Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Deserti Valentīndienai

© F64

Mīlestība iet caur vēderu. Lūk, četras saldo ēdienu receptes, kas ir kā radītas romantiskām vakariņām divatā.

Receptes piedāvā Linda Tellgrena

TUMŠĀS ŠOKOLĀDES SIERA KŪKA

(8 personām)

SASTĀVDAĻAS:

1 paciņa šokolādes cepumu Selga

55 grami sviesta

1 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera

Siera kūkas masai:

125 grami tumšās šokolādes; gabaliņos

80 ml auksta ūdens

18 grami želatīna pulvera

250 grami krēmsiera

2 XL izmēra lauku olas; dzeltenumi atdalīti no baltumiem

80 grami pūdercukura

150 ml skāba krējuma

Rotāšanai:

1 ēd.k. kakao pulvera

šokolādes trifeles

dzērvenes pūdercukurā

brūkleņu pulveris

Pagatavošana: Gatavo kūkas pamatni. Cepumus blenderī vai ar rokām sastrādā irdenā viendabīgā konsistencē. Pievieno kakao pulveri, izmaisa. Izkausē sviestu un ielej cepumu masā, izmaisa. Cepumus izklāj pa cepamās formas (20 centimetru diametrā ar noņemamām malām) pamatni pēc iespējas vienmērīgā slānī, nedaudz piepresējot ar pirkstiem. Noliek vēsumā.

Karstumizturīgā bļodā ielej 80 ml ūdens un ieber želatīnu, samaisa. Noliek malā uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Bļodu ar uzbriedušo želatīnu ievieto katlā ar vārošu ūdeni un uz lēnas ūdens gaida, līdz želatīns izšķīst.

Šokolādi liek karstumizturīgā bļodā un bļodu novieto virs katla ar vārošu ūdeni. Šokolādi ik pa laikam apmaisa un karsē, līdz tā izkūst. Noliek malā, lai atdziest.

Krēmsieru ar elektrisko mikseri vai virtuves kombainu sakuļ viendabīgā masā. Pievieno olu dzeltenumus un cukuru. Puto, līdz izveidojusies viendabīga masa. Ieputo skābo krējumu, kausēto šokolādi un želatīnu, visu kārtīgi samaisa.

Vidēja izmēra bļodā vai virtuves kombainā liek olu baltumus un sakuļ stingrās putās. Baltumus uzmanīgi iecilā šokolādes maisījumā. Iegūto masu lej virs sagatavotās pamatnes, virsmu izlīdzina. Noliek vēsumā sastingšanai vismaz uz 6 stundām, vislabāk - uz nakti. Kad kūka sastingusi, uzmanīgi noņem formas malas. No sākuma nazi var paturēt zem karsta ūdens un izbraukt ar to starp kūku un formas maliņu, lai malu būtu vieglāk noņemt un tā izskatītos skaistāk. Līdzīgi nazi patur zem karsta ūdens pirms kūkas sagriešanas gabaliņos.

Kūku rotā, pārberot ar kakao (tam var izmantot tējas sietiņu) un dekorējot ar trifelēm un dzērvenēm pūdercukurā.

KOKOSPIENA PANNA COTTA AR AVEŅU MĒRCI

(4 personām)

SASTĀVDAĻAS:

200 ml kokosriekstu piena

200 ml saldā krējuma

100 g želejas cukura Multi

1,5 tējk. vaniļas cukura

Mērcei:

200 g aveņu

2 tējk. cukura

Pagatavošana:

Želejas cukuru sajauc ar kokosriekstu pienu un saldo krējumu, pievieno vaniļas cukuru.

Masu liek uz uguns, sagaida pirmo burbuli un ļauj visam vārīties 30 sekundes uz mazas liesmas, nepārtraukti maisot.

Salej četros trauciņos un liek ledusskapī atdzesēties un sastingt.

Aveņu mērci pagatavo, ogas sablendējot ar cukuru. Atdzesē.

Pirms pasniegšanas panna cottu pārlej ar aveņu mērci.

SVAIGĒDĀJU PIPARMĒTRU UN LAIMA KŪCIŅAS

(5 kūciņām vai vienai lielai, 20 cm diametrā)

SASTĀVDAĻAS

Pamatnei:

100 grami kokosriekstu skaidiņu

90 grami mandeļu miltu

20 grami kokosriekstu eļļas

50 grami šķidra medus (biezu medu izkausē uz nelielas uguns)

5 tartīšu formas (savējās iegādājos Gemosā, tām ir izņemama apakša)

Pildījumam:

150 grami Indijas riekstu, mērcēti 4-6 stundas (procesa paātrināšanai riekstus var apliet ar verdošu ūdeni, tad tie būs gatavi izmantošanai pēc 20 minūtēm)

90 ml kokosriekstu krēma (var izmantot kokosriekstu piena bundžiņas augšējo krēmīgo slāni)

80 ml šķidra medus vai agaves nektāra

40 ml Extra Virgin izkausētas kokosriekstu eļļas

40 ml laima sulas

maza buntīte piparmētru, nolasītas lapiņas

ogas un piparmētru zariņi dekorēšanai

Pagatavošana:

Visas pamatnes sastāvdaļas kārtīgi samaisa vidēja izmēra bļodā tā, lai veidotos lipīga veidojama masa. Ņem 5 tartīšu formas (vai lielo kūku formu ar noņemamām malām ar 20 centimetru diametru). Masu liek formiņās un izlīdzina ar pirkstiem pa perimetru pēc iespējas vienādā kārtā.

Jaudīgā blenderī (var izmantot kafijas dzirnaviņas) ber iekšā riekstus, lej kokosriekstu krēmu, medu vai agaves nektāru, kokosriekstu eļļu un laima sulu. Pievieno piparmētru lapiņas. Blenderē, kamēr iegūta pavisam viendabīga krēmam līdzīga masa, riekstu gabaliņi nedrīkst būt redzami vai jūtami.

Pildījumu piecās vienādās daļās lej uz sagatavotās riekstu pamatnes. Dekorē ar ogām un liek saldētavā vismaz uz 3 stundām (lielo kūku uz 4 stundām).

Pirms pasniegšanas no saldētavas izņem un patur istabas temperatūrā apmēram pusstundu. Pateicoties pievienotajai kokosriekstu eļļai, kūku kādu brīdi var uzglabāt arī ledusskapī, tā nekusīs, kā kūst saldējums. Pirms pasniegšanas dekorē ar piparmētru lapiņām.

TIRAMISU SIERA KŪKA

Sastāvdaļas:

400 ml saldā krējuma (tauku saturs vismaz 35%)

200 g krēmsiera

6 ēd.k. smalkā cukura

apm. glāze Martini (var ņemt arī saldu vīnu)

160 g cepumu Dāmu pirkstiņi

500 g aveņu (ja izmanto saldētas, tās vispirms atlaidina)

Pagatavošana:

Saputo saldo krējumu stingrās putās. Pievieno 4 ēdamkarotes cukura un svaigo sieru. Turpina putot, līdz iegūta viendabīga masa, bieza un krēmīga pēc konsistences.

Avenes saspaida ar dakšiņu vai sablenderē, pievieno 2 ēdamkarotes cukura (var pievienot vairāk cukura, ja desertu gribas saldāku).

Ņem gareno kēksa formu un izklāj ar pārtikas plēvi (tā, lai gali karātos pāri - vēlāk kūka tiks «ietīta» šajos plēves galos). Kēksa formā sāk būvēt kūku: pirmajā kārtā liek 4×3 dāmu pirkstiņus, kas uz pāris sekundēm no abām pusēm pamērcēti Martini. Otrajā kārtā - pusi no putukrējuma-siera masas. Pa virsu - 300 g aveņu (pārējās atstāj mērcei un dažas skaistākās - dekorēšanai). Un atkal liek dāmu pirkstiņus, šoreiz 5×3, jo kēksa forma uz augšu kļūst nedaudz platāka. Augšējā kārtā jāliek atlikusī puse no putukrējuma-siera masas. Kūkai pāri liek plēves galus un kūku ievieto ledusskapī uz vairākām stundām sastingt (ja ēšana plānota drīz - var ielikt saldētavā uz pāris stundām).

Izņem kūku no ledusskapja, attin plēvi un liek pa virsu šķīvi, uz kura kūka tiks servēta - tad ar strauju kustību kūku kopā ar šķīvi apgāž. Noņem atlikušo plēvi, sadala porcijās un pasniedz kopā ar aveņu mērci (atlikusī puse no avenēm sablendētas).