Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Zie­mas ak­tu­ali­tā­te: sauss gaiss tel­pās. Kā to novērst?

© F64

Kat­ram laik­me­tam sa­vas pro­blē­mas. Ap­tu­ve­ni piekt­ajā da­ļā eiro­pie­šu mi­tek­ļu jo­pro­jām jā­cī­nās ar pa­lie­li­nā­tu gai­sa mit­ru­mu, drēg­nu­mu un pe­lē­ju­mu, to­mēr lie­lā­ko­ties ap­ku­res se­zo­nā, jo se­viš­ķi daudz­dzī­vok­ļu na­mos ar cen­trāl­ap­ku­ri, gaiss ir pā­rāk sauss.

Sa­vu ie­gul­dī­ju­mu sau­sa gai­sa ra­dī­ša­nā dod arī tele­vi­zo­ri, da­to­ri, prin­te­ri, ko­pē­tā­ji un ci­ta bi­ro­ju teh­ni­ka, kas dau­dziem ir arī mā­jās.

Par nor­mā­lu re­la­tī­vo gai­sa mit­ru­mu tel­pās uz­ska­ta tā­du, kas tu­ras 30-60% ro­be­žās, bet vis­la­bāk, ja tas ir 45-50%. Gai­sa mit­ru­ma mē­rī­ša­nai iz­man­to hig­ro­met­rus un psih­ro­met­rus, bet mā­jās nav ne­maz va­ja­dzī­gas īpa­šas ie­rī­ces, lai sa­pras­tu, ka tel­pā ir sauss gaiss. Mū­su paš­sa­jū­ta to pa­sa­ka priekš­ā: kļūst sau­sa āda, pa­stip­ri­nā­ti elek­tri­zē­jas ma­ti, bie­ži jū­ta­ma sau­su­ma sa­jū­ta mu­tē un skrā­pē­ša­nās kak­lā, jo se­viš­ķi - no rī­ta pa­mos­to­ties.

Cil­vē­ka ķer­me­nī ir ap­tu­ve­ni 65% ūdens. Tas tiek iz­da­līts no or­ga­nis­ma da­žā­dos ce­ļos, ta­jā skai­tā - ar iz­el­po­to gai­su ap 350 g dien­nak­tī un ar svied­riem - 500-600 g dien­nak­tī. Kad gai­sa mit­rums ir zem­āks par 40%, šķid­ru­ma zu­du­mi pie­aug. Sau­sā gai­sa ie­tek­mē sa­bie­zē de­gu­na un rīk­les gļot­ādas iz­da­lī­ju­mi, tā­pēc ir ap­grū­ti­nā­ta elp­ce­ļu paš­at­tī­rī­ša­nās un lie­lāks kļūst risks sa­slimt ar da­žā­dām elp­ce­ļu in­fek­ci­jām, pat ja cil­vēks ne­do­das ār­ā un ne­sa­auk­stē­jas. Elp­ce­ļu gļot­ādām ne­pa­tīk arī kra­sais kontrasts starp ap­stāk­ļiem, kas val­da tel­pās un lau­kā, tām ir grū­ti pie­lā­go­ties, vai­rā­kas rei­zes die­nā no auk­sta un mit­ra gai­sa no­nā­kot sil­tā un sau­sā. Sau­sais gaiss vei­ci­na arī acu ap­sār­tu­mu, mie­gai­nī­bu, gal­vas­sā­pes, darb­spē­ju kri­tu­mu, aler­ģi­ju sa­asi­nā­ša­nos.

Ar sau­sā gai­sa se­kām mēs cī­nā­mies, lie­to­jot mit­ri­no­šus se­jas un ķer­me­ņa ādas kop­ša­nas lī­dzek­ļus, se­zo­nai pie­mē­ro­tu ma­tu kos­mē­ti­ku, kā arī da­žā­dus da­bis­kas iz­cel­smes pro­duk­tus de­gu­na gļot­ādas at­tī­rī­ša­nai un mit­ri­nā­ša­nai, pie­mē­ram, ie­cie­nīts lī­dzek­lis ir jū­ras ūdens ae­ro­so­li. Arī zie­mā jā­uz­ņem pie­tie­ka­mi daudz šķid­ru­ma, vē­lams dzert sil­tas tē­jas. Tā kā sau­sā gai­sā daudz brī­vāk li­di­nās pu­tek­ļi, ne­pie­cie­ša­ma arī bie­žā­ka un rū­pī­gā­ka tel­pu mit­rā uz­kop­ša­na. Lai cik auksts laiks, mā­jok­lis no­teik­ti arī jā­vē­di­na, tā­pat kat­ru die­nu ne­pie­cie­šams kā­du lai­ku pa­stai­gā­ties ār­ā.

Jā­do­mā, kā uz­la­bot tel­pu mik­ro­kli­ma­tu, mit­ri­not gai­su. At­ka­rī­bā no tā, cik iz­teik­ta ir pro­blē­ma, var iz­man­tot gan no vec­mā­mi­ņu lai­kiem pa­zīs­ta­mus, gan mūs­die­nī­gus ri­si­nā­ju­mus.

NO­DE­RĪ­GI

GAI­SA MIT­RI­NĀ­ŠA­NAS PA­ŅĒ­MIE­NI

  • Telp­au­gi. Telp­au­gu klāt­būt­ne spēj mit­ri­nāt gai­su, tur­klāt is­ta­bas pu­ķes ir arī sav­da­bīgs mik­ro­kli­ma­ta in­di­ka­tors - ja la­pas sāk čo­ku­ro­ties un dzel­tēt, tas var no­zī­mēt, ka gaiss ir pā­rāk sauss. Ta­ču jā­uz­ma­nās, lai ne­kris­tu ot­rā ga­lē­jī­bā - ja telp­au­gu ir pā­rāk daudz un tie pie­de­vām tiek pār­lais­tī­ti, uz aug­snes un po­di­ņu ma­lām vei­do­jas pe­lē­jums.
  • Mit­ri audu­ma ga­ba­li. Uz ap­ku­res ra­di­ato­riem, ja to kon­struk­ci­ja at­ļauj, no­vie­to vai­rāk­kārt sa­lo­cī­tus mit­rus audu­ma ga­ba­lus, pie­mē­ram, fro­tē dvie­ļus. Kad tie iz­žūst, sa­mit­ri­na at­kal. Lai­ku pa lai­kam audums jā­iz­maz­gā. Ja ar to ne­pie­tiek, pār­i tel­pai var iz­vilkt ve­ļas auk­las un uz tām ka­ri­nāt lie­lā­kus mit­ra audu­ma ga­ba­lus. Šis ri­si­nā­jums ne vien­mēr ir es­tē­tis­ki pie­ņe­mams.
  • Trau­ki ar ūde­ni. Vien­kāršs ri­si­nā­jums ir sil­dķer­me­ņu tu­vu­mā un ci­tur iz­vie­tot trau­kus ar ūde­ni. Tie var būt spe­ci­āli uz ra­di­ato­riem lie­ka­mi ke­ra­mi­kas vai plast­ma­sas trau­ki, vien­kār­ši bļo­das vai de­ko­ra­tī­vas vā­zes.
  • Mit­ri­nā­ša­na ar tvai­ku. Rei­zēm gai­sa mit­ri­nā­ša­nai pie­tiek ar to, ka tel­pā ir elek­tris­kā tēj­kan­na, kas tiek pe­ri­odis­ki uz­vā­rī­ta, ļau­jot tvai­kam iz­plūst gai­sā. Šī me­to­de nav dro­ša, ja mā­jās ir ma­zi bēr­ni. No­pēr­ka­mi arī spe­ci­āli gai­sa mit­ri­nā­tā­ji, kas iz­pūš tvai­ku un tur­klāt lie­to­ja­mi in­ha­lā­ci­jām. Arī tiem jā­at­ro­das vie­tā, kur ne­var pie­kļūt bēr­ni un māj­dzīv­nie­ki.
  • De­ko­ra­tī­vi mit­ri­nā­ša­nas trau­ki. Tā­dus ra­do­ši cil­vē­ki ga­ta­vo pa­ši. Šim no­lū­kam va­ja­dzīgs de­ko­ra­tīvs ār­ējais trauks, pie­mē­ro­ta lie­lu­ma ūdens­ne­caur­lai­dīgs iek­šē­jais trauks, ak­men­ti­ņi, ūdens­iz­tu­rī­ga lī­me un smil­tis, ja vē­las - arī de­ko­ra­tī­vas mā­la fi­gū­ri­ņas. Iek­šē­jo trau­ku ie­liek ār­ējā, ja starp tiem vei­do­jas tuk­šu­mi - tos aiz­pil­da ar smil­tīm. Trau­ka iekš­pu­si un ma­las ap­lī­mē ar ak­men­ti­ņiem, kom­po­zī­ci­jā ie­tver mā­la fi­gū­ri­ņas. Kad viss kār­tī­gi no­žu­vis, ie­lej ūde­ni. No­pēr­ka­mi arī rūp­nie­cis­ki ra­žo­ti de­ko­ra­tī­vie gai­sa mit­ri­nā­tā­ji -ūdens­kri­tu­mi.
  • Gai­sa mit­ri­nā­tājs un at­tī­rī­tājs. Vis­pil­nī­gā­kais un dro­šā­kais ri­si­nā­jums ir spe­ci­āls gai­sa mit­ri­nā­tājs - at­tī­rī­tājs, kurš uz­tur tel­pā op­ti­mā­lu mit­ru­ma lī­me­ni un vien­lai­kus at­tī­ra gai­su no pie­sār­ņo­ju­ma.