās kā sāpīgi, pūslīšveida izsitumi uz lūpām, mutes dobumā vai uz smaganām, vai pie deguna spārniem. Nereti lokālo izsitumu pavada arī tādi gripai raksturīgi simptomi kā drudzis un nespēks. Dažu dienu laikā sākotnēji piebriedusī aukstumpumpa pārvēršas čūliņā un apmēram nedēļas laikā noiet, neveidojot rētu,» skaidro Dr. Tatjana Sidorčika.

«Līdzekļi, ar kuriem iespējams samazināt herpes vīrusa infekciju un tā izraisītos nepatīkamos blakus efektus, ir ierindojami trīs kategorijās - tie ir lūpu balzami, krēmi un plāksteri,» norāda farmaceite Ivanda Krastiņa, piebilstot, ka ar šiem līdzekļiem gan nav iespējams pilnībā izārstēt infekciju, bet var mazināt tās atkārtošanās iespējamību un nomaskēt izsitumus, lai tie nebūtu tik acīm redzami, un, protams, samazināt nepatīkamās sajūtas.

Farmaceite skaidro, ka lūpu balzami kalpo kā herpes vīrusa profilaktiska higiēniskā lūpu pomāde. Tos var lietot ne tikai tad, kad ir infekcijas uzliesmojums, bet arī ikdienā, lai samazinātu jaunu aukstumpumpu parādīšanās iespējamību. Savukārt krēmi, kuru aktīvā viela ir aciclovirum, ieteicami, lai mazinātu sāpes un niezi. Tie ir kā remdējoša terapija aukstumpumpas veidošanās gadījumā, un, lai mazinātu infekcijas simptomus, tie regulāri jāuzklāj plānā kārtā. Savukārt plāksteri palīdz vizuāli nomaskēt auktumpumpu un darbojas kā vīrusu vairogs, lai samazinātu infekcijas izplatīšanās risku.