Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Kāpēc iestājas pavasara nogurums

© Foto: depositphotos.com

Pavasaris vēl nav atnācis, bet pavasara nogurums jau klāt? Par tā biežākajiem cēloņiem tiek minēts vitamīnu trūkums un organisma veģetatīva reakcija uz pārmaiņām dabā, jo vielmaiņa un hormonu ražošana jāpielāgo dabiskajam apgaismojumam un gaisa temperatūrai.

Ziemā ķermeņa temperatūra ir zemāka nekā vasarā, ārā ir tumšāks, vielmaiņa nedaudz palēninās un organisms ražo vairāk melotonīna - «miega hormona». Dienām kļūstot garākām un gaišākām, pieaug «aktivitātes hormona», ko pazīstam arī kā «laimes hormonu», serotonīna ražošana, bet organismam vajadzīgs pārejas periods, kas var izpausties ar miegainību, enerģijas trūkumu, koncentrēšanās grūtībām, sliktu garastāvokli un nervozitāti. Cilvēki arī paši veicina nogurumu ar savu saspringto dzīvesveidu, pārslodzi, nepilnvērtīgu uzturu un kaitīgiem ieradumiem. Iespaidu atstāj arī pārciestās elpceļu vīrusu infekcijas.

Ko mēs ēdam

Apsverot domu par multivitamīnu lietošanu, katram vispirms jāizvērtē sava ēdienkarte. Veselības ministrijas apstiprinātajos veselīga uztura ieteikumos pieaugušajiem līdz ar citiem ieteikumiem norādīts: «Vairākas reizes dienā ēdiet graudaugu produktus (īpaši pilngraudu), kā arī kartupeļus. Vairākas reizes dienā ēdiet dārzeņus, augļus un ogas, īpaši vietējos. Ieteicamais daudzums vismaz 400 g vai 5 porcijas dienā, no tiem puse - svaigā veidā. Lietojiet uzturā pienu un piena produktus ar pazeminātu tauku saturu. Ēdiet pākšaugus, zivis vai liesu gaļu. Ieteicamais liesas gaļas daudzums nedēļā ir 300-600 g, zivis vismaz divas reizes nedēļā.»

Šķiet, tikai retais šos nosacījumus ievēro...

Sabalansēts sastāvs

Multivitamīnus ieteicams lietot, ja nevarat pilnvērtīgi tos uzņemt ar uzturu, kā arī ja ir pazemināta imunitāte - par to liecina bieži un ātri saaukstēšanās gadījumi. Atbildīgi ražotāji rūpējas, lai multivitamīnu sastāvs būtu sabalansēts un visi komponenti atbilstu dienā ieteicamām vidējām devām. Vērtējot no šāda viedokļa, arvien pieprasītāki kļūst LIVOL multivitamīni - augstākās kvalitātes vitamīnu un minerālvielu produkti, kas tiek ražoti Dānijā kopš 1959. gada, ievērojot visstingrākās ražošanas prasības. Katra sastāvdaļa pievienota pamatotās devās un ar noteiktu mērķi. No paaudzes paaudzē tiek nodota patērētāju uzticība šī zīmola produktiem, kas satur vitamīnus, minerālvielas un augu ekstraktu kombinācijas. Sastāvs harmoniski pielāgots dažāda vecuma un dzimuma cilvēku vajadzībām un viņiem ieteicamām diennakts devām. LIVOL multivitamīnu klāstā sev piemērotākos atradīs ikviens lietotājs no trīs gadiem līdz sirmam vecumam. Var izvēlēties gan īpaši veidotas vitamīnu formulas bērniem, pusaudžiem, grūtniecēm, sievietēm, vīriešiem, senioriem, gan tādus multivitamīnus, kas piemēroti visai ģimenei. Viena no šo produktu priekšrocībām ir enteric coating (EC) tehnoloģija - īpašs pārklājums, kas nodrošina, ka ikviena tabletēs esošā aktīvā viela organismā izšķīst tur, kur nepieciešams, ka tā maksimāli labi uzsūcas un tiek novērsta nevēlama mijiedarbība starp sastāvdaļām. Piemēram, tabletēs esošais kalcijs un magnijs tiek atbrīvots kuņģī, kamēr citas minerālvielas - tikai zarnās. Šajā gadījumā dzelzs un magnijs nebloķē viens otra uzsūkšanos. Tas nodrošina vitamīnu un minerālvielu absorbciju un pareizu fizioloģisko iedarbību, novērš kuņģa skābās vides ietekmi uz sastāvdaļām un panāk pakāpenisku un maksimāli pilnīgu aktīvo vielu uzsūkšanos zarnu traktā, kā arī saudzē kuņģi. Rūpējoties par lietotāju ērtībām, radītas un patentētas īpašas mandeļveida tabletes, kuras ir ļoti ērti norīt. Mazsvarīga nav arī produktu garša, īpaši gados jaunākajiem lietotājiem.

Lietošanai aukstajā sezonā ideāli piemērotas ir LIVOL C Cold košļājamās tabletes ar augļu garšu, kuru sastāvā ir trīs vērtīgu augu - ehinācijas, mežrozīšu augļu un melnā plūškoka - ekstrakti un C vitamīns. Ehinācijai un mežrozīšu augļiem ir pozitīva ietekme uz augšējo elpošanas sistēmu, un tie tiek lietoti arī kā C vitamīna avoti, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību.

Pašsajūtu ietekmē arī dzīvesveids

Pavasara nogurumu veicina arī ziemā pārslimotā gripa un citas elpceļu vīrusu infekcijas. Tāpēc līdztekus multivitamīnu lietošanai nedrīkst aizmirst par šo slimību profilaksi: bez sevišķas vajadzības labāk neiet uz publiskiem pasākumiem, kino, teātra izrādēm u.c., aiztaupīt sev un bērniem pēc iespējas vairāk braucienu sabiedriskajā transportā, atturēties no kopīgiem iepirkšanās priekiem. Pārnākot mājās, vienmēr kārtīgi jānomazgā rokas. Joprojām spēkā ir vispārzināmie nosacījumi: katram cilvēkam nepieciešamas pastaigas svaigā gaisā, regulāra telpu vēdināšana un gaisa mitrināšana, fiziskā aktivitāte, veselīgs uzturs, pietiekama šķidruma uzņemšana un pilnvērtīgs miegs, kā arī laika apstākļiem piemērots apģērbs.